Czekoladowo-kokosowy duet.doc

(893 KB) Pobierz
Czekoladowo - kokosowy duet

Czekoladowo - kokosowy duet

Składniki:
Ciasto:

·         9 jajek

·         szczypta soli

·         300g cukru

·         180g miękkiego masła

·         390g mąki pszennej

·         6 łyżek kakao

·         4,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         225ml wody

·         4,5 łyżki rumu

Masa kokosowa:

·         1 ½ opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

·         150g cukru

·         375ml mleka kokosowego

·         150ml soku ananasowego

·         75g kokosu

·         450ml creme fraiche

Dodatkowo:

·         2 łyżki dżemu morelowego lub miodu

·         50g kokosu

          

Sposób przygotowania:

1.     Najpierw przygotować masę kokosową. 4 łyżki mleka kokosowego wymieszać z cukrem i budyniem. Resztę mleka kokosowego zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń i szybko zamieszać. Gotować na małym ogniu około 1min. Kolejno dodać sok ananasowy i kokos i gotować kolejną minutę. Ostudzić. Do chłodnego budyniu dodać creme fraiche.

2.     Oddzielić żółtka od białek. Masło z połową cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku.

3.     Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.

4.     Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.

5.     Rum wymieszać z wodą.

6.     Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę (dalej miksując tylko na mniejszych obrotach). Gdy masa zrobi się gęsta dodać trochę wody z rumem, kolejno dodawać mąkę na przemian z wodą. Na końcu delikatnie wmieszać białka.

7.     Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia (margaryna przytrzyma papier przed przesuwaniem).

8.     Masę kokosową przełożyć do szprycy. Wyciskać kleksy na cieście. (Szprycę włożyć lekko do ciasta i wcisnąć trochę masy. Najlepiej zrobić dużo małych kleksów).

02

9.     Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

10. Dżem lub miód podgrzać i rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin