BARSZCZ UKRAIŃSKI.doc

(19 KB) Pobierz
BARSZCZ UKRAIŃSKI

BARSZCZ UKRAIŃSKI

 

Składniki

1 opakowanie suszonych buraków

50 dag ziemniaków

50 dag fasolki szparagowej - może być mrożona

1 opakowanie śmietany

1 miękki, rozpuszczający się serek topiony

1 plaster utartego selera

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki cząbru

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczka pieprzu

sól do smaku

1 łyżka sosu sojowego

kilka łyżek octu jabłkowego

2 łyżki oleju

2-3 l wrzącej wody

 

Przygotowanie

Utarty seler podsmażamy na oleju w garnku z pieprzem i curry przez około 1 min. Dolewamy wodę. Dorzucamy pokrojoną fasolkę, ziemniaki oraz suszone buraki i resztę przypraw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy, dodajemy serek topiony, sos sojowy i ocet jabłkowy. Łyżkę śmietany dodajemy bezpośrednio do zupy na talerzach.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin