Pulpety w sosie pomidorowym.doc

(19 KB) Pobierz
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

mięso mielone (wg uznania) (1/2 - 1 kg)

- kasza manna (2-6 łyżek)

- cebula pokrojona w kostkę

- jajko (1-2 szt.)

- sól i pieprz (ew. inne przyprawy wg. uznania)

- przecier pomidorowy

- mąka do obtoczenia pulpetów

- marchew (1-2) starta na tarce o dużych oczkach

Wody tyle, żeby zakryła pulpety.             

Mięso wymieszać z cebulą, kaszą manną i jajkiem. Przyprawić do smaku. Formować kulki, obtoczyć w mące. W garnku zagotować wodę, dodać marchew, pulpety wrzucać partiami, gotować 15 - 25 min. Po zagotowaniu ostatnich dodać przecier i ew. przyprawić sos do smaku. Gotowe. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. Smacznego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin