Strucla jabłkowa z ciasta francuskiego.txt

(0 KB) Pobierz
1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400g
3–4 kwasne jablka
60g orzechów pekan
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzka cukru, moze byc brazowy
2 lyzki bulki tartej
1 jajko, do posmarowania
Przygotowanie

Posiekane orzechy lekko prazymy. Jablka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych
 i kroimy w plasterki. Mieszamy je z orzechami, dodajemy cynamon i cukier. Dokladnie mieszamy.
Ciasto francuskie walkujemy na prostokat o grubosci 2–3 mm i rozkladamy na pergaminie. 
Posypujemy bulka tarta, nastepnie wzdluz dluzszego boku rozkladamy jablka i zwijamy strucle.
 Zamykamy równiez boki. Ukladamy strucle na blaszce wylozonej pergaminem, laczeniem do dolu.
 Smarujemy rozklóconym jajkiem.
Strucle pieczemy ok. 30–35 minut w temperaturze 200°C, gdyby zbyt mocno piekla sie od góry,
 mozemy ja przykryc folia aluminiowa. Jeszcze lekko ciepla strucle posypujemy cukrem pudrem
Zgłoś jeśli naruszono regulamin