BHP_i_Ergonomia_26.10.08.doc

(45 KB) Pobierz

BHP i Ergonomia 26.10.08r.

 

Sprawność pracy mięsni – Tylko cześć wyzwalająca się w mięśniu energii chemicznej zostaje zamieniona na prace mechaniczną, reszta zmienia się w ciepło.

W zależności od ilości energii chemicznej zamienianej na prace mechaniczną podobnie jak  w silnikach, możemy mówić o sprawności pracy mięśni.

Tak więc wykorzystywanie pracy mięśni do wykonywania ciężkich prymitywnych prac fizycznych stanowi z ogólnospołecznego punktu wodzenia  marnotrawstwo.

Jednostki zużycia energii to:

ð      Kaloria(cal) 1 kaloria jest to ilość energii jaką jest potrzebna do podgrzania 1 grama wody o 1 o C (od 14,5 o C do 15,5 o C)

ð      1 kilokaloria (kcal) > 1000kalorii

ð      1 joul  ( 1J=0,239 cal )

ð      1 kilojoul = 1000 joul

ð      1 kcal = 4 183 kJ

 



Dobowy czynnościowy wydatek energetyczny

Elementy całkowitego domowego wydatku energetycznego

Kcal

PPM - Podstawowa przemiana materii                      ( najmniejsza ilość energii)

1400-1700

Dynamiczne działanie pożywienia

170

CPM - Czynnościowa przemiana materii

500-600

RWE Roboczy wydatek energetyczny

Zależy od rodzaju wykonywania pracy

 

PPM – Czynniki wpływające na podstawową przemianę materii

Czynnikami wpływającymi na przemianę materii są :

1.       Wzrost

2.       Ogólna waga ciała

3.       Wiek

4.       Płeć

5.       Pora roku

6.       Cykl dobowy

Im człowiek jest wyższy oraz cięższy, tym więcej potrzebuję kalorii i jego PPM jest wyższa.

U dorosłego człowieka PPM wynosi :              4 184 kJ ( 1kcal) * kg waga ciała * godzina

 

W Polsce za pracę ciężką uznaje się wydatek 8 368 kJ ( 2000 kcal )dla M, dla K 5 439 kJ ( 1 300 kcal)

 

Klasyfikacja pracy wg Lehmanna

Rodzaje pracy

kcal

Lekka

0-500

Umiarkowana

500-1000

Średnia

1000-1500

Ciężka

1500-2000

Bardzo ciężka

2000-2500

 

 

Jaka wartość praktyczna dla ergonomii maja pomiary wydatku energetycznego ?

1.       Umożliwiają ścisłe, ilościowe określenie jednego z najważniejszych parametrów biologicznych związanych z praca fizyczna. Z związku z tym umożliwiają one porównanie wysiłków fizycznych wymaganych przy wykonaniu rożnego rodzaju prac.

2.       Mogą one w stosunku do ciężko fizycznie pracujących ludzi stanowi obiektywną podstawę normowania pracy i ustalania wynagrodzenia w zależności od wysiłku.

3.       3. W dziedzinach w których stosuje się mechanizacje pracy mogą one być przydatne w ocenie efektywności postępu technicznego.

4.       W pewnych okolicznościach pozwalają na ocenę ryzyka zatrucia szkodliwymi substancjami wziewnymi zawartymi w powietrzu

5.       W okresie braku żywności mogą one ułatwić racjonalne rodzi al żywności miedzy rożne grupy zawodowe stosownie do ich wydatków energetycznych.

 

Metody wyznaczania wydatku energetycznego

 

1.       Kalorymetria pośrednia (gazometryczna) – wydatek energetyczny oblicza się na podstawie ilości zużytego tlenu korzystając z zależności ze spalania 1L tlenu powstaje

5 kcal .

2.       Metoda pomiarów częstotliwości skurczów serca – za pomocą liczników tętna – kardiotachometrów, częste skurczów serca wzrasta proporcjonalnie do obciążenia pracą.

3.       Metoda homometrażowo – tabelaryczna Spitzera – Hettingera – Wymaga  kilkudniowych obserwacji elementarnych czynności dnia roboczego i zmierzenia czasu ich trwania.

4.       Uproszczona metoda Lehmanna- jest to uproszczona metoda chromometrażowo-tabelaryczna.

 

Źródłem energii dla naszego organizmu są :

 

è Węglowodany,

è Tłuszcze ( najbardziej kaloryczne)

è Białka

 

Witaminy nie są źródłem energii ale są niezbędne dla naszego organizmu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin