Sernik z truskawkami i bezą
Składniki: Ciasto kruche:
· 70g cukru
· 100g margaryny
· 200g mąki
· 1 jajko
· szczypta soli
Masa serowa:
· 750g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)
· 4 jajka
· 2 żółtka
· 200g słodkiej śmietany 30%
· 200g cukru
· 80g mąki ziemniaczanej
Beza:
· 3 białka
· 100g cukru
Dodatkowo:
· 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
· około 400g truskawek
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
2. Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić na połówki.
3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
5. Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek.
6. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku i żółtku. Dodać śmietanę. Dalej miksując dodać mąkę.
7. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60min. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni przykryć folią aluminiową i piec dalej.)
8. Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Gotową bezę wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15min.
misiaczek69