· Ciasto z tuńczyka:
· 4 łyżki czerwonego wina
· 4 łyżki oliwy
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 4 gałązki pietruszki
· 4 gałązki mięty
· 1 mały pęczek kolendry
· 160 g tuńczyka w oleju
· na ciasto:
· 165 g mąki
· 1 łyżka kurkumy
· 1 łyżka curry
· sól
· 9 g proszku do pieczenia
· 3 jajka
· 5 łyżek śmietanki 36%
· margaryna do smarowania blaszki
Ciasto po upieczeniu podaje się lekko ciepłe. Świetnie smakuje z sałatą polaną winegretem. Polecam też do niego pieczone pomidory z kaparami i czosnkiem, które robiłem w odcinku „Nie dla Kluska”. Rzućcie okiem do przepisu. Dla 4 osób Czas przygotowania: 40 min. Czas chłodzenia: minimum 10 godz. Czas pieczenia 25 min
Jak to zrobić? 1. Najpierw przygotuj marynatę: posiekaj cebulę, czosnek i wymieszaj w misce z winem i oliwą. 2. Pietruszkę i kolendrę umyj, drobno pokrój, a następnie dodaj do marynaty. 3. Oderwij listki mięty od łodyżek, opłucz je, posiekaj i również wrzuć do miski. 4. Delikatnie wymieszaj całość z tuńczykiem. Szczelnie przykryj i wstaw przynajmniej na 10 godz. do lodówki. (Najlepiej jest zostawić tuńczyka w marynacie na 24 godz. w lodówce. Wtedy będziesz miał pewność, że wszystkie smaki dokładnie się wymieszały.) Ciasto 5. Wymieszaj mąkę, kurkumę, curry, szczyptę soli i proszek do pieczenia, 6. Do drugiej miski wbij 2 całe jaja i 1 żółtko. Dodaj śmietankę i wymieszaj całość widelcem. 7. Zrób zagłębienie w kopczyku mąki i wlej jajka ze śmietaną. 8. Wymieszaj całość dokładnie. Dodaj tuńczyka z marynatą i znów pomieszaj. 9. Foremkę wysmaruj wewnątrz margaryną i dokładnie obsyp mąką. Wytrzep nadmiar. 10. Przełóż tuńczykowe ciasto do foremki, wyrównaj i przyklep widelcem. 11. Piecz 25 min. w temperaturze 180 stopni C. 12. Podawaj lekko ciepłe. Możesz skropić ciasto sokiem z cytryny.
krystynka161