Torcik orzechowy z masą brzoskwiniową.rtf

(2 KB) Pobierz

Torcik orzechowy z masą brzoskwiniową

SKŁADNIKI

na ciasto:
• 3 jajka
• 115g zmielonych orzechów laskowych
• 3 łyżki zimnej wody
• szczypta soli
• 1 cukier waniliowy
• 6 łyżek cukru
• 5 łyżek mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
• 1 duża puszka brzoskwiń (850ml)
• 250g serka waniliowego
• 4 łyżeczki żelatyny
• 5 łyżek cukru
• 2-3 łyżki soku z cytryny
• skórka otarta z 1/2 cytryny
oraz:
• 50 kuleczek waflowych z nadzieniem toffi
• 400g kremówki
• 1 cukier waniliowy
• 2 śmietan-fix
• orzeszki do dekoracji
 

WYKONANIE:
1. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody na sztywno. Dodać cukry dalej miksując. Dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Wsypać powoli do masy i lekko wymieszać. Masę wlać do natłuszczonej i wysypanej tortownicy (23 cm). Piec ok 20 min w 175`C
2. Upieczone wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
3. Dolny placek umieścić w umytej tortownicy.
4. Odłożyć 2 kawałki brzoskwini do dekoracji, a resztę zblendować.
5. Serek ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową - wymieszać z brzoskwiniami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody gdy napęcznieje roztopić ją w kąpieli wodnej, przestudzić. Dodać najpierw trochę kremu brzoskwiniowego i rozprowadzić dokładnie, następnie dodać do reszty i wymieszać jeszcze raz.
6. Masę rozsmarować na spodzie tortowym i wyrównać.
7. Wetknąć w masę około 40 kuleczek i przykryć to drugim blatem – odstawić.
8. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixami.
9. Zdjąć obręcz. Boki i wierzch ciasta posmarować śmietaną
10. Udekorować pozostałymi kuleczkami, brzoskwinią i orzechami.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin