Torcik orzechowy z masą brzoskwiniową
SKŁADNIKIna ciasto:• 3 jajka• 115g zmielonych orzechów laskowych• 3 łyżki zimnej wody• szczypta soli• 1 cukier waniliowy• 6 łyżek cukru• 5 łyżek mąki pszennej• 3 łyżki mąki ziemniaczanej• 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniana masę:• 1 duża puszka brzoskwiń (850ml)• 250g serka waniliowego• 4 łyżeczki żelatyny• 5 łyżek cukru• 2-3 łyżki soku z cytryny• skórka otarta z 1/2 cytrynyoraz:• 50 kuleczek waflowych z nadzieniem toffi• 400g kremówki• 1 cukier waniliowy• 2 śmietan-fix• orzeszki do dekoracji
WYKONANIE:1. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody na sztywno. Dodać cukry dalej miksując. Dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Wsypać powoli do masy i lekko wymieszać. Masę wlać do natłuszczonej i wysypanej tortownicy (23 cm). Piec ok 20 min w 175`C 2. Upieczone wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty. 3. Dolny placek umieścić w umytej tortownicy.4. Odłożyć 2 kawałki brzoskwini do dekoracji, a resztę zblendować. 5. Serek ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową - wymieszać z brzoskwiniami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody gdy napęcznieje roztopić ją w kąpieli wodnej, przestudzić. Dodać najpierw trochę kremu brzoskwiniowego i rozprowadzić dokładnie, następnie dodać do reszty i wymieszać jeszcze raz. 6. Masę rozsmarować na spodzie tortowym i wyrównać. 7. Wetknąć w masę około 40 kuleczek i przykryć to drugim blatem – odstawić.8. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. 9. Zdjąć obręcz. Boki i wierzch ciasta posmarować śmietaną 10. Udekorować pozostałymi kuleczkami, brzoskwinią i orzechami.
wroblelz