Czekoladowiec.doc

(382 KB) Pobierz
Czekoladowiec

Czekoladowiec

 

Biszkopt:

·         9 jajek

·         25 dag cukru

·         25 dag mąki

·         1 cukier waniliowy

·         1 budyń waniliowy

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 łyżki kakao

·         3/4 szklanki gorzkiej herbaty + kieliszek rumu do nasączenia

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym (aż powstanie biała, aksamitna masa). Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z powstałą wcześniej masą. Piec ok. 45 min. w temp.175°C ( do tzw. suchego patyczka). Gotowy biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części.

      

 

 

Krem:

·         2 budynie waniliowe

·         10 dag masła

·         40 dag sera tłustego (zmielonego dwukrotnie)

·         125 ml śmietany 30 %

·         2 płaskie łyżki żelatyny (rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody)

·         2 łyżeczki kakao

Budyń ugotować z połowy porcji mleka podanego na opakowaniu (ilość cukru i cała reszta zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Ostudzony budyń utrzeć z twarogiem i masłem (najlepiej to zrobić blenderem). Śmietankę ubić, dodać kakao, ostudzoną żelatynę i połączyć z masą serowo-budyniową.

Polewa:

·         2 łyżki margaryny

·         4 łyżki cukru

·         3 łyżki kakao

·         5 łyżek słodkiej śmietanki

Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao. Jak masa się połączy dodać śmietankę i krótko zagotować. Ostudzić.

Blaty biszkoptowe nasączyć herbatą z rumem i przekładać masą. Na koniec polać polewą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin