-1/2 kostki miękkiej margaryny -ok 100 g cukru pudru -80 g wiórków kokosowych -1 jajko i 1 zółtko -ok 250 g mški pszennej -2 łyzeczki proszku do pieczenia =================== 1 czubata szklanka mški 1 (niepełna) szklanka wiórków kokosowych szczypta soli 50 g cukru pudru (2-3 łyżki) 175 g zimnego masła (3/4 kostki) 2 małe żółtka lub 1 duże 1 łyżka wody (niekoniecznie) ======================= 1,5 szklanki mški pełnoziarnistej, 3/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka sojowego. W misce mieszamy mškę, płatki, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia. Dolewamy olej i mleko, wyrabiamy ciasto. Uwaga! Masa jest doć luna nie będzie się dało jej rozwałkować! Dlatego odrywamy ciasto po kawałku, formujemy małe kuleczki, rozpłaszczamy na blasze rękš lub drewnianš łopatkš. Pieczemy 20-25 minut w 180° ================= 1/2 kostki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (poj. 250 ml , jeli lubimy mniej słodkie, to 1/3 szklanki spokojnie wystarczy) 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki (poj. 250 ml) wiórek kokosowych (kilka łyżek;)) 3/4 szklanki mški (poj. 250 ml)
ewaz1954