Terrina z indyka
Składniki:
50 dag piersi indyka
4 jaja
szklanka śmietany
po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół oregano i bazylii oraz natki pietruszki
czerwona papryka
łyżka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY
2 łyżki zielonego pieprzu
biały pieprz
sól
masło do posmarowania folii
Na początku przygotuj mięso - dokładnie je opłucz, osusz, potem zmiel. Paprykę umyj i po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w drobną kostkę. Żółtka oddziel od białek i dokładnie wymieszaj z mięsem, śmietaną, ziołami, papryką i przyprawą do zup. Dopraw solą i białym pieprzem.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, delikatnie połącz je potem z masą pasztetową. Formę do pieczenia wyłóż posmarowaną masłem folią aluminiową i wysyp zielonym pieprzem. Teraz napełnij przygotowaną masą, przykryj szczelnie folią, po czym wstaw do naczynia z wodą. Danie umieść w piekarniku.
Piecz w temperaturze 220°C przez około 40 minut.
mysteryplantasia