1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400g 3–4 kwasne jablka 60g orzechów pekan 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzka cukru, moze byc brazowy 2 lyzki bulki tartej 1 jajko, do posmarowania Przygotowanie Posiekane orzechy lekko prazymy. Jablka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy je z orzechami, dodajemy cynamon i cukier. Dokladnie mieszamy. Ciasto francuskie walkujemy na prostokat o grubosci 2–3 mm i rozkladamy na pergaminie. Posypujemy bulka tarta, nastepnie wzdluz dluzszego boku rozkladamy jablka i zwijamy strucle. Zamykamy równiez boki. Ukladamy strucle na blaszce wylozonej pergaminem, laczeniem do dolu. Smarujemy rozklóconym jajkiem. Strucle pieczemy ok. 30–35 minut w temperaturze 200°C, gdyby zbyt mocno piekla sie od góry, mozemy ja przykryc folia aluminiowa. Jeszcze lekko ciepla strucle posypujemy cukrem pudrem
ewaz1954