· główka białej kapusty,
· 1/2 kg mięsa mielonego (mieszane),
· woreczek ryżu,
· 4-5 marchewek,
· 2 średnie cebule,
· sól, pieprz, liśc laurowy,
· kostka rosołowa, śmietana, koncentrat pomidorowy
- kapustę sparzyc, oddzielic liście i zblanszowac je 1 min, - przelać zimną wodą, ściąć grube nerwy, - ugotować ryż, trochę dłużej niż pisze na opakowaniu, żeby był kleisty, - marchewki zetrzeć na grubej tarce, - cebulę pokroić w kostkę - rozgrzać 2-3 łyżki oleju, usmażyć na złoto cebulę, dodać 2 starte marchewki i chwilę podsmażyć razem, - do mięsa dodac ryż, i usmażoną cebulkę z marchewką, wymieszać i przyprawić do smaku, - na liście kapusty układać porcje mięsa i zwijać gołąbki, - na dno rondla wyłożyć część pozostałej marchewki i układać na niej gołąbki, przykryć pozostałą marchewką, dodać liść laurowy, - rozpuścić kostkę rosołową, wymieszać z mąką i śmietaną, zalać gołąbki, - dusic do miękkości (ok.50 min)
jawjol