Sernik z bezą kokosową
Składniki:Ciasto kruche:
· 1 ½ szklanki mąki
· 2 jajka
· 125g margaryny
· 100g cukru pudru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
· 1,20kg twarogu półtłustego co najmniej 2- krotnie zmielonego
· 6 żółtek
· 200g cukru
· 4 łyżki oleju
· ½ litra mleka
· 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Beza z kokosem:
· 6 białek
· ½ szklanki cukru
· 100- 150g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wymieszać budynie z ½ litra mleka. Dodać do sera i miksować do połączenia się składników.
3. Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
4. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, na nią bezę kokosową.
5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
Uwaga: 1 szklanka = 250ml
misiaczek69