Laboratorium
– Technologia Chemiczna
„Octan izoamylu (banana oil)”
Magdalena Radke
gr. IV TCh
Octan izoamylu (banana Oil)
Wykonanie:
W kolbie trójszyjnej 250 cm3 zaopatrzonej w chłodnicę zwrotną, umieściliśmy alkohol izoamylowy i lodowaty kwas octowy. Następnie dodaliśmy kwas siarkowy oraz kilka kamyczków wrzennych a następnie wszystko ogrzewaliśmy w temperaturze łagodnego wrzenia przez 90 min.
Po ochłodzeniu do temperatury otoczenia wlaliśmy do kolby wody i wymieszaliśmy. Całość przenieśliśmy do rozdzielacza i rozdzieliśmy, następnie dwukrotnie przemyliśmy ( po 40 cm3) roztworem wodnym o składzie 5%NaHCO3+5% NaCl. Fazę organiczną przenieśliśmy do szczelnie zamykanej buteleczki i dodaliśmy środka suszącego CaCl2. Po przesączeniu roztworu otrzymaliśmy gotowy produkt.
Zastosowanie:
Octan izoamylu ma szerokie zastosowanie jako środek zapachowy w przemyśle spożywczym ( wszelakiego rodzaju produkty spożywcze-jogurty, galaretki, kiśle, nadzienia, aromaty do ciast), kosmetycznym( olejki do kąpieli, kremy), wędkarskim (zapachy do zanęt i przynęt), erotycznym ( zapach do prezerwatyw)
Obliczenia:
MCH3COOH=60,1g/mol
dCH3COOH=1,06g/cm3
VCH3COOH= 60 cm3
M banana oil=130,19g/mol
m banana oil =130,19*60*1,06/60,1=137,77 g
137,77 – 100%
80,08 - x
x=58,13%
Wnioski:
Otrzymany preparat swoim zapachem nie do końca przypomina zapach bananów co może potwierdzać iż nie jest on odpowiedniej czystości, co potwierdzają obliczenia wydajności (58,13%).
Przyczyną takiego stanu rzeczy może być zbyt szybkie grzanie roztworu.
issirit