Przepisy na pyszne kawy wg MkCafe.doc

(351 KB) Pobierz
1

1. Bailey’s coffee (na ciepło)

·                      porcja gorącego espresso /50 ml mocnej kawy MK Cafe Premium

·                      10 ml likieru Bailey's 

·                      cukier

·                      bita śmietana

 

Składniki wlać lub dodać w podanej kolejności. Na wierzchu udekorować bitą śmietaną.

 

 

2. Kawa migdałowo – truskawkowa (na zimno)

 

·                      1 porcja espresso lub mokki MK Cafe Premium

·                      10 ml syropu migdałowego

·                      10 ml syropu lub 20 ml soku truskawkowego

·                      120 ml schłodzonego 0,5% mleka

 

Wlać lub dodać składniki w podanej kolejności, wymieszać i schłodzić w shakerze z lodem, następnie przelać do szklanki i udekorować dużą truskawką i gałązką melisy.

 

3. Ice coffee miętowo – czekoladowa (na zimno)

·                      1 porcja espresso lub mokki MK Cafe Premium

·                      20 ml syropu miętowo-czekoladowego (lub po 10 ml miętowego i 10 ml czekoladowego) 

·                      120 ml mleka 0,5% 

·                      szklanka lodu

 

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze. Udekorować gałązką mięty.
Dodatkowo ścianki szklanki przed nalaniem kawy można udekorować sosem czekoladowym. 
 

4. Kawowe amaretto (na gorąco)

·                      1 porcja gorącego espresso lub mokki MK Cafe Premium

·                      20 ml syropu amaretto lub likieru amaretto 

·                      spienione mleko (ok. 100 ml)

·                      starta skórka pomarańczy

 

Wlać kawę i syrop, a następnie dopełnić filiżankę spienionym mlekiem. Wierzch posypać startą skórką pomarańczy 
(dla dekoracji i dopełnienia smaku).

 

 

5. Zimowa ekspresja kawowa (na ciepło)

·                      10 ml syropu cynamonowego

·                      10 ml syropu waniliowego

·                      200 ml spienionego gorącego mleka 

·                      porcja gorącego espresso /50 ml mocnej kawy MK Cafe Premium

·                      bita śmietana

·                      cynamon

 

Wlać syropy mleko oraz kawę w podanej kolejności,  na wierzchu udekorować bitą śmieną i posypać całość szczyptą cynamonu.

 

6. Mocca z czekoladą (na ciepło)

·                      porcja gorącego espresso /50 ml mocnej kawy MK Cafe Premium

·                      100 ml gorącej czekolady rozcieńczonej pól na pół z mlekiem 

·                      bita śmietana

 

Składniki wlać lub dodać w podanej kolejności. Na wierzchu udekorować bitą śmietaną.

 

7. Trio truskawkowo – czekoladowo – kawowe (na zimno lub gorąco)

·                      ok. 1 cm musu truskawkowego

·                      ok. 1 cm gorącej lub zimnej czekolady

·                      1 porcja osłodzonego espresso lub mokki MK Cafe Premium

·                      piana z mleka

 

Wlać kolejno do kieliszka mus truskawkowy, czekoladę, a następnie kawę - tak, aby składniki się nie wymieszały. Na wierzchu udekorować pianą z mleka.
Można także wcześniej przed nalaniem wymieszać czekoladę z porcją kawy, aby stanowiła jedną warstwę.

 

8. Ice coffee ananasowo – rumowa (na zimno)

·                      1 porcja espresso lub mokki MK Cafe Premium

·                      50 ml soku ananasowego

·                      20 ml rumu

·                      1 łyżeczka miodu

·                      lód

 

Wlać składniki w podanej kolejności do shakera i wszystko wymieszać.

9. Kawa czekoladowo – imbirowa (na ciepło)

·                      na 2 kawy po 150 ml tabliczka gorzkiej czekolady

·                      150 ml mleka

·                      starta skórka z połowy pomarańczy

·                      pół płaskiej łyżeczki startego imbiru

·                      2 espresso lub mokka MK Cafe Premium

 

Wrzucić czekoladę do rondelka, wlać mleko, dodać skórkę z pomarańczy i imbir. Wszystko podgrzać aż do rozpuszczenia się czekolady - następnie wlać gorącą kawę. Na koniec wszystko przecedzić przez sito i wlać do filiżanki.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin