Skladniki na ciasto bananowe * 4 banany, * 2 szklanki maki tortowej, * 0,75 szklanki smietany 18 %, * szklanka bialego cukru, * 0,25 szklanki brazowego cukru, * 120 g masla, * 3 jajka, * lyzeczka mielonego cynamonu, * 2 lyzeczki proszku do pieczenia, * garsc orzech�w wloskich. Skladniki potrzebne do przygotowania polewy karmelowej * 0,75 szklanki brazowego cukru, * szklanka smietanki 30 %. Przygotowujemy ciasto bananowe. Maslo i dwa rodzaje cukru laczymy i ubijamy mikserem na puszysta mase. Wbijamy kolejno po 1 jajku i wciaz miksujemy. Dodajemy przesiana make, proszek do pieczenia, cynamon, smietane i grubo pokrojone banany. Mieszamy. Mase przekladamy do natluszczonej formy (kwadratowej lub okraglej). Ciasto z bananami pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180� C. W trakcie pieczenia przyrzadzamy sos karmelowy. Cukier laczymy ze smietanka. Polewe podgrzewamy na srednim ogniu az zgestnieje. Wystudzone ciasto z banan�w polewamy sosem karmelowym. Wierzch przyozdabiamy posiekanymi orzechami wloskimi lub migdalami. Autor: Zwegowani
ewaz1954