Alergia przewodu pokarmowego cz1.doc

(91 KB) Pobierz
Alergia przewodu pokarmowego cz1

Alergia przewodu pokarmowego cz1

Przypomnienie

n                   Alergia  – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji – mediatorów stanu zapalnego.

n                   Może się objawiać łagodnie, jak w przypadku kataru czy łzawienia, aż po zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny i śmierć.

 

n                   Antygenem (ang. generator przeciwciał) może być każda substancja, która wykazuje dwie cechy:

¡                   Immunogenność - zdolność wzbudzenia przeciwko sobie odpowiedzi odpornościowej swoistej

¡                   Antygenowość - zdolność do reagowania z przeciwciałami oraz receptorami limfocytów T

n                   Ze względu na występowanie powyższych cech, wyróżnia się dwa typy antygenów:

¡                   immunogeny - posiadające obie wymienione cechy,

¡                   hapteny - wykazujące tylko antygenowość

 

 

n                   Udział limfocytów T w rozwoju odpowiedzi odpornościowej:

¡                   antygeny grasiczozależne - wymagają udziału limfocytów T do wzbudzenia odpowiedzi

¡                   antygeny grasiczoniezależne - nie wymagające udziału limfocytów T w indukcji odpowiedzi

n                   Autoantygeny, alloantygeny.

¡                   Autoantygen lub antygen autologiczny  występuje w prawidłowych tkankach danego osobnika.

n                     We właściwie funkcjonującym organizmie autoantygeny nie są rozpoznawane przez komórki układu odpornościowego

¡                   Alloantygen (antygen allogeniczny) – antygen pochodzący od innego osobnika tego samego gatunku. Takie antygeny cechują się wysoką immunogennością i są np. przyczyną odrzucania przeszczepów.

 

 

n                   Antygeny a epitopy:

¡                   antygeny monowalentne, zawierające  jeden epitop  (fragment antygenu, który łączy się bezpośrednio z przeciwciałem)  i wiążące się z pojedynczym paratopem. (fragment przeciwciała, który wiąże się bezpośrednio z epitopem) Zawsze monowalentne są hapteny.

¡                   antygeny poliwalentne, wiążące się z kilkoma paratopami jednocześnie. Ten typ antygenów może tworzyć duże, wytrącające się w tkankach kompleksy immunologiczne i być odpowiedzialny za pewne stany patologiczne.

 

 

n                    Przeciwciałami albo immunoglobulinami nazywa się specyficzny rodzaj białek wydzielanych przez komórki plazmatyczne (czyli pobudzone limfocyty B) w przebiegu odpowiedzi immunologicznej typu humoralnego, które mają zdolność do swoistego rozpoznawania antygenów.

n                    odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi oraz w znacznie mniejszym stopniu, pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi.

n                    Głównym zadaniem przeciwciał jest wiązanie antygenu, co umożliwia z kolei zachodzenie innych procesów odpornościowych.

 

n                    Alergenem nazywany jest każdy antygen zewnątrzpochodny wywołujący reakcję alergiczną (uczuleniową). Alergenami są substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także różne proste związki chemiczne o charakterze haptenów, np. leki.

n                    Alergeny dzielimy np. na:

¡                    wziewne (kurz, czyli wszystko to co wchodzi w jego skład: szczątki roślin, roztocza, szczątki zwierząt)

¡                    pokarmowe, czyli takie, które dostają się do naszego organizmu razem z pokarmem, np. owoalbumina (albumina jaja kurzego)

¡                    kontaktowe, wywołujące reakcję alergiczną po zetknięciu ze skórą, np. lateks, metale

¡                    leki, szczególnie antybiotyki β-laktamowe oraz kuraropochodne leki stosowane w anestezji

 

 

n                   Nadwrażliwość - nieprawidłowa reakcja uczulonego wcześniej organizmu na powtórne zetknięcie z antygenem. W jej wyniku może dochodzić do bardzo silnej odpowiedzi, zarówno typu komórkowego, jak i humoralnego, a w krańcowych wypadkach nawet do niszczenia własnych komórek.

n                   Wyróżnia się 4 typy reakcji nadwrażliwości według Coombsa:

Nadwrażliwość cd

n                   Typ I - reakcja wiązania antygenów z przeciwciałami klasy IgE i następująca degranulacja komórek tucznych. 

n                   Do tego typu zalicza się również:

¡                   wstrząs anafilaktyczny

¡                   atopowe zapalenie skóry

¡                   pokrzywkę

¡                   astmę alergiczną

¡                   atopowe zapalenie spojówek

¡                   alergiczny nieżyt nosa

¡                   egzema

¡                   alergia pokarmowa

 

Nadwrażliwość cd

n                    Typ II - cytotoksyczny zależny od przeciwciał:

¡                    reakcja poprzetoczeniowa

¡                    anemia hemolityczna z dodatnim odczynem Coombsa

¡                    lekopochodne cytopenie

¡                    choroba hemolityczna noworodków

¡                    miastenia

¡                    zespół Goodpasture'a

¡                    pęcherzyca zwykła

¡                    zapalenie tarczycy Hashimoto

¡                    Choroba Gravesa-Basedowa

¡                    płuco farmera

 

Nadwrażliwość cd

n                    Typ III - reakcja z udziałem kompleksów immunologicznych antygen-przeciwciało

¡                    choroba posurowicza

¡                    reumatoidalne zapalenie stawów

¡                    toczeń rumieniowaty układowy

¡                    paciorkowcowe kłębuszkowe zapalenie nerek

¡                    guzkowe zapalenie tętnic

¡                    zewnątrzpochodne alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych

¡                    przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek w przebiegu tocznia rumieniowatego

Nadwrażliwość cd

n                     Typ IV - przewaga reakcji komórkowej z udziałem limfocytów T

n                     nadwrażliwość kontaktowa

¡                     wyprysk kontaktowy alergiczny

¡                     wyprysk kontaktowy niealergiczny

n                     nadwrażliwość ziarniniakowa - w nacieku komórkowe  komórek nabłonkowatych (z aktywowanych makrofagów) i komórki olbrzymie (komórki nabłonkowate połączone w wielojądrzaste komórki)

n                     odczyn tuberkulinowy

n                     ostre odrzucanie przeszczepu allogeniczengo

n                     trąd

n                     reakcja odrzucania gospodarza

n                     gruźlica

n                     sarkoidoza

n                     choroba Leśniowskiego-Crohna

n                   Cecha wspólna: długotrwale utrzymujący się patogen, czyli długotrwały bodziec antygenowy.

 

n                    Anafilaksja (reakcja anafilaktyczna) to rodzaj reakcji alergicznej typu natychmiastowego, która ma miejsce po ponownej ekspozycji na alergen.

n                    Spowodowana przez szybkie uwalnianie mediatorów  z komórek tucznych i bazofili, co wzbudza odpowiedź narządów docelowych.

n                    Reakcja ta może dotyczyć niemal każdego narządu, chociaż najczęstsze są reakcje ze strony skóry, płuc, przewodu pokarmowego i układu krążenia.

n                    Ciężkość anafilaksji jest różna. Od średnio-ciężkiej pokrzywki czy obrzęku aż do wstrząsu anafilaktycznego, czyli głębokich zaburzeń: niewydolności krążenia i oddychania, co może prowadzić do śmierci.

 

n                   Atopia  – genetycznie uwarunkowana reakcja, polegająca na nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej na małe dawki antygenów, w wyniku której dochodzi do nadmiernego wytwarzania przeciwciał IgE skierowanych przeciwko tym alergenom.

n                   Cecha ta może ujawnić się pod postacią tzw. chorób atopowych:

¡                   astmy oskrzelowej

¡                   atopowego zapalenia skóry (AZS)

¡                   sezonowego lub przewlekłego alergicznego nieżytu nosa

¡                   pokrzywki

¡                   alergicznego zapalenia spojówek

 

Alergia przewodu pokarmowego

 

n                    Przewód pokarmowy jako narząd zajęty w chorobie alergicznej został przebadany mniej dokładnie aniżeli inne narządy (układ oddechowy, skóra czy oczy)

n                    Przewód pokarmowy może być narządem objętym alergią ale i  miejscem wychwytu alergenu i pierwotnej reakcji immunologicznej.

n                    Powierzchnie błon śluzowych są bardziej podatne na penetrację antygenu aniżeli skóra, w której warstwa keratyny tworzy skuteczną barierę dla większości egzogennych antygenów.

n                    Błona śluzowa p. pok. codziennie jest narażona na działanie tysięcy potencjalnych alergenów. (białka pokarmowe, bakterie, związki chemiczne, pyłki)

n                    Błona śluzowa p. pok.  jest wyspecjalizowana w wychwytywaniu substancji odżywczych i w związku z tym ryzyko wystąpienia patologicznych reakcji immunologicznych jest duże.

 

n                    Alergie przewodu pokarmowego mogą być klasyfikowane na podstawie wywołujących je alergenów, mechanizmów reakcji immunologicznych oraz miejsca wystąpienia reakcji.

n                    Alergie pokarmowe są wywoływane przez składniki pokarmowe (np. białka i glikoproteiny zawarte w pokarmach) lub przez inne antygeny (np. bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów), leki i środki chemiczne, antygeny wziewne, takie jak pyłki i roztocze kurzu domowego, albo przez inne białka dostające się do przewodu pokarmowego.

n                    W przewodzie pokarmowym znajdują się bakterie (w przybliżeniu 100 razy więcej niż na skórze), pyłki i inne wdychane antygeny, które są zwykle połykane w dużych ilościach i utrzymują się przez cały okres pasażu przez przewód pokarmowy.

 

Alergia przewodu pokarmowego -  patologiczna reakcja układu immunologicznego na antygeny zawarte w pożywieniu i inne antygeny i trzeba odróżniać ją od innych postaci niekorzystnych reakcji na pożywienie.

 

n                    Niekorzystne reakcje na pożywienie: toksyczne i nietoksyczne.

n                    Reakcje toksyczne (np. na czynniki skażające, toksyny bakteryjne czy związki chemiczne) będą miały miejsce przy każdym narażeniu człowieka na te czynniki, jeśli ich ilość jest wystarczająco duża.

n                    Występowanie nietoksycznych reakcji pokarmowych zależy od indywidualnej wrażliwości na pewne pokarmy.

n                    Niekorzystne reakcje nietoksyczne na pokarmy przebiegają albo przy udziale układu immunologicznego (alergia pokarmowa) albo bez jego udziału (nietolerancja pokarmowa).

 

n                    Nietolerancję pokarmową można z kolei podzielić na enzymatyczną, farmakologiczną i nieokreśloną.

¡                    Najważniejszą enzymatyczną nietolerancją pokarmową, która dotyczy dużej części populacji  jest nabyta nietolerancja laktozy spowodowana niedoborem laktazy.

¡                    Farmakologiczna nietolerancja pokarmowa występuje u osób, które nieprawidłowo reagują na pewne substancje, takie jak aminy naczyniowe obecne w niektórych pokarmach.

¡                    Reakcje o charakterze nieokreślonej nietolerancji pokarmowej mogą obejmować reakcje na pożywienie, które powodują uwalnianie endogennej histaminy lub na dodatki stosowane do pokarmów (barwniki,  benzoesan, siarczyny, benzoesany, antyoksydanty, salicylany i glutaminiany)

 

n                   Wszystkie odcinki przewodu pokarmowego mogą być objęte alergią.

n                   Czynniki determinujące miejsce jej wystąpienia, które niekoniecznie jest miejscem wychwytu antygenu, nie są znane

n                   Jednostki kliniczne, wyraźnie związane z indukowaną pokarmem alergią przewodu pokarmowego

¡                   miejscowa anafilaksja jamy ustnej i gardła (OAS),

¡                   enteropatia glutenowa

¡                   eozynofilowe zapalenie odbytnicy

 

Przewód pokarmowy składa się z czterech koncentrycznych warstw.
Błona śluzowa, błona podśluzowa, błona mięśniowa właściwa i błona surowicza

 

n                    Tkanka limfatyczna przewodu pokarmowego głównie jest zlokalizowana w błonie śluzowej właściwej.

n            ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin