ciasteczka orzechowe II.txt

(0 KB) Pobierz
* 120 g miekkiego masla
* 120 g cukru
* 220 g maki
* 1 jajko
* 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
* 1 lyzeczka proszku do pieczenia
* pol�wki orzech�w wloskich

Maslo ubijamy z jajkiem az powstanie puszysta masa. 

Dodajemy cukier i wanilie i dalej ubijamy. 

Proszek laczymy z maka i dodajemy do masy.

 Ubijamy mikserem na najwyzszych obrotach az ciasto utworzy zwarta kulke. 

Formujemy rekoma kule, jesli ciasto sie klei podsypujemy je maka.

 Ciasto wkladamy do zamrazarki na ok. 30 min.


Blache wykladamy folia aluminiowa i z ciasta formujemy kulki mniejsze od orzecha wloskiego.

 Na kazdej kulce umieszczamy pol�wke orzecha i delikatnie dociskamy.

 Wkladamy do juz nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12 minut.

 Ciastka pieczemy na bialo, jesli sie przyrumienia nie beda miekkie tylko chrupiace.

 Zdejmujemy z blaszki kiedy beda juz zimne i mozemy posypac je cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin