09.pdf

(159 KB) Pobierz
09.p65
Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci – objawy, diagnostyka, leczenie
443
Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci – objawy,
diagnostyka, leczenie
MIECZYSŁAWA CZERWIONKA-SZAFLARSKA, ANNA ZAWADZKA-GRALEC
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum w Bydgoszczy: Katedra i Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii,
kierownik: prof. dr hab. med. M. Czerwionka-Szaflarska
Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci – objawy,
diagnostyka, leczenie
Food allergy in infant and children – symptoms, diagnostics
and treatment
Czerwionka-Szaflarska M., Zawadzka-Gralec A.
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum w
Bydgoszczy: Katedra i Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterolo-
gii, e-mail: klped@cm.umk.pl
Alergia pokarmowa stanowi rodzaj nadwrażliwości pokarmowej prze-
biegającej z udziałem zróżnicowanych mechanizmów immunologicz-
nych. Najczęstsze są reakcje IgE-zależne. Dotychczas nie przepro-
wadzono badań populacyjnych pozwalających na ocenę epidemio-
logii alergii pokarmowej. Szacuje się, że problem ten dotyczy około
6-8% dzieci oraz 1-2% dorosłych. Objawy kliniczne mogą dotyczyć
każdego narządu i układu. Podstawą rozpoznania alergii pokarmo-
wej jest ustalenie związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spo-
życiem szkodliwego pokarmu, a występowaniem dolegliwości. Naj-
większą wartość diagnostyczną ma podwójnie ślepa próba prowo-
kacji kontrolowana placebo, a podstawowym sposobem leczenia jest
dieta eliminacyjna.
Czerwionka-Szaflarska M., Zawadzka-Gralec A.
Nicolaus Copernicus University in Torun, Poland, Collegium Medi-
cum in Bydgoszcz, Poland, Chair and Clinic of Pediatrics, Allergolo-
gy and Gastroenterology, e-mail: klped@cm.umk.pl
Food allergy is a kind of food hypersensitivity with various immuno-
logical mechanisms. IgE-dependent reactions are the most often
occurring mechanisms. Till now population studies allowing to esti-
mate the epidemiology of food allergy were not performed. It is esti-
mated that this problem concerns about 6-8% of children and 1-2%
of adult population. Clinical manifestation may be present in every
organ and system. The basic approach of diagnosis is to assess
causative association between food and presence of symptoms. The
most valuable diagnostic method is double blind, placebo controlled
food challenge. Elimination diet is the basic treatment method.
Słowa kluczowe: alergia pokarmowa, objawy, diagnostyka, lecze-
nie
Key words: food allergy, symptoms,diagnostics, treatment
Pol. Merk. Lek., 2007, XXIII, 138, 443
Pol. Merk. Lek., 2007, XXIII, 138, 443
W ciągu ostatnich dziesięcioleci obserwuje się lawinowe
zwiększanie się częstości chorób alergicznych, które zostały
uznane za „epidemię XXI wieku”. Pierwszym sygnałem po-
tencjalnej choroby atopowej jest alergia na białka mleka kro-
wiego w wieku niemowlęcym. Część niemowląt i dzieci w
wieku poniemowlęcym nabywa tolerancję na szkodliwy po-
karm, pozostali uczulają się na kolejne pokarmy lub alerge-
ny inhalacyjne, co zapowiada ewolucję objawów w postaci
tzw. marszu alergicznego.
Powszechne występowanie chorób alergicznych, zróżni-
cowany i zmieniający się obraz kliniczny alergii oraz dyna-
miczny rozwój metod diagnostycznych wymagają stałego
aktualizowania wiedzy, a znajomość obowiązujących stan-
dardów diagnostycznych i terapeutycznych jest konieczna w
codziennej praktyce klinicznej.
Nadwrażliwość pokarmowa
Food hypersensitivity
z udziałem mechanizmów
immunologicznych
(alergia pokarmowa)
with immunological
mechanisms (food allergy)
bez udziału mechanizmów
immunologicznych
(nadwrażliwość niealergiczna)
without immunological
mechanisms (non-allergic
hypersensitivity)
IgE-zależna
IgE-depended
IgE-niezależna
IgE-independent
KLASYFIKACJA NADWRAŻLIWOŚCI
POKARMOWEJ WEDŁUG EUROPEJSKIEJ
AKADEMII ALERGOLOGII I IMMUNOLOGII
KLINICZNEJ (EAACI)
Ryc. 1. Klasyfikacja nadwrażliwości pokarmowej według EAACI
Fig. 1. Classification of food hypersensitivity by EAACI
Nadwrażliwością pokarmową nazywamy, zgodnie z aktual-
nie obowiązującą terminologią, nieprawidłową, opaczną po-
wtarzającą się reakcję na spożyty lub spożywany pokarm,
który jest dobrze tolerowany przez osoby zdrowe [13]. Me-
chanizm nadwrażliwości pokarmowej może mieć charakter
immunologiczny lub nieimmunologiczny. Nadwrażliwość o
podłożu immunologicznym nazywamy alergią pokarmową
(ryc. 1).
MECHANIZMY ODPOWIEDZI IMMUNOLOGICZNEJ
W ALERGII POKARMOWEJ
Mechanizmy immunologiczne odpowiedzialne za kształto-
wanie obrazu klinicznego alergii pokarmowej są zróżnico-
wane. Do najczęściej wymienianych należą cztery podsta-
wowe typy reakcji immunologicznej według Gella-Coomb-
sa. Uważa się, że najczęstsze są reakcje typu natychmia-
431845125.003.png 431845125.004.png
 
444
M. Czerwionka-Szaflarska, A. Zawadzka-Gralec
stowego (IgE-zależne), które są odpowiedzialne za 48-52%
wszystkich obserwowanych objawów. W pozostałych przy-
padkach obraz kliniczny jest wynikiem reakcji immunolo-
gicznej typu II, III lub IV. Zdaniem niektórych autorów re-
akcje immunologiczne mogą mieć charakter mieszany, tzn.
taki, w którym jednocześnie występuje kilka mechanizmów
patogenetycznych, możliwe są również reakcje krzyżowe
[6] (tab. 1).
OBRAZ KLINICZNY ALERGII POKARMOWEJ
U DZIECI I MŁODZIEŻY
Obraz kliniczny alergii pokarmowej jest zróżnicowany. Reak-
cje immunologiczne mogą dotyczyć każdego narządu. Rzad-
ko obserwuje się objawy ze strony jednego narządu lub ukła-
du. Najczęściej jednocześnie występuje reakcja dwu- lub
wielonarządowa. Obraz kliniczny może obejmować objawy
ze strony przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, ukła-
du sercowo-naczyniowego i skóry. Dynamika obserwowanych
objawów również wykazuje zróżnicowanie. Objawy mogą
mieć charakter ostry, podostry, przewlekający się lub prze-
wlekły [34].
Duża dynamika objawów jest charakterystyczna dla re-
akcji zależnych od występowania przeciwciał klasy IgE skie-
rowanych przeciwko białkom pokarmowym (typ I reakcji, re-
akcja IgE-zależna). W I typie reakcji immunologicznej aler-
gen pokarmowy, który pokonał barierę błony śluzowej, zo-
staje związany przez cząsteczki swoistych IgE mających duże
powinowactwo do mastocytów i eozynofilów, które ulegają
aktywacji uwalniając histaminę, leukotrieny i prostaglandy-
ny. Uwolnione mediatory powodują rozszerzenie naczyń
krwionośnych, skurcz mięśniówki gładkiej, zwiększenie wy-
dzielania śluzu oraz inicjują napływ innych substancji zapal-
nych do miejsca reakcji.
Obraz kliniczny reakcji IgE-zależnych obejmuje objawy ze
strony przewodu pokarmowego, takie jak: wymioty, bóle brzu-
cha, biegunka, świąd jamy ustnej i gardła, reakcje skórne w
postaci pokrzywki czy obrzęku naczynioruchowego, objawy
z dróg oddechowych wśród których najczęstsze są objawy
alergicznego nieżytu nosa i obturacja drzewa oskrzelowego.
Mogą również występować zaburzenia za strony układu ser-
cowo-naczyniowego do wstrząsu anafilaktycznego włącznie.
Objawy kliniczne uwarunkowane I typem reakcji immuno-
logicznej występują w ciągu kilku minut lub godzin po spoży-
ciu pokarmu i rzadko są ograniczone wyłącznie do przewodu
pokarmowego.
Istnieją również choroby spowodowane alergią IgE-zależ-
ną, których objawy mają charakter przewlekły. Przykładem
są dzieci z atopowym zapaleniem skóry, u których stwier-
dzono obecność swoistych antygenowo IgE skierowanych
przeciwko podstawowym alergenom pokarmowym. Spoży-
wanie szkodliwego pokarmu przez dłuższy czas powoduje u
tych dzieci pojawienie się bólów brzucha, wymiotów lub bie-
gunki. Objawy utrzymują się przewlekłe i ustępują po wyeli-
minowaniu alergenu [3].
W przypadkach, w których objawy alergii nie są zależne
od przeciwciał IgE obraz kliniczny jest mniej burzliwy. Obja-
wy mają zwykle charakter podostry lub przewlekły, a ich wy-
stępowanie jest prawdopodobnie związane z wydzielaniem
cytokin zapalnych przez limfocyty T oraz komórki prezentu-
jące antygeny – APC (ang. antigen presenting cells) [25]. W
badaniu przeprowadzonym przez Heymana i wsp. [12] stwier-
dzono, że limfocyty izolowane z krwi niemowląt z rozpozna-
ną alergią na białka mleka krowiego wytwarzają większe stę-
żenia TNF-
PRZYCZYNY ALERGII POKARMOWEJ
Dotychczas nie przeprowadzono badań populacyjnych po-
zwalających na ocenę epidemiologii alergii pokarmowej.
Szacuje się, że problem ten dotyczy około 6-8% dzieci oraz
1-2% dorosłych [17]. Częste występowanie alergii pokarmo-
wej w okresie dzieciństwa wynika z morfologicznej, enzyma-
tycznej, enterohormonalnej i immunologicznej niedojrzałości
barier ochronnych jelita cienkiego oraz z sumowania się czyn-
ników warunkujących rozwój alergii. Są to czynniki predys-
ponujące (genetyczne) oraz czynniki promujące (środowisko-
we) [9, 33].
Przyczyną pojawienia się objawów klinicznych może być
każdy alergen pokarmowy. W wieku niemowlęcym najważ-
niejszym alergenem pokarmowym jest mleko krowie. W star-
szych grupach wiekowych objawy kliniczne uwarunkowane
nadwrażliwością alergiczną występują po spożyciu mleka
krowiego, jaj kurzych, orzeszków ziemnych, soi, pszenicy,
ryb i orzechów [36] (tab. 2).
Tabela 1. Mechanizmy odpowiedzi immunologicznej w alergii pokarmowej [4]
Table 1. Mechanisms of immunological reactions among patients with food
allergy [4]
Mechanizm immunologiczny
Udział chorych [%]
Immunological mechanism
Typ I – nadwrażliwość typu bezpośredniego,
IgE-zależna
48,0
Type I direct hypertsensitivity, IgE-dependent
Typ II – reakcja cytotoksyczna
6,0
Type II – cytotixic reaction
Typ III – reakcja z udziałem kompleksów
immunologicznych
10,0
Type III – reaction with immunological complexes
Typ IV – nadwrażliwość typu późnego, komórkowego
18,0
Type IV - late hypertensitivity reaction, cellular
Więcej niż jeden typ reakcji
28,0
More than one type of reaction
Tabela 2. Najczęstsze alergeny pokarmowe w różnych grupach wiekowych [36]
Table 2. The most frequent food allergy in various age groups [36]
Niemowlęta
Dzieci
Dorośli
Infants
Children
Adults
niż komórki ich zdrowych rówieśników.
Obserwacje ostatnich lat wskazują na zmiany w obrazie
klinicznym alergii pokarmowej. Wzrasta udział objawów skór-
nych i z układu oddechowego, a maleje udział ciężkich bie-
gunek z eneteropatią. Równocześnie wzrasta częstość izo-
lowanych symptomów z innych narządów i układów, takich
jak: układ krwiotwórczy (niedokrwistość, trombocytopenia,
leukopenia), ośrodkowy układ nerwowy (drażliwość, bezsen-
ność, bóle głowy), układ moczowy (moczenie mimowolne,
erytrocyturia) [32] (tab. 3).
Mleko krowie Mleko krowie
Orzeszki ziemne
Cow’s milk
Cow’s milk
Peanuts
Soja
Jaja kurze
Orzechy (laskowe, włoskie)
Soya
Eggs
Hazelnuts, walnuts
Orzeszki ziemne
Ryby
Peanuts
Fishes
Soja
Skorupiaki
Soya
Seafood
Pszenica
Wheat
Orzechy (laskowe, włoskie)
Hazelnuts, walnuts
Ryby
Fishes
Skorupiaki
Seafood
DIAGNOSTYKA ALERGII POKARMOWEJ
Podstawą rozpoznania alergii jest ustalenie związku przy-
czynowo-skutkowego pomiędzy spożyciem szkodliwego po-
karmu, a występowaniem dolegliwości. Ustalenie związku
431845125.005.png
Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci – objawy, diagnostyka, leczenie
445
Tabela 3. Manifestacja kliniczna alergii pokarmowej [32]
Table 3. Clinical picture of food allergy [32]
Przewód pokarmowy Układ sercowo-
Układ krwiotwórczy Układ oddechowy
Skóra
Ośrodkowy Układ
Układ moczowy
Digestive tract
naczyniowy
Hematopoetic
Respiratory system Skin
nerwowy
Urinary Tract
Circulatory system system
Central nervous
system
Ulewania
Hipotonia
Niedokrwistość
Nieżyt nosa
Pokrzywka
Drażliwość
Moczenie Mimowolne
Regurgitations
Hypotonia
Anaemia
Rhinitis
Urticaria
Irritability
Urinary incontinence
Wymioty
Wstrząs
Trombocytopenia
Obturacja dróg
Obrzęk naczynio-
Bezsenność
Erytrocyturia
Vomiting
Shock
Trombocytopenia
oddechowych
Ruchowy
Insomnia
Erythrocyturia
Obturation
Angioneurotic
oedema
Biegunka
Leukopenia
Bóle głowy
Diarrhoea
Leucopenia
Headaches
Enteropatia
Enteropathy
Świąd jamy ustnej
Oral and caviti
itiching
Bóle brzucha
Abdominal pains
czasowego pomiędzy spożyciem pokarmu, a wystąpieniem
objawów klinicznych oraz ich powtarzalność upoważniają do
podjęcia diagnostyki w kierunku nadwrażliwości alergicznej.
Pierwszym etapem jest ocena charakteru objawów oraz iden-
tyfikacja pokarmu odpowiedzialnego za ich wystąpienie.
Ważną rolę na tym etapie diagnostyki odgrywa wywiad oraz
obserwacja kliniczna łącząca się z prowadzeniem dziennicz-
ka dietetycznego [14, 32]. Ważnym elementem uzupełniają-
cym wstępną diagnostykę w kierunku nadwrażliwości aler-
gicznej, zwłaszcza u dzieci starszych, jest badanie przed-
miotowe, w którym poszukujemy konstytucjonalnych cech
alergii. Należą do nich ziemiste zabarwienie twarzy, podkrą-
żone oczy, obrzęki okolicy oczodołów, salut alergiczny, dłu-
gie rzęsy, język geograficzny, cechy nadpobudliwości, tiki,
ruchy mimowolne [8].
W kolejnym etapie należy rozpocząć krótkotrwałą elimi-
nację z diety tego pokarmu, który jest podejrzany o wywoły-
wanie objawów klinicznych. Czas eliminacji powinien wy-
nosić 7-14 dni, maksymalnie 4 tygodnie, a po tym okresie
należy powrócić do spożywania wykluczonego pokarmu.
Ustąpienie objawów klinicznych lub ich złagodzenie w okre-
sie eliminacji oraz nawrót identycznych lub podobnych do-
legliwości stanowią podstawę rozpoznania wstępnego aler-
gii pokarmowej i podjęcia dalszej diagnostyki [16].
Taką próbę eliminacji i prowokacji po raz pierwszy za-
stosował Goldman i wsp. [10] w 1963 r. w Stanach Zjedno-
czonych w diagnostyce alergii na białka mleka krowiego u
niemowląt. Obecnie u niemowląt podejrzanych o alergię
na białka mleka krowiego zaleca się zastosowanie tzw.
zmodyfikowanych kryteriów Goldmana. Wystarczająca jest
dwukrotna próba eliminacji mleka z diety w odstępach mi-
nimum 72 godzin, co umożliwia obserwację zarówno od-
czynów wczesnych, opóźnionych, jak i późnych objawów
oraz potwierdza powtarzalność i odtwarzalność objawów
klinicznych [19, 32].
Na podstawie kryteriów zaproponowanych przez Goldma-
na opracowano kolejne metody diagnostyczne, takie jak:
otwarta próba prowokacji, pojedynczo ślepa próba prowoka-
cji oraz podwójnie ślepa próba kontrolowana placebo –
DBPCFC (ang. double-blind, placebo-controlled trial, food
challenge). Otwarte próby prowokacji można prowadzić je-
dynie u niemowląt z wyjątkiem chorych na atopowe zapale-
nie skóry [2, 16]. W starszych grupach wiekowych testy pro-
wokacji pokarmowej zawsze powinny być kontrolowane po-
daniem placebo. Jednostronnie ślepa próba kontrolowana pla-
cebo może być przydatna u tych chorych, u których wiele
pokarmów jest podejrzanych o wywoływanie objawów aler-
gii. Wówczas taki rodzaj prowokacji pokarmem może stano-
wić przesiewowy test diagnostyczny. Ujemny wynik próby
prowokacji należy zawsze potwierdzić metodą otwartej pró-
by podając choremu porcję pokarmu wielkości normalnego
posiłku w obecności lekarza.
Największą wartość diagnostyczną ma podwójnie ślepa,
kontrolowana placebo prowokacja pokarmem. Próbę tą po
raz pierwszy wprowadziła Loveless w 1950 r., a pierwszy
artykuł dotyczący wykorzystania podwójnie ślepej próby pro-
wokacji w diagnostyce alergii pokarmowej opublikował May
w 1976 r. [19]. W 1993 r. DBPCFC została uznana przez
ESPACI (European Society of Pediatric Allergy and Clinical
Immunology) za złoty standard diagnostyczny w alergii i nie-
tolerancji pokarmowej. W Polsce metodę tą wykorzystano po
raz pierwszy w Białymstoku w 1998 r. [19]. Czułość DBPCFC
wynosi około 95-98%, a swoistość 99%.
Zastosowanie podwójnie ślepej kontrolowanej poda-
niem placebo próby prowokacji pokarmowej pozwala na
obiektywne określenie roli konkretnego alergenu w powsta-
waniu objawów oraz na obserwację dynamiki obrazu kli-
nicznego przy jednoczesnym wyeliminowaniu czynnika su-
biektywnego (chory). Próba umożliwia również weryfika-
cję skuteczności leczenia dietetycznego i/lub farmakolo-
gicznego [2].
Podwójnie ślepa, kontrolowaną podaniem placebo pro-
wokację pokarmem należy wykonać w każdym przypadku
podejrzenia nieprawidłowej reakcji związanej ze spożyciem
pokarmu, znacznej zmienności objawów klinicznych u cho-
rych z rozpoznaną wcześniej alergią oraz wtedy, gdy objawy
sugerują nadwrażliwość pokarmową u niemowląt i dzieci kar-
mionych piersią. Przeprowadzenie próby prowokacji jest uza-
sadnione także w tych przypadkach, kiedy w obrazie klinicz-
nym dominują objawy subiektywne oraz w celu oceny sku-
teczności stosowanej terapii [15, 23].
W czasie każdej próby prowokacji pokarm podaje się w
stopniowo zwiększanej ilości, a dawkę i odstęp między po-
szczególnymi porcjami należy dobrać indywidualnie w zależ-
ności od danych z wywiadu i obrazu klinicznego. Zaleca się,
aby w przypadku chorych z alergią na białka mleka krowiego
do prowokacji stosować produkty bezlaktozowe w celu unik-
nięcia pomyłki w przypadku nietolerancji laktozy. Szczegól-
nej ostrożności wymaga przeprowadzenie próby prowokacji
pokarmem u niemowląt z alergicznym zapaleniem jelita cien-
kiego i okrężnicy. Próbę prowokacji w tych przypadkach na-
leży przeprowadzić podając podejrzany alergen (białka mle-
ka krowiego lub soję) w dawce 0,15-0,6 g/kg m.c. Ze wzglę-
du na ryzyko poważnych objawów klinicznych, łącznie ze
wstrząsem, należy rozważyć wykonanie prowokacji pokar-
mem w warunkach szpitalnych [22].
Wykonanie próby prowokacji pokarmem jest przeciwwska-
zane w przypadku ciężkiej reakcji anafilaktycznej po spoży-
431845125.001.png
446
M. Czerwionka-Szaflarska, A. Zawadzka-Gralec
ciu określonego pokarmu, przeciwko któremu stwierdza się
obecność swoistych IgE [22, 26].
W celu ustalenia mechanizmu immunologicznego leżą-
cego u podłoża obserwowanych objawów należy wykonać
punktowe lub płatkowe testy skórne z alergenami pokarmo-
wymi i oznaczyć w surowicy chorego całkowite stężenie prze-
ciwciał klasy E i/lub wykazać obecność w surowicy antyge-
nowo swoistych IgE (sIgE) [30]. Uzyskanie wyników dodat-
nich pozwala na ustalenie, że obserwowane objawy są wyni-
kiem reakcji IgE-zależnej. Natomiast uzyskanie wyniku ujem-
nego nie upoważnia do wykluczenia nadwrażliwości alergicz-
nej, a jedynie przemawia za typem reakcji immunologicznej
IgE-niezależnym lub nieimmunologicznym charakterem nad-
wrażliwości pokarmowej [31].
Oznaczenie stężenia IgE w surowicy oraz wykonanie punk-
towych testów skórnych może być przydatne również przed
przystąpieniem do próby prowokacji u chorych z atopią. Samp-
son i wsp. [24] proponują, aby w tej grupie chorych przed prze-
prowadzeniem próby prowokacji wykonać punktowe testy skór-
ne oraz dokonać pomiaru specyficznych IgE przeciwko biał-
kom jaja i białkom mleka krowiego. Przeprowadzenie próby
prowokacji należy uznać za bezpieczne, jeżeli średnica bąbla
skórnego nie przekracza 7 mm, stężenie sIgE przeciwko biał-
kom jaja jest mniejsze niż 1,5 kUA/l, a stężenie sIgE przeciw-
ko białkom mleka jest mniejsze niż 5 kUA/l.
Zaleca się, aby w przypadku alergii IgE-zależnej próby
prowokacji przeprowadzać w obecności lekarza. Nadzór le-
karski jest konieczny również wówczas gdy istnieje najmniej-
sze choćby podejrzenie ostrej lub ciężkiej reakcji po spożyciu
pokarmu. U chorych z przewlekłymi objawami alergii pokar-
mowej o niewielkim nasileniu, u których uzyskano ujemne
wyniki punktowych testów skórnych z alergenami pokarmo-
wymi oraz nie wykazano obecności sIgE w surowicy można
zalecić stopniowe rozszerzanie diety bez nadzoru lekarza.
Wówczas należy wprowadzać do diety jeden rodzaj pokar-
mu w odstępach 5-dniowych zwracając uwagę na pojawie-
nie się objawów klinicznych [25].
Trzeci rodzaj diety eliminacyjnej to dieta oligoantygenowa
zawierająca jagnięcinę, ryż, kukurydzę, gotowane jabłka, bro-
kuły, szparagi, szpinak, sałatę, słodkie ziemniaki, sól, cukier ocet
winny oraz oliwę z oliwek. Dietę taką stosuje się we wstępnej
diagnostyce nadwrażliwości alergicznej u chorych spożywają-
cych wiele pokarmów potencjalnie mogących prowokować wy-
stąpienie objawów. Jeżeli po 1-4-tygodniowym okresie stoso-
wania diety ubogoalergenowej nie stwierdza się poprawy, nale-
ży zalecić powrót do diety ogólnej. Natomiast jeśli uzyskuje się
poprawę kliniczną należy przeprowadzić próbę prowokacji.
W każdym przypadku należy indywidualizować zalecenia
dietetyczne oraz szczegółowo omówić zasady stosowania diety
z chorym i jego rodzicami, aby uniknąć błędów w żywieniu.
Uzyskanie poprawy klinicznej zobowiązuje do kontynu-
owania leczenia dietetycznego przez 6-12 miesięcy. Po tym
okresie należy przeprowadzić próbę prowokacji w celu spraw-
dzenia czy chory nabył tolerancję na uprzednio szkodliwy
pokarm [15, 22, 26]. Jeżeli wypadnie ona pozytywnie dietę
należy kontynuować przez kolejne 12 miesięcy. Natomiast w
przypadku uzyskania negatywnego wyniku próby prowokacji
pokarmem dalsze leczenie nie jest konieczne.
Dieta eliminacyjna powinna być odpowiednio zbilansowa-
na pod względem kalorycznym i odżywczym. W przypadku
diety bezmlecznej należy zwrócić uwagę na skład dostęp-
nych preparatów mlekozastęczych, a szczególną uwagę na-
leży zwrócić na zawartość wapnia oraz stosunek wapnia do
fosforanów (tab. 4).
Optymalna zawartość wapnia w diecie niemowlęcia w pierw-
szym półroczu życia wynosi 600 mg/dobę, w drugim półroczu
wzrasta do 800 mg/dobę, a w okresie poniemowlęcym opty-
malne spożycie wapnia powinno wynosić na 800-1200 mg/
dobę. Aby zapewnić prawidłowe wchłanianie wapnia koniecz-
ny jest również właściwy stosunek wapnia do fosforanów. Dla
dzieci w pierwszym roku życia optymalna proporcja wapnia
do fosforu wynosi 1,5:1, w okresie poniemowlęcym 1,2:1, a u
dorosłych 1:1. Biorąc pod uwagę, że 75% zapotrzebowania
dobowego na wapń pochodzi z produktów mlecznych, a źró-
dłem pozostałych 25% są produkty mięsne należy tak dobrać
preparat mlekozastępczy, aby pokrywał on zapotrzebowanie
chorego na wszystkie składniki pokarmowe oraz zapewniał
optymalną proporcję wapnia do fosforu [31]. Warto również
zwrócić uwagę na proporcję wapnia do kaloryczności prepa-
ratu, optymalnie powinna ona być większa niż 1 [37]. Niepra-
widłowo dobrany preparat lub źle zbilansowana dieta mogą
prowadzić do rozwoju osteoporozy [35]. Zaburzenia metaboli-
zmu tkanki kostnej mogą również wynikać z niedoboru wita-
miny D 3 . Endogenna synteza witaminy D 3 u dzieci może być
niewystarczająca, aby pokryć zapotrzebowanie dobowe, któ-
re wynosi 800 U/dobę u niemowląt i 400 U/dobę u dzieci star-
szych. W przypadku kiedy dobowa zawartość witaminy D 3 w
indywidualnie opracowanej diecie eliminacyjnej jest zbyt ni-
ska należy rozważyć suplementację farmakologiczną [5].
LECZENIE ALERGII POKARMOWEJ
Dodatni wynik próby prowokacji pokarmem (u niemowląt
otwartej, a w starszych grupach wiekowych ślepej kontrolo-
wanej podaniem placebo) upoważnia do zastosowania diety
eliminacyjnej, która stanowi podstawowy sposób leczenia w
alergii pokarmowej. Warto przypomnieć, że dieta elimina-
cyjna to czasowe lub stałe wyeliminowanie z żywienia szko-
dliwego lub źle tolerowanego pokarmu z jednoczesnym
wprowadzeniem w to miejsce składników zastępczych o rów-
noważnych wartościach odżywczych [7]. Czas stosowania
diety eliminacyjnej dla celów diagnostycznych wynosi 1-4
tygodnie, a w leczeniu minimum 9-12 miesięcy (do przepro-
wadzenia próby prowokacji) [21, 32, 34].
Leczenie dietetyczne ma na celu wyciszenie reakcji aler-
giczno-immunologicznej w przewodzie pokarmowym, zmniej-
szenie przepuszczalności bariery śluzowej dla alergenów,
zmniejszenie ryzyka polialergii oraz uzyskanie tolerancji po-
karmowej na aktualnie szkodliwy pokarm.
Wyróżnia się trzy rodzaje diet eliminacyjnych. Pierwszy ro-
dzaj eliminacji polega na usunięciu z diety jednego lub kilku szko-
dliwych pokarmów, które są odpowiedzialne za wystąpienie ob-
jawów klinicznych, a w surowicy chorego stwierdza się obecność
sIgE. W praktyce ten typ eliminacji stosuje się najczęściej w przy-
padku alergii na białka mleka krowiego u niemowląt.
Z dostępnej oferty mieszanek hipoalergicznych należy w
pierwszej kolejności zastosować hydrolizaty o znacznym stop-
niu hydrolizy białka. Na rynku dostępne są hydrolizaty kaze-
iny i białek serwatkowych. Wybór preparatu zależy od indy-
widualnej tolerancji chorego. W przypadku braku zadowala-
jącego efektu klinicznego należy zastosować dietę elemen-
tarną. Jest to drugi typ diety eliminacyjnej, w której źródłem
energii są pojedyncze aminokwasy.
ROKOWANIE W ALERGII POKARMOWEJ
Alergia pokarmowa jest uznawana za pierwszy sygnał poten-
cjalnej choroby atopowej w wieku późniejszym. W większości
przypadków objawy ustępują wraz z wiekiem, co wynika z roz-
woju tolerancji immunologicznej. Część dzieci uczula się na
nowe pokarmy lub alergeny inhalacyjne. Świadczy to o silnej
predyspozycji atopowej i zapowiada ewolucję objawów w po-
staci tzw. marszu alergicznego. Ryzyko przetrwania alergii oraz
ryzyko rozwoju uczulenia na kolejne alergeny jest wyższe w
grupie dzieci, u których w okresie niemowlęcym rozpoznano
IgE-zależną alergię na białka mleka krowiego [11, 34].
PREWENCJA CHORÓB ALERGICZNYCH
Obserwowane w ostatnich latach lawinowe zwiększenie czę-
stości chorób alergicznych spowodowało, że stały się one
Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci – objawy, diagnostyka, leczenie
447
Tabela 4. Zawartość wapnia i fosforu oraz ich stosunek w mleku ludzkim, krowim oraz w preparatach mleko zastępczych według Adamskiej i wsp. w
modyfikacji własnej [1]
Table 4. Calcium and phosphate concentration and proportion in cow's milk, human milk and in milk-substitute formulas by Adamska et all. in our own
modification [1]
Rodzaj preparatu
Rodzaj mleka
Wapń
Fosfor
Ca:P
kcal/100 ml
Ca:kcal
Type of preparation Kind of milk
Calcium [mg/100ml] Phosphorus [mg/100 ml]
Mleko kobiece
33
15
2,2:1
70
0,47:1
Human milk
Mleko krowie
125
96
1,3:1
70
1,78:1
Cow’s milk
Hydrolizat kazeiny
Nutramigen
64
53
1,2:1
67,6
0,94:1
Caseine hydrolizate Pregestimil
63
42
1,5:1
63
1:1
Hydrolizat białka
Babilon pepti 1
52
26
2:1
66
0,78:1
serwatkowego
Bebilon pepti 2
88
51
1,7:1
66
1,31:1
Whey protein
Bebilon MCT
54
27
2:1
66
0,81:1
hydrolizate
Preparaty sojowe
ProSobee 1
64,2
50,7
1,3:1
67,6
0,94:1
Soyamilk
ProSobee 2
64,4
50,8
1,3:1
67,6
0,94:1
Isomil
70
50
1,4:1
68
1,02:1
Bebilon Soja 1
54
27
2:1
66
0,77:1
Bebilon Soja 2
93
63
1,4:1
72
1,29:1
Mieszanki
Babilon amino
55
29
1,9:1
65
0,83:1
elementarne
Elementary
formulas
ważnym problemem zdrowia publicznego. W wielu krajach
prowadzone są badania naukowe, których celem jest ustale-
nie przyczyn prewalencji chorób alergicznych oraz wypraco-
wanie skutecznych programów profilaktycznych. Obecnie
wiadomo, że zwiększenie częstości chorób alergicznych jest
związane z wieloma czynnikami osobniczymi i środowisko-
wymi. Czynniki osobnicze predysponujące do rozwoju aler-
gii to uwarunkowania genetyczne, nadreaktywność oskrzeli,
płeć i rasa. Wśród czynników środowiskowych istotną rolę
odgrywają dieta, status społeczno-ekonomiczny, wielkość
rodziny, alergeny występujące wewnątrz i na zewnątrz po-
mieszczeń, narażenie na dym tytoniowy, zanieczyszczenia
powietrza atmosferycznego oraz zakażenia bakteryjne i wi-
rusowe [28].
Zgodnie z hipotezą higieniczną Strachana i wsp. [27]
zwiększona ekspozycja na drobnoustroje w okresie dzieciń-
stwa zmniejsza ryzyko rozwoju alergii w późniejszym wieku.
Sytuacja taka dotyczy dzieci z rodzinach wielodzietnych o
niższym statusie socjo-ekonomicznym, a pozytywną rolę w
prewencji chorób alergicznych odgrywa również kontakt ze
zwierzętami hodowlanymi oraz prawidłowe nawyki żywienio-
we i rzadsze stosownie antybiotykoterapii.
Ważnymi elementami w zapobieganiu chorobom alergicz-
nym są także wczesne rozpoznanie niemowląt z grup ryzyka
rozwoju choroby alergicznej, wyłączne karmienie piersią przez
6 miesięcy oraz opóźnione wprowadzanie do diety niemowlę-
cia produktów o potencjalnym działaniu alergizującym (tab. 5).
Tabela 5. Profilaktyka alergii pokarmowej w rodzinach o zwiększonym ryzyku wystąpienia choroby alergicznej (podsumowanie zaleceń towarzystw nauko-
wych) [za 29]
Table 5. Food allergy prevention in families with higher risk of allergy (due to recommendation of science associations) [by 29]
Identyfikacja niemowląt o zwiększonym ryzyku wystąpienia Na podstawie wywiadu rodzinnego (obecność choroby atopowej u jednego lub obojga
choroby alergicznej rodziców lub u rodzeństwa)
Identification of infants with higher risk of allergy On the basis of family history (presence of atopic disease in one or both parents
or simblings)
Wyłączne karmienie piersią 4-6 miesięcy
Only the breast feeding 4-6 months
Dieta eliminacyjna w czasie laktacji Nie jest zalecana
Not recomended
Ewentualna eliminacja orzeszków ziemnych i innych orzechów, do rozważenia eliminacja
jaj, ryb i mleka krowiego
Eventual elimination of peantus and other nuts, consideration of eggs, fish and milk
elimination
Podawanie wapnia i witamin
Calcium and vitamins suplementation
Efekt ochronny obserwowany wyłącznie w grupach ryzyka
Protective effect observed only in risk groups
Uzupełnianie pokarmu kobiecego u niemowląt z grup ryzyka Preparaty o udowodnionej zmniejszonej alergenowości (hydrolizaty o znacznym
Suplementation of human milk among infants from risk groups i nieznacznym stopniu hydrolizy białka)
Preparations with confirmed lower allergenity (low- and high-degree hydrolizates)
Profilaktyka w grupie karmionych sztucznie niemowląt Preparaty o udowodnionej zmniejszonej alergenowości (hydrolizaty o znacznym
z grup ryzyka i nieznacznym stopniu hydrolizy białka)
Prevention among artificialy feeded infants from risk groups Preparations with confirmed lower allergenity (low- and high-degree hydrolizates)
Preparaty sojowe
Nie zalecane
Soy protein formula
Not recomended
Wprowadzanie pokarmów stałych
po 5. miesiącu życia
Introduction of still food
after 5 months
Według niektórych zaleceń mleko krowie po 12. miesiącu życia, jajo po 24. miesiącu życia,
orzeszki ziemne i inne orzechy oraz ryby po 36. miesiącu życia
Due to some recommendation cow’s milk after 12 months, egg after 24 months, peanuts
and other nuts or fish after 36 months
431845125.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin