Czekoladowiec
Biszkopt:
· 9 jajek
· 25 dag cukru
· 25 dag mąki
· 1 cukier waniliowy
· 1 budyń waniliowy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki kakao
· 3/4 szklanki gorzkiej herbaty + kieliszek rumu do nasączenia
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym (aż powstanie biała, aksamitna masa). Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z powstałą wcześniej masą. Piec ok. 45 min. w temp.175°C ( do tzw. suchego patyczka). Gotowy biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części.
Krem:
· 2 budynie waniliowe
· 10 dag masła
· 40 dag sera tłustego (zmielonego dwukrotnie)
· 125 ml śmietany 30 %
· 2 płaskie łyżki żelatyny (rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody)
· 2 łyżeczki kakao
Budyń ugotować z połowy porcji mleka podanego na opakowaniu (ilość cukru i cała reszta zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Ostudzony budyń utrzeć z twarogiem i masłem (najlepiej to zrobić blenderem). Śmietankę ubić, dodać kakao, ostudzoną żelatynę i połączyć z masą serowo-budyniową.
Polewa:
· 2 łyżki margaryny
· 4 łyżki cukru
· 3 łyżki kakao
· 5 łyżek słodkiej śmietanki
Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao. Jak masa się połączy dodać śmietankę i krótko zagotować. Ostudzić.
Blaty biszkoptowe nasączyć herbatą z rumem i przekładać masą. Na koniec polać polewą.
B3371