Sos włoski do rybporcja - 272 kcal przygotowanie - 15 minut gotowanie - 20 minut Dla 4 osób: 15 dag pomidorów pęczek włoszczyzny 3 łyżki oleju lub oliwy cebula (50 g) ząbek czosnku listek laurowy po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu 20 g świeżego imbiru Poza tym: 4 porcje filetów z mintaja jajko 4 łyżki mąki sól, pieprz 40 g tłuszczu do smażenia Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 minuty). Odstawić w ciepłe miejsce.Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżonyząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu.Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu. Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru.Polać nim rybę.NASZA RADA :Sos włoski można podawać także z filetami z kurczaka.
tatanka.com