Filety z dorsza lub karmazyna z wody.rtf

(6 KB) Pobierz
Filety z dorsza lub karmazyna z wody

Filety z dorsza lub karmazyna z wody

 

Składniki:

60 dag filetów rybnych

mała cebula (5 dag)

kostka Rosołu królewskiego WINIARY

liść laurowy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

pół łeczki Kwasku cytrynowego WINIARY lub łka octu 3-proc.

łeczka posiekanej natki pietruszki

4 dag masła

l

 

Filety opłucz i podziel na porcje. Cebulę obierz, pokrój w plasterki, a potem zalej 3/4 l zimnej wody, następnie osól i zagotuj.

 

Do wywaru z cebulą włóż przygotowane porcje ryby tak, by tworzyły tylko jedną warstwę. Gotuj je na bardzo małym ogniu 12-15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokruszoną kostkę rosołową, liść laurowy, rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela, kwasek cytrynowy, całość posól.

 

Ugotowaną rybę pozostaw w wywarze pod przykryciem jeszcze przez kilkanaście minut (na brzegu płyty kuchennej), a następnie wyłóż ostrożnie na ogrzany półmisek, układając kawałki ryby (jeden obok drugiego). Ryby polej kilkoma łkami wywaru oraz posyp natką.

 

Masło stop (ale nie rumień), polej nim rybę na półmisku. Podawaj z ziemniakami z wody i tartym chrzanem lub groszkiem i sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin