Devolay.docx

(11 KB) Pobierz

Devolay

Czas przygotowania: 3 godzin

Składniki
pierś z kurczaka
pieczarki
ser żółty
sól, pieprz, Vegeta
margaryna
jajko, bułka tarta, czosnek
olej

Etapy przygotowania
Pieczarki zetrzeć na tarce lub drobno pokroić i usmażyć na margarynie, doprawić Vegetą i czosnkiem. Pierś z kurczaka rozbić na możliwie duże kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w słupki. Na rozbite piersi układać pieczarki i ser. Zawinąć, obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu i pod przykryciem.

 

Dewolaj

Czas przygotowania: 60 minut
Czas smażenia: 15 minut

Składniki
* 3 pojedyncze filety z kurczaka (każdy po ok.20 dag)
* 10 dag prawdziwego masła
* 1 łyżka przyprawy do drobiu
* mąka do panierowania
* bułka tarta do panierowania
* 1 duże jajko
* 3 plastry sera topionego naturalnego w plastrach pojedynczo pakowanych
* 1 płaska łyżeczka oregano
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 mała garstka posiekanej natki pietruszki
* olej do smażenia

Etapy przygotowania
Miękkie masło ugnieść widelcem, wsypać oregano, czosnek granulowany i natkę i razem wymieszać, posolić. Utworzyć 3 cienkie wałeczki i wstawić do zamrażarki.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdej naciąć kieszeń wzdłuż, delikatnie by nie przeciąć mięsa.
Posypać przyprawą do drobiu z obydwu stron i wewnątrz naciętej kieszeni.
Zamrożone masło zawijać w plastry sera i wsuwać w kieszenie mięsa. Dokładnie spiąć wykałaczkami, by w trakcie pieczenia nie wypłynęła zawartość. Z prawidłowego dewolaja po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na oleju. Ja wstawiłam usmażone do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekałam jeszcze ok. 15 minut.
Podałam z opiekanymi ziemniakami w ziołach, sosem tzatzyki i miksem kolorowych sałat z sosem sałatkowym o smaku ziół ogrodowych

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin