Czekoladowo - kokosowy duet
Składniki:Ciasto:
· 9 jajek
· szczypta soli
· 300g cukru
· 180g miękkiego masła
· 390g mąki pszennej
· 6 łyżek kakao
· 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 225ml wody
· 4,5 łyżki rumu
Masa kokosowa:
· 1 ½ opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
· 150g cukru
· 375ml mleka kokosowego
· 150ml soku ananasowego
· 75g kokosu
· 450ml creme fraiche
Dodatkowo:
· 2 łyżki dżemu morelowego lub miodu
· 50g kokosu
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotować masę kokosową. 4 łyżki mleka kokosowego wymieszać z cukrem i budyniem. Resztę mleka kokosowego zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń i szybko zamieszać. Gotować na małym ogniu około 1min. Kolejno dodać sok ananasowy i kokos i gotować kolejną minutę. Ostudzić. Do chłodnego budyniu dodać creme fraiche.
2. Oddzielić żółtka od białek. Masło z połową cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku.
3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
5. Rum wymieszać z wodą.
6. Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę (dalej miksując tylko na mniejszych obrotach). Gdy masa zrobi się gęsta dodać trochę wody z rumem, kolejno dodawać mąkę na przemian z wodą. Na końcu delikatnie wmieszać białka.
7. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia (margaryna przytrzyma papier przed przesuwaniem).
8. Masę kokosową przełożyć do szprycy. Wyciskać kleksy na cieście. (Szprycę włożyć lekko do ciasta i wcisnąć trochę masy. Najlepiej zrobić dużo małych kleksów).
9. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
10. Dżem lub miód podgrzać i rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami kokosowymi.
B3371