Książka
kucharska
Książka kucharska
Spis treści
Rozdział 1. Ciasta………………………………………………………………………….......3
Przepis I Przekładaniec……………………………………………………………………………….3
Przepis II Tort z kremem czekoladowym…………………………………………………………….5
Przepis III Placek z chałwą……………………...…………………………………………………….6
Rozdział 2. Dana główne ……………………………………………………………………………….8
Przepis I Makaron zapiekany ……………...………………………………………………………….8
Przepis II Risotto z pieczarkami …..………………………………………………………………….8
Rozdział 3. Sałatki ……………………………………………………………………….......10
Przepis I Sałatka kalafiorowa z szynką …..…...…………………………………………………….10
Przepis II Sałatka z makaronem i czosnkiem.....…………………………………………………….10
Przepis I Przekładaniec
Składniki:
Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 25 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki miodu sztucznego 2 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 ½ kg jabłek11 galaretka cytrynowa22 łyżki cukru
1 Najlepsze będą jabłka kwaśne.
2 Można też wziąć galaretkę wiśniową.
Masa kremowa: 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 20 dag masła Polewa: 15 dag gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Do dekoracji: ok. 10 dag orzechów laskowych 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Do mąki pszennej dodać cukier puder, miękkie masło, śmietanę, miód sztuczny, jajka, i sodę oczyszczoną. Wszytko wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 – 190 °C. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Placki ostudzić.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do dużego garnka i smażyć. Następnie wsypać galaretkę cytrynową w proszku i cukier, mieszając smażyć na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na jeden placek ciasta wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.
2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać cukier, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na drugi placek ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć.
Gorzką czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Ciepłą polewą polać ciasto.
Orzechy laskowe pokroić i zrumienić na maśle. Posypać nimi ciasto (gdy polewa będzie jeszcze płynna). Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Przepis II Tort z kremem czekoladowym
Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat śmietankowy Krem: 10 dag czekolady gorzkiej 3-4 łyżki mleka 40 dag masła 4 jajka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 25 ml spirytusu Ponadto: dżem brzoskwiniowy ok. 1 szklanka orzechów włoskich Do dekoracji: wiórki kokosowe cukierki dekoracyjne
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną zimną wodą.
Czekoladę roztopić z mlekiem i ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ubite jajka. Na koniec dodać spirytus i wymieszać. 1/3 kremu odłożyć, a do pozostałego dodać roztopioną czekoladę, i delikatnie zmiksować. Powstały krem czekoladowy podzielić na dwie części.
Pierwszą część biszkoptu posmarować dżemem, posypać połową pokrojonych orzechów włoskich, a na to wyłożyć połowę czekoladowego kremu. Na krem położyć drugą część biszkoptu, a na niego jasny krem. Następnie trzecią część biszkoptu, biszkopt ten posmarować dżemem, na niego wyłożyć resztę pokrojonych orzechów włoskich i resztę czekoladowego kremu (trochę odłożyć na posmarowanie boków tortu).
Wierzch tortu udekorować wiórkami kokosowymi i cukierkami dekoracyjnymi.
Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej zimnej wody 10 ml spirytusu Masa chałwowa: 20 dag masła 12,5 dag margaryny „Kasia” 2 jajka ¾ szklanki cukru 40 dag chałwy waniliowej 25 ml spirytusu Ponadto: puszka brzoskwiń gotowa polewa czekoladowa
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.
Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.
Miękkie masło i miękką margarynę „Kasie” utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić). Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie wymieszać.
Na jedną cześć biszkoptu rozłożyć połowę kremu, na krem pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki, a na nie drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta polać gotową polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Przepis I Makaron zapiekany
50 dag makaronu „wstążki” lub „nitki” 30 dag żółtego sera 2 jajka ok. 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka papryka w proszku bazylia
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbić, dodać do nich koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, połowę żółtego sera, to polać połową jajek rozmieszanych z koncentratem, na to wyłożyć resztę makronu, resztę żółtego sera i polać pozostałymi jajkami rozmieszanymi z koncentratem pomidorowym. Wierzch można posypać bazylią.
Naczynie z makaronem włożyć do piekarnika. Piec około 40-45 minut w temperaturze 160-180 °C.
Przepis II Risotto z pieczarkami
2 szklanki ryżu (400g) 1 kg pieczarek 1 jarzynka mrożona (450g) 2 duże cebule sól pieprz wegeta
maggi lub przyprawa do zup zielona pietruszka
Ryż i jarzynkę ugotować osobno w osolonej wodzie. Gotować ok. 20 minut. Pieczarki pokroić w słupki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 15 minut na małym ogniu. Następnie odcedzić. Przełożyć na patelnię i smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą. Ryż i jarzynkę odcedzić. Przełożyć do dużego garnka, dodać zrumienioną cebulkę i pieczarki. Doprawić do smaku.
Podawać na ciepło.
Przepis I Sałatka kalafiorowa z szynką
½ kalafiora (ok. 50 dag) 10 dag szynki 1 zielony ogórek (ok. 20 dag) 1 puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz
Kalafior opłukać, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę. Szynkę i zielony ogórek (w skórce) również pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, majonez i wymieszać. Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki wystarczą na 4-5 porcji.
Przepis I Sałatka z makaronem i czosnkiem
40 dag makaronu „muszelki” ok. 4-5 ząbków czosnku ok. 4-5 średnich pomidorów 20 dag szynki majonez
sól pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pomidory i szynkę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i rozgniatać widelcem do momentu, aż czosnek puści sok.
Następnie wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawy i wymieszać. Podawać z pieczywem.
Składniki wystarczą na 10-12 porcji.
Bibliografia
JK: Jan Kowalski, Sprawdzone przepisy, 2010
AK: Anna Klos, Jak jeść dobrze, 2017
Indeks alfabetyczny
biszkopt….……………………………………………………………………………………..5
ciasta…….……………………………………………………………………………………...3
czekolada….……………………………………………………………………………………4
jajka……….……………………………………………………………………………………4
krem……………………………………………………………………………………………5
makaron…….…………………………………………………………………………………..7
mąka……………………………………………………………………………………………3
mleko………….………………………………………………………………………………..4
placek…………………………………………………………………………………………..6
tort…………….………………………………………………………………………………..5
5/9
BoczekX-Man