Sernik z truskawkami i bezą.doc

(779 KB) Pobierz
Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

 

Składniki:
Ciasto kruche:

·         70g cukru

·         100g margaryny

·         200g mąki

·         1 jajko

·         szczypta soli

Masa serowa:

·         750g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)

·         4 jajka

·         2 żółtka

·         200g słodkiej śmietany 30%

·         200g cukru

·         80g mąki ziemniaczanej

Beza:

·         3 białka

·         100g cukru

Dodatkowo:

·         100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)

·         około 400g truskawek

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1.     Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.

2.     Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić na połówki.

3.     Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.

4.     Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

5.     Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek.

6.     Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku i żółtku. Dodać śmietanę. Dalej miksując dodać mąkę.

7.     Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około  50- 60min. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni przykryć folią aluminiową i piec dalej.)

8.     Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Gotową bezę wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15min.

 

 

        

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin