Szwajcarskie paluszki
Składniki na 4 porcje:
25 dag mąki
3-4 łyżki śmietanki
2 jaja
1-1,5 szklanki startego żółtego sera
pieprz cayenne i biały
tłuszcz do smażenia
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ziarenka Smaku WINIARY
Dokładnie roztrzep jaja ze śmietanką, dopraw je Ziarenkami Smaku, pieprzem białym i pieprzem cayenne. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto i, cały czas wyrabiając, stopniowo dodawaj starty ser. Mocno wygnieć ciasto, uformuj z niego cienki wałek i pokrój na cienkie paluszki (możesz też formować niewielkie kulki lub placuszki).
Smaż je na dość dużej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor, następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i zostaw paluszki na 1-2 minuty. Po wyjęciu osącz je z nadmiaru tłuszczu.
Tę elegancką i smakowitą przekąskę możesz podawać z piklami lub sałatą.
Feniks011