Jarzebiak wyborowyZestaw na 1 litr wodki.100 ml zaprawy jarzebinowej,850 ml wodki czystej o mocy 40ż,50 ml koniaku,20 g cukru.Zaprawa jarzebinowa (ilosc na 5 l jarzebiaku):75 g jarzebiny suszonej,20 g sliwek suszonych bez pestek,25 g rodzynkow,10 g suszonego glogu lub tarniny,1 figa,1 daktyl,500 ml wodki ze spirytusu o mocy 50ż1. Sporzadzic zaprawe: 265 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 250 ml wody,dzieki czemu uzyska sie 500 ml spirytusu o mocy 50ż. Wszystkie surowce kilkakrotnie sparzyc na sicie, potem rozdrobnic i wlozyc do sloja, nastepniewlac rozcienczony spirytus. Macerowac 4 tygodnie, mieszajec co drugi dzien.Po uplywie tego czasu zlac ciecz znad owocow, po czym przefiltrowac przezbibule i wlac do butelek. Pozostale w sloju owoce zalac niewielka ilosciawody, dobrze wymieszac, pozostawic na 24 godz, nastepnie wodke zlac i dodacdo zaprawy.2. 100 ml zaprawy zmieszac z wodka i koniakiem, dodac rozpuszczony w lyzce wodycukier i odstawic do dojrzewania na 3-6 miesiecy. Pozostala zaprawe zachowacdo pozniejszego wykorzystania.- Do przyrzadzenia jarzebiaku nalezy stosowac szlachetne odmiany jarzebiny,zerwane dopiero po pierwszych przymrozkach. Dodanie do zaprawy glogu, tarniny, figi i daktyla nie jest konieczne, ale pozadane, gdyz wzbogacaja onewlasciwosci zapachowo-smakowe wodki. Z tego samego powodu moze byc zwiekszona ilosc dodanego koniaku.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 30.
adamskrzypczak