Ciasto kruche: 25 dag mški pszennej, 5 dag cukru pudru, 10 dag margaryny, 3-4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego), 20 dag margaryny, 3 jaja, 1 budyń, 1 szklanka cukru pudru, 10-15 dag rodzynek. Wykonanie: Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpucić margarynę i na goršcy tłuszcz wyłożyć ser, cišgle mieszajšc. Do goršcego dodać suchy budyń i rodzynki - dalej mieszajšc. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka - odstawić, podzielić na 3 częci i goršcš przekładać ciasto wg kolejnoci: ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - masa serowa. Dodatek: 2-3 galaretki cytrynowe dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem) Galaretkę rozpucić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejšcš galaretkš.
ewaz1954