zakonnica(1).doc

(20 KB) Pobierz
Składniki:

Zakonnica

 

Składniki:

 

Ciasto:                                                                                                                Zalewa:

7 jaj                                                                                                                2 szklanki wody

2 szklanki mąki                                                                                    0,5 szklanki cukru

1,5 szklanki cukru                                                                                    ¾ kostki margaryny

2 łyżki proszku do pieczenia                                                                      2 łyżki kakao

1 łyżka octu                                                                                                  zapach rumowy

                                                                                                                setka spirytusu

 

Wyłożenie:

3 śmietany śnieżki 30%

4 łyżki cukru pudru

6 śmietan-fiksów doktora etkera

polewa

 

Wykonanie:

Zagotować składniki na zalewę. Po ostudzeniu wlać zapach i setkę spirytusu.

Połączyć składniki na ciasto. Jajka utrzeć z cukrem na sztywno, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać ocet. Piec 45 min w temp. 180 st. Wyjąć i ponakłuwać. Gorące ciasto polewać ciepłą zalewą. Zostawić ciasto do ostygnięcia.

Bierzemy 3 śmietany śnieżki 30% i ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru. Ubijamy i dodajemy 6 śmietan-fiksów doktora etkera. Rozkładamy śmietanę na wystudzonym cieście. Polać dowolną polewą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin