Dorsz po holendersku.rtf

(6 KB) Pobierz
Dorsz po holendersku

Dorsz po holendersku

 

Składniki:

70 dag filetów z dorsza

6-8 mandarynek

sok i skórka otarta z cytryny

3 łki oleju

2 łki masła

po łeczce mąki pszennej i ziemniaczanej

l

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Oprósz mą pszenną i usmaż na złoty kolor na uprzednio rozgrzanym oleju. Z dwóch mandarynek wyciśnij sok i otrzyj skórkę.

 

W rondlu stop masło, dodaj skórkę z mandarynek i rozmieszaną w zimnej wodzie (2 łki) mą ziemniaczaną. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje, na koniec dodaj podzielone na ćwiartki mandarynki.

 

Usmażone filety ułóż na ogrzanym półmisku, polej sosem i obłóż mandarynkami.

 

Podawaj z frytkami lub ryżem i sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin