Devolay
Czas przygotowania: 3 godzin
Składnikipierś z kurczakapieczarkiser żółtysól, pieprz, Vegetamargarynajajko, bułka tarta, czosnekolej
Etapy przygotowaniaPieczarki zetrzeć na tarce lub drobno pokroić i usmażyć na margarynie, doprawić Vegetą i czosnkiem. Pierś z kurczaka rozbić na możliwie duże kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w słupki. Na rozbite piersi układać pieczarki i ser. Zawinąć, obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu i pod przykryciem.
Dewolaj
Czas przygotowania: 60 minutCzas smażenia: 15 minut
Składniki* 3 pojedyncze filety z kurczaka (każdy po ok.20 dag)* 10 dag prawdziwego masła* 1 łyżka przyprawy do drobiu* mąka do panierowania* bułka tarta do panierowania* 1 duże jajko* 3 plastry sera topionego naturalnego w plastrach pojedynczo pakowanych* 1 płaska łyżeczka oregano* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego* 1 mała garstka posiekanej natki pietruszki* olej do smażenia
Etapy przygotowaniaMiękkie masło ugnieść widelcem, wsypać oregano, czosnek granulowany i natkę i razem wymieszać, posolić. Utworzyć 3 cienkie wałeczki i wstawić do zamrażarki.Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdej naciąć kieszeń wzdłuż, delikatnie by nie przeciąć mięsa.Posypać przyprawą do drobiu z obydwu stron i wewnątrz naciętej kieszeni.Zamrożone masło zawijać w plastry sera i wsuwać w kieszenie mięsa. Dokładnie spiąć wykałaczkami, by w trakcie pieczenia nie wypłynęła zawartość. Z prawidłowego dewolaja po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na oleju. Ja wstawiłam usmażone do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekałam jeszcze ok. 15 minut.Podałam z opiekanymi ziemniakami w ziołach, sosem tzatzyki i miksem kolorowych sałat z sosem sałatkowym o smaku ziół ogrodowych
krystynka161