Główka kruchej sałaty, 2-3 pomidory, 2 łodygi selera naciowego, nieduży ogórek sałatkowy, 10 rzodkiewek, strąk żółtej papryki, łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oleju, cukier, sól, pieprz
Umyte i starannie osączone liście sałaty porwać na niewielkie kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki. Resztę warzyw dość drobno pokroić (łodygi selera i paprykę w paski, ogórek w ćwierćplasterki, rzodkiewki w półplasterki). Warzywa włożyć do szklanego naczynia i wymieszać. Sok cytrynowy, olej i łyżkę przegotowanej wody ubić widelcem w miseczce. Gdy sos zgęstnieje, doprawić go cukrem, solą i pieprzem. Polać surówkę sosem i wstawić na 10 min do lodówki.
raziel08