WSPANIAŁE ŚLEDZIE.doc

(21 KB) Pobierz
WSPANIAŁE ŚLEDZIE _INACZEJ

WSPANIAŁE ŚLEDZIE _INACZEJ!!

 

Sledzie wymoczyc w wodzie z odrobina octu- lub przeplukac z oliwy w
ktorej byly. Najlepsze SA matiasy.

Potrzebne bedzie Tobie naczynie dosyc wysokie-najlepiej
duzy i wysoki sloik po ogorkach.

 Przyprawy do tych sledzi:

  pieprz mielony, 
 cukier , ocet, 
Vegetta  , Maggi w plynie , sporo cebuli pokrojonej w cienkie talarki,

   rodzynki ,  ziele angielskie (kulki) ,  lisc laurowy,   koperek, 
ketczup, i oliwa z oliwek.

 Ukladac warstwami na dno naczynia - zaczynamy od sledzi (
mozesz je pokroic jeden filet na 3 czesci).

 Na  sledzie kladziemy po kolei:

Posypujesz pieprzem ,
nastepnie cukrem (tak jak bys solil),  po kropelce pokropic
octem,   posypac vegetta,  nastepnie pokropic maggi
w plynie ,  nastepnie na wierzch polozyc pokrojona
cebule,  dalej - posypac kikoma rodzynkami,  wlozyc 1
listek laurowy (pokrusz go i rozloz rownomiernie),

  Teraz posyp posiekanym koperkiem i polej nawierz dobrym keczupem.

 Nastepnie -nastepna warstwa sledzi i to samo -przyprawy . Jak
skonczysz ukladanie to wszystko zalej oliwa, i do lodowki !!!
najlepsze sa po 4 -5 dniach ,a moga byc w lodowce nawet 2-3
miesiecy ...Tylko ,ze sa za dobre zeby tak dlugo staly.

 

 

 

                                            SMACZNEGO

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin