Faszerowane pieczarki by Szelmaa
8 dużych pieczarek 6 dag czarnych oliwek cebula 2 pomidory kieliszek białego wina 2 dag kaparów 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz PIeczarki umyć, u nasady obiąć korzenie. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dusić kapelusze przez 3 min. Posolić, oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni, osączyć i ułożyć na talerzu spodem do gówy. Na pozozstałym na patelni oleju lekko poddusić posiekaną natkę, dodać sok z cytryny i wino. Zagotować i polac pieczarki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. KOrzenie pieczarek posiekac. Obrać pomidora w kostkę, wypestkować połowę oliwek. Wrzucić wszystko do cebuli, dodać kapary i smażyć kilka minut na rogrzanym oleju. Napełnic kapelusze farszem. Swieżego pomidora pokroic na małe cząstki i z resztą oliwek ułożyć je między pieczarkami.
vojtelix