Uszka z Grzybami
Przepis #1 - CIASTO :20 dag. mąki,1 jajko,sól.FARSZ :8 dag. suszonych grzybów,1 cebula,1 jajko,2 łyżki masła,1 łyżka bułki tartej,szczypta soli,pieprz.Sposób przyrządzenia:PRZYGOTOWANIE CIASTA :z mąki, jajka, małej ilości wody i soli zagnieść ciasto.PRZYGOTOWANIE FARSZU :grzyby (ugotowane w wywarze na barszcz) posiekać. Cebulę obrać i również bardzo drobno posiekać, a następnie podsmażyć na maśle, dodać grzyby, wymieszać i podsmażyć. Dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Farsz dobrze wymieszać.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Pokroić na kwadraciki 4 x 4 cm. Na każdy kawałek ciasta kłaść łyżeczką farsz. Kwadraciki składać po przekątnej, zlepiać brzegi, a następnie zlepić razem dwa przeciwległe rogi. Uszka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-5 min. Wyjąć, gdy wypłyną na wierzch.Przepis # 2 - 15 dag maki, 1 jajko, woda, sól, 7 dag suszonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 mała bułka bez skórki, 100 ml mleka, sól, pieprz Namoczyć grzyby, ugotować i zmielić. Zachować wywar z gotowania. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Odciśniętą wymieszać z cebulą i grzybami, podlać dużą łyżką wywaru, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Zagnieść ciasto, pokroić w kwadraty, położyć farsz i zagnieść uszka. Gotować w posolonej wodzie aż wypłyną.Przepis #3 - nadzienie: - łyżka masła,100 g ugotowanych suszonych grzybów ,1-2 łyżki tartej bułki,sól,pieprzciasto : mąka,jajko,troszke gorącej wody ,sólcebule posiekana smaże na maśle.Później mieszam ją zmielonymi grzybkami i bułka tartą.Doprawiam do smaku solą i pieprzem.Z mąki,jaja ,wody i szczypty soli wyrabiam ciasto.Rozwałkowac na cieńki pasek.Z placka wykrywac kwadraty ok 4 cm.Na każdym nakładam troszke farszu i składam po przekątnej dociskając brzegi,zlepiając przeciwkległe końce uszka
ewaz1954