Kartoflanka z zacierkamiZUPA :40 dag ziemniaków,5 dag słoniny,1 cebula,1-2 ząbki czosnku,3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,1 listek laurowy,5 ziarenek ziela angielskiego,2 łyżki natki pietruszki,sól,pieprz.ZACIERKI :2/3 szklanki mąki,jajko,sól.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, ziele angielskie,listek laurowy, sól i gotować 30 min.Przygotować zacierki : mąkę, jajko, sól i 2-3 łyżki wodywymieszać w małej misce, po czym zagnieść twardeciasto. Skubać małe kawałki ciasta i formować w rękachpodłużne wałeczki.Zacierki dodać do zupy, kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, i gotować 5 min. Słoninę pokroić w drobną kostkęi podsmażyć na patelni. Cebulę i czosnek obrać, posiekaćdodać do słoniny i zrumienić, a następnie połączyć z zupą. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypanąnatką pietruszki.
mysteryplantasia