Kawa i ciastko tylko o odpowiedniej porze.doc

(40 KB) Pobierz
Kawa i ciastko tylko o odpowiedniej porze

1

 

http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1647462,1,kawa-i-ciastko-tylko-o-odpowiedniej-porze,index.html

Kawa i ciastko tylko o odpowiedniej porze

Kawa z ciastkiem podana po obiedzie szkodzi zdrowiu. Lepiej serwować ją na śniadanie lub kilka godzin po nim, a na podwieczorek raczyć się herbatką.

 



Jak wykazały badania opublikowane w „Journal of Nutrition", zjedzone nawet kilka godzin po tłustym obiedzie ciastko z kawą powodują, że cukier z ciastka zamiast zamieniać się w energię potrzebną naszym narządom, zalega we krwi. Tymczasem zbyt wysoki poziom cukru niszczy system nerwowy i naczynia krwionośne. Może uszkadzać wzrok, serce, nerki. Powoduje też wzrost poziom tzw. złego cholesterolu oraz spadek dobrego, który chroni nas przed rozwojem zmian miażdżycowych.



Kanadyjskie badanie

Naukowcy z Uniwersytetu w Guelph w Kanadzie sprawdzili, jaki jest poziom cukru po ciastku zjedzonym z kawą po tłustym obiedzie. Podzielili badanych na dwie grupy. Jedni otrzymali koktajl zawierający tłuszcze, inni wodę. Kilka godzin później wszyscy dostali kawę, a następnie roztwór glukozy. Okazało się, że wcześniejszy tłusty posiłek zakłócił zdolność organizmu do usuwania glukozy z krwiobiegu. Jej poziom we krwi był o 32 proc. wyższy po spożyciu koktajlu z tłuszczami niż po wypiciu wody. W kolejnej części eksperymentu badanym znów podano koktajl zawierający tłuszcze. Część wypiła potem kawę z kofeiną, a część bezkofeinową. Następnie wszyscy dostali glukozę. Badanie wykazało, że kawa pogarszała metabolizm cukru. Ci, którzy wypili kawę z kofeiną godzinę po podaniu glukozy mieli o 65 proc. wyższy poziom cukru we krwi niż raczący się kawą bezkofeinową.

Proces zaburzony

Po spożyciu cukru w trzustce produkowana jest insulina, która powoduje, że jest on rozprowadzany z krwi do komórek organizmu - głównie mięśni i wątroby. Gdy jej brakuje, komórki nie otrzymują potrzebnej energii, a we krwi pozostaje nadmiar cukru. Tłuste jedzenie i kawa zaburzają ten proces, przez co cukier zalega we krwi. - Wyniki badań wskazują, że tłuszcze nasycone zakłócają zdolność organizmu do usuwania cukru z krwi, a kawa dodatkowo to pogarsza - mówi współautorka badań dr Marie-Soleil Beaudoin. Dodaje też, że wpływ tłustego posiłku na metabolizm glukozy utrzymuje się godzinami, co jest szczególnie groźne dla zdrowia.

 

Jadłospis dzienny

Wiedza wynikająca z kanadyjskich badań może nam pomóc w opracowaniu racjonalnego jadłospisu. Naukowcy udowodnili, że to, co zjemy np. na obiad będzie miało wpływ na reakcję organizmu na kolejne posiłki w ciągu dnia. Dlatego jeśli jesteśmy miłośnikami kawy z ciastkiem, powinniśmy zjeść lekkie, nie tłuste śniadanie i zaserwować ją sobie przed obiadem, np. w ramach drugiego śniadania. Po obiedzie na podwieczorek zdecydowanie lepsza będzie herbata. Odkrycie kanadyjski uczonych jest też szczególnie istotne dla osób chorych na cukrzycę typu 2. Chorzy ci muszą ograniczać spożycie kawy, a także tłustych posiłków.

Autor: Halina Pilonis

Zgłoś jeśli naruszono regulamin