3 BIT.doc

(365 KB) Pobierz
3 BIT

3 BIT

Masa budyniowa:

·         2 szkl. mleka

·         1 szkl. mąki pszennej

·         5 żółtek

·         cukier waniliowy

·         0,5 szkl. cukru

·         1 kostka masła

Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotujacej się reszty mleka i mieszać cały czas aż do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wmieszać masło.

Masa śmietankowa:

·         0,5 litra śmietanki 30%

·         2 łyżki cukru pudru

·         3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę.

    

Ponadto:

·         2 paczki krakersów (po 180g)

·         700g masy krówkowej (lub gotowanego w puszce przez 2 godziny słodzonego mleka skondensowanego)

·         gorzka czekolada

Krakersy wyłożyć na blachę (35X20 cm), na to wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugą warstwą krakersów. Następnie rozsmarować masę krówkową i ułożyć kolejną warstwę krakersów. Odczekać aż masa budyniowa ostygnie.  Wyłożyć na wierzch ubitą śmietankę i zetrzeć na wierzch gorzką czekoladę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin