Spaghetti alla carbonara.doc

(36 KB) Pobierz
Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

 

20 min dla 1 osoby przygotowanie: trudne

Składniki

·         4-5 łyżek oliwy

·         1 ząbek czosnku

·         400 g makaronu spaghetti

·         100 g wędzonego boczku

·         sól

·         pieprz

·         4 żółtka

·         4 jajka

·         4 łyżki startego parmezanu lub grana padano

Sprzęty

·         nóż

·         patelnia

Przygotowanie

Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ząbek czosnku - gdy się zezłoci i odda cały swój smak usuwamy go z patelni.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (z 2 łyżkami oliwy), przecedzić i dodać do boczku z oliwą. Mieszać na wolnym ogniu, by makaron pokrył się oliwą i skwarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka z żółtkami roztrzepać i dodać do makaronu. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie mieszać do momentu, aż jaja zaczną się ścinać. Dodać parmezan. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.

Jeśli takie spaghetti robimy dla dzieci, to do potrawy można dodać śmietanę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin