Sernik puszysty.doc

(47 KB) Pobierz
Sernik puszysty
Sernik puszysty

Sernik puszysty

Kategoria:

Mięciutki i delikatny. W smaku i konsystencji przypomina ptasie mleczko, więc jest szczególnie uwielbiany przez dzieci. Mi najbardziej smakuje po kilku dniach ;)

 

Składniki

dla >6 osób

CIASTO:,
mąka tortowa, 1 szklanka
cukier, 3 łyżki
żółtka, 3
Margaryna KASIA, 1/2 kostki
cukier waniliowy do ciasta, 1 opak
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
kakao, 3 czubate łyżki
MASA SEROWA:,
ser (ja użyłam sera aksamitnego w wiaderku dr Eetkera), 1 kg
cukier puder, w oryginalnym przepisie jest 1,5 szklanki, ja dałam 1 szklankę
jajka, 6
olej, 3/4 szklanki
mleko, 1,5 szklanki
budyń w proszku waniliowy bez cukru, 2 opak
cukier waniliowy, 2 opak
olejek cytrynowy,
wiórki kokosowe, ok. 100g

 

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną bułką tartą.

2. Utrzeć żołtka z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, budyniem, olejkiem. Stopniowo dodawać mleko, potem ser. Wszystko zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

3. Masę serową wylać na blachę (będzie rzadka). Posypać obficie wiorkami kokosowymi. Ja przykrywam wierzch ciasta folią aluminiową.

4. Piec 50 min w temp 175-180 st. Pozostawić do ostygnięcia przez 3-4 godz. w lekko uchylonym piekarniku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin