Ciasto cytrynowe.doc

(41 KB) Pobierz
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Składniki:

·         1 szklanka cukru (dałam mniej - 3/4 szklanki, wg mnie w sam raz)

·         1,5 szklanki mąki

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 jaja

·         pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany

·         3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

·         skórka otarta z 3 cytryn

·         6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

Składniki na lukier:

·         pół szklanki cukru pudru

·         sok z połowy cytryny

Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm). Ja piekłam w formie o kształcie pierścienia - nie mam zaufania do keksówek :). W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać, można zmiksować.

Ciasto przelać do formy i piec około 60 minut (ja w mojej nie-keksówce piekłam około 40 minut), do tzw. suchego patyczka.

Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę gorącej wody). Polać ciasto.

Smacznego :)

Ciasto cytrynowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin