Barszcz chrzanowy.rtf

(241 KB) Pobierz

Barszcz chrzanowy                  

Składniki:

25 dag kości cielęcych lub wołowych, 15 dag wędzonki, 25 dag włoszczyzny, 2-4 jaja ugotowane na twardo, 5 łyżek startego chrzanu, 4 ząbki czosnku, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, listek laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól.
 

Przepis:

Kości umyć, warzywa obrać i opłukać. Z kości i warzyw ugotować pięć szklanek wywaru, odcedzić, dodać starty chrzan, pokrojoną i podsmażoną wędzonkę oraz czosnek roztarty z solą. Zabielić barszcz śmietaną rozmieszaną z mąką. Zagotować i doprawić do smaku. Na talerzach ułożyć przekrojone na pół jaja i wlać barszcz. Posypać posiekaną natką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin