Wisniowka na rumieZestaw na 1 litr wodki o mocy 35ż.300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz przepis "wisniowkapolslodka"),10 ml zaprawy waniliowo-korzennej (patrz przepis "wisniowkaslodka"),2-3 lyzeczki rumu,250 g cukru,300 ml spirytusu o mocy 95ż,100 ml wody.1. Wlac do sloja mors wisniowy, zaprawe waniliowo-korzenna, rozpuszczony w wodzie cukier, dobrze wymieszac. Dodac rum i spirytus.2. Jezeli mors wisniowy jest za malo kwasny, mozna wodke dokwasic przez dodaniena 1 litr wodki 2 ml 10-procentowego roztworu kwasu cytrynowego. Wplynie tona lepsze zharmonizowanie smaku.3. Dla uzyskania zapachu i smaku wisniowki zalecamy uzycie rumu dobrego gatunku. Rum mozna zastapic esencja rumowa w ilosci 2-3 lyzeczek od herbaty nalitr wodki, ale jakosc nalewki nie bedzie tak dobra, jak przy uzyciu rumu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 42.
ewaz1954