Kategoria:
Mięciutki i delikatny. W smaku i konsystencji przypomina ptasie mleczko, więc jest szczególnie uwielbiany przez dzieci. Mi najbardziej smakuje po kilku dniach ;)
dla >6 osób
CIASTO:, mąka tortowa, 1 szklankacukier, 3 łyżkiżółtka, 3Margaryna KASIA, 1/2 kostkicukier waniliowy do ciasta, 1 opakproszek do pieczenia, 2 łyżeczkikakao, 3 czubate łyżkiMASA SEROWA:, ser (ja użyłam sera aksamitnego w wiaderku dr Eetkera), 1 kgcukier puder, w oryginalnym przepisie jest 1,5 szklanki, ja dałam 1 szklankęjajka, 6olej, 3/4 szklankimleko, 1,5 szklankibudyń w proszku waniliowy bez cukru, 2 opakcukier waniliowy, 2 opakolejek cytrynowy, wiórki kokosowe, ok. 100g
czas przygotowania: do 45 min
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną bułką tartą.2. Utrzeć żołtka z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, budyniem, olejkiem. Stopniowo dodawać mleko, potem ser. Wszystko zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.3. Masę serową wylać na blachę (będzie rzadka). Posypać obficie wiorkami kokosowymi. Ja przykrywam wierzch ciasta folią aluminiową.4. Piec 50 min w temp 175-180 st. Pozostawić do ostygnięcia przez 3-4 godz. w lekko uchylonym piekarniku.
zuzia2303