Polędwiczki wieprzowe pychota
Składniki
Przepis
- 4-5 polędwiczek wieprzowych- 2 papryki czerwone- 0,5 kg pieczarek- śmietana 18 %- sól, pieprz - 2 ząbki czosnku- rosół lub kostki bulionowe
Mięsko kroimy na plastry, lekko - bardzo delikatnie rozbijamy, posypujemy pieprzem i smażymy szybciutko do lekkiego zrumienienia, pod koniec solimy. Pieczaki kroimy w plasterki, paprykę w większą kostkę. Pieczarki smażymy, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i paprykę, smażymy jeszcze chwilkę, dodajemy mięso i dolewamy rosołek. Ma się dusić, aż mięso będzie miękkie. Powstały sos doprawiamy do smaku, warto dodać kilka kropel maggi, zagęszczamy mąką, dodajemy śmietanę i gotowe. Ja podaję z ryżem, można i z makaronem.
Polędwiczki wieprzowe po hiszpańskuSos:1 kopiasta łyżka musztardy1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony1 kopiasta łyżka odsączonych kaparów8 oliwek nadziewanych czosnkiem, pokrojonych w plasterki1 suszony pomidor pokrojony w drobną kostkę (opcjonalnie)1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszkisok i skórka starta z 1 cytryny20 ml oliwy extra virgin, najlepiej z oliwek odmiany Arbequina40ml ciepłej wodypolędwiczki wieprzowe o wadze w sumie ok. 350g 1 łyżka oliwy extra virginSos:Wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki sosu.Nagrzać piekarnik do 200ºC. Polędwiczkę obsmażyć na oliwie po 5 min z każdej strony. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości przez 15-20min. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 min. Kroić w plastry i polewać sosem.
Polędwiczki wieprzowe
Przygotowanie: 5 minutOczekiwanie: 2-3 godzinySmażenie: 5-10 minutGotowanie: kilka minutTrudność: łatweSkładniki na 2 porcje
•
Polędwiczki wieprzowe (2 duże lub 3 małe)
3-4 łyzki oliwy z oliwek
5 łyżek sosu sojowego
Łyżka otartego majeranku
3-4 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
100 ml czerwonego wtrawnego wina
100 ml bulionu
łyżeczka musztardy z Dijon
2-3 kromki chleba (lub 2 płaskie łyżeczki sosu do pieczeni w proszku)
olej do smażenia (najlepiej z pestek winogron)
Etapy przygotowania
1.
Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, 2 łyżek sosu sojowego, majeranku, czosnku przetartego przez praskę oraz miodu. Polędwiczki natrzeć marynatą i trzymać w lodówce 2-3 godziny.
2.
Polędwiczki usmażyć na oleju, zdjąć z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 60-70 stopni).
3.
Do tłuszczu ze smażenia dodać wino, bulion i musztardę, a po zagotowaniu resztę sosu sojowego i pokruszony chleb bez skórki (ewentualnie 2 łyżeczki sosu do pieczeni Knorr'a)
4.
Sos znakomicie smakuje z pyzami drożdżowymi lub kluskami ziemniaczami (kopytkami).
Pikantne polędwiczki wieprzowe
Składniki:polędwiczki wieprzowekolorowe paprykicebulakoncentrat pomidorowypapryka słodka, pieprz, sól ziele angielskie, liść laurowySposób przyrządzenia:Polędwiczki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w skośne plastry o grubości około 1 cm, lekko rozbijamy dłonią w worku nylonowym. Obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wywarem mięsno jarzynowym. Paprykę obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych. kroimy w gruby „makaron” i podsmażamy na tłuszczu razem z cebulą pokrojoną w pół plastry, przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy kilkanaście minut.
SKŁADNIKI:
· 4 małe polędwiczki wieprzowe
· 4 łyżki oliwy, olej
· 2 łyżki sosu sojowego
· 2 ząbki czosnku
· suszony majeranek i tymianek
· sól, pieprz
· 25 dag pieczarek
· 2 łyżki masła
· 15 dag mielonego mięsa drobiowego
· natka pietruszki
Polędwiczki umyj i osusz, oczyść z błon. Z oliwy, sosu sojowego, przetartego przez praskę czosnku, szczypty majeranku, tymianku, soli i pieprzu zrób marynatę. Posmaruj nią polędwiczki, zawiń w folię spożywczą i pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia pieczarki opłucz, osącz i potnij w cienkie plasterki, usmaż je na rozgrzanym masle. Ostudź, wymieszaj z mięsem mielonym, 2 łyżkami posiekanej natki, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Polędwiczki osącz z marynaty, rozetnij na płaty, rozbij je delikatnie, ułóż farsz, złóż na pół, zepnij wykałaczkami. Ułóż na natłuszczonej blaszce, skrop olejem, piecz 30 min w temp. 170°C, od czasu do czasu polewając sosem. Podawaj pokrojone w ukośne plastry, z kopytkami i różyczkami brokułów
· 1/2 kg plastrów z polędwiczek wieprzowych
· czerwona i zielona papryka
· papryczka chilli
· 4 cebulki dymki
· 4 ząbki czosnku
· 5 łyżek sosu pomidorowego
· 2 łyżki soku z cytryny
· łyżka cukru
· 5 łyżek oleju
· kiełki
· łyżka nasion sezamu
Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski. Chilli oczyść z nasion, posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane cebulki i ząbki czosnku, lekko podsmaż, wyjmij łyżką cedzakową. Na patelnię wlej sos pomidorowy, dodaj posiekaną chilli, papryki, mięso, obsmaż, mieszając ok. 30 sek. Dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Duś na małym ogniu ok. 3 min. Podaj posypane kiełkami i uprażonymi ziarnami sezamu.
· 60 dag polędwiczek wieprzowych
· 50 ml sosu sojowego
· 3 ząbki czosnku
· łyżka ziaren sezamu
· 3 łyżki płynnego miodu
· łyżeczka startego korzenia imbiru
Mięso umyj i osusz. Sos sojowy wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, natrzyj mieszaniną mięso. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 2 godz. w lodówce. Sezam upraż na suchej patelni, cały czas mieszając. Przygotuj glazurę: miód wymieszaj z cukrem i imbirem, połową glazury posmaruj mięso odwinięte z folii. Ułóż je w brytfance, piecz 10 min w temp. 220°C. Odwróć, posmaruj resztą glazury, posyp sezamem. Piecz jeszcze 8 min. Otwórz piekarnik, pozostaw w nim mięso jeszcze 5 min. Podawaj z usmażonymi na złoto talarkami z ziemniaków i zieloną sałatą z pomidorkami koktajlowymi oraz korniszonami.
Porcja: 360 kcal
Na 4 porcje
· 2 polędwiczki wieprzowe
· 10 dag orzechów ziemnych niesolonych
· 3 białka
· 25 ml sherry
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej
· sól lpieprz
· olej do smażenia
Mięso oczyść z błon, umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na plastry o grubości 3 cm i delikatnie rozgnieć je dłonią na niezbyt cienkie kotlety. Posól, popierz, skrop sherry, przykryj i pozostaw na 20 min. Orzechy posiekaj drobno, z białek ubij sztywną pianę, dodaj mąkę ziemniaczaną i orzechy, wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej. Mięso obtaczaj w panierce, smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.
Porcja: 210 kcal
Składniki na 4 porcje:
· 2 torebki ryżu
· olej
· ocet winny
· 4 łyżki miodu
· 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
· szczypta imbiru i cynamonu
· sól
· 1/2 łyżeczki kminku
· mieszana sałata
Mięso oczyść z błon, umyj i dokładnie osusz. 4 łyżki oleju, cztery łyżki octu winnego i miód wymieszaj z solą, pieprzem, cayenne, imbirem, cynamonem i kminkiem. Polędwiczki polej zalewą i odstaw pod przykryciem do lodówki na 1 godz. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju. Zmniejsz ogień i pod przykryciem smaż jeszcze mięso ok. 15 min (uważaj, aby się nie przypaliło; możesz dodać łyżkę masła – będzie smaczniejsze). Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Polędwiczki podawaj pokrojone na plastry, z ryżem i sałatą polaną np...
tarantulah