Dorsz po śródziemnomorsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Dorsz po œródziemnomorsku

Dorsz po śdziemnomorsku

 

Składniki na 4 porcje:

4 filety z dorsza (około 70 dag)

po 3 łki posiekanej natki pietruszki, koperku lub bazylii

4 łki białego wytrawnego wina

łka łagodnej musztardy

8 plastrów chudego boczku

3 łki oleju

sok z cytryny

l

pieprz

 

Zieleninę rozetrzyj, skrop winem i powoli dolej - po kropli - dwie łki oleju. Wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku solą.

 

Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, a następnie posyp solą i pieprzem. Rozsmaruj na każdym ziołową masę i przykryj dwoma plastrami boczku. Zwiń i zepnij wykałaczką. Ułóż na odpowiednio przyciętych kawałkach folii aluminiowej natłuszczonych resztą oleju. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 270°C na 20 minut, przewracając w połowie pieczenia.

 

Danie to można bardzo szybko przyrządzić dla niespodziewanych gości.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin