konwent.pdf

(1227 KB) Pobierz
# Wino SKLAD OK.qxd
Kolonia Rusek, Paƒska Góra, Kinga, Bogusz, Golesz, Winnica Âwi´tej Urszuli, Château Chyliczki,
Winnica P¸ochockich… Choç nazwy te brzmià egzotycznie, polskie wino sta¸o si´ faktem.
Wed¸ug danych G¸ównego Urz´du Statystycznego w 2005 r. w Polsce by¸o oko¸o 2 tys. plantacji
winoroÊli o ¸àcznej powierzchni 155 ha, a nieoficjalnie mówi si´ o ponad dwustu. Od kilku lat
pojedyncze polskie wina sporadycznie dociera¸y do redakcji Magazynu WINO .
MieliÊmy ÊwiadomoÊç, ˝e tu˝ obok – w JaÊle, pod Krakowem, Wroc¸awiem, Zielonà Górà,
ale te˝ pod Warszawà czy Suwa¸kami rodzi si´ ruch winiarski z prawdziwego zdarzenia, ruch ludzi,
których ambicjà jest produkcja i sprzeda˝ win spe¸niajàcych europejskie standardy jakoÊci.
Dlatego wraz z Polskim Instytutem WinoroÊli i Wina zdecydowaliÊmy si´ zorganizowaç pierwszy
Konwent Polskich Winiarzy – spotkanie, na którym winiarze z ca¸ego kraju mieliby przede
wszystkim okazj´ spotkaç si´ i przedstawiç, zdegustowaç nawzajem swoje wina i porozmawiaç
o problemach. Plan si´ powiód¸, a pierwszy Konwent Polskich Winiarzy odby¸ si´ 24 czerwca
w Warszawie. Oto relacja. (tpb)
Winnica Kolonia Rusek| fot. Brus
430380950.010.png 430380950.011.png
Konwent Polskich
Winiarzy
430380950.012.png
18
Konwent Polskich Winiarzy
24 czerwca polscy winiarze opanowali Krajowà Izb´ Gospodarczà | fot. TPB
Konwent
Polskich Winiarzy jedno jest pewne – polskie wina raczej nie b´dà adreso-
wane do tego rodzaju klienteli.
W Konwencie udzia ¸ wzi´ ¸ o kilkudziesi´ciu winiarzy, a ponad tuzin
przywioz¸o na degustacj´ w¸asne wina, dodajmy, ˝e w du˝ej cz´Êci wina smaczne.
Pisz´ „smaczne“, bo s ¸ owo „interesujàce“ mog ¸ oby wywo ¸ aç ironiczny uÊmieszek
powàtpiewania. Tymczasem wiele win po prostu dobrze si´ pi¸o. I nie by¸a to
smacznoÊç „jak na polskie warunki”, ale po prostu. Kilka z prezentowanych
win mog¸oby bez kompleksów znaleêç si´ na pó¸kach sklepowych, nie tylko
w Polsce, ale i w krajach, gdzie wino trafia na sto ¸ y du˝o cz´Êciej ni˝ u nas.
Pisz´ to z pe¸nà odpowiedzialnoÊcià, cieszàc si´ tym bardziej, ˝e zdecydo-
wana wi´kszoÊç degustowanych w Warszawie win pochodzi ¸ a z gospodarstw
niespe¸na hektarowych, cz´sto ledwie kilkudziesi´cioarowych. Same zaÊ wina
powstajà w gara˝ach i zaimprowizowanych piwniczkach, którym daleko do
technologii choçby morawskiej czy s¸owackiej. A jednak mo˝na!
DegustowaliÊmy wina z ca ¸ ej Polski – by ¸ y butelki spod s ¸ ynnej niegdyÊ
Zielonej Góry, z Ma¸opolski, spod Jas¸a, gdzie od lat pracuje u podstaw nasz
polski Dionizos Roman MyÊliwiec, bodaj jedyny znany w kraju winiarz. Ale
by¸y te˝ flaszki z podwarszawskich ¸omianek i Chyliczek czy wreszcie ze
s ¸ ynàcych z mroênych zim Suwa ¸ k i dalekich Mazur.
JakoÊç prezentowanych win w mniejszym zresztà stopniu zale˝a¸a od
miejsca ich pochodzenia, w wi´kszym zaÊ od determinacji i umiej´tnoÊci
winiarza. Wina naszego redakcyjnego kolegi, Wiktora Bruszewskiego z mazurskiej
Kolonii Rusek, zachwyci ¸ y czystoÊcià aromatów i pe ¸ nià smaku, choç zimà
temperatura potrafi spaÊç tam do minus 30 stopni. Gdyby us¸ysza¸ o tym
jakikolwiek winiarz z W ¸ och czy Hiszpanii, postuka ¸ by si´ z politowaniem
w g¸ow´. To zresztà nie jedyne problemy naszych winiarzy – przed kilku laty
pierwszy plon Wiktora zwyczajnie skradziono prosto z krzaków…
Póki co, polskie winiarstwo to sztuka dla sztuki. Kuriozalne przepisy
finansowe w zasadzie uniemo˝liwiajà naszym dionizosom sprzeda˝ wina,
a przecie˝ co jest dobre, a co z¸e tak naprawd´ zweryfikuje rynek. W czasie
Konwentu powia ¸ o jednak optymizmem – Ministerstwo Finansów obieca ¸ o
zmiany i polityk´ bardziej korzystnà dla ma¸ych winiarzy. ˚ycz´ Paƒstwu i sobie,
byÊmy ju˝ wkrótce mogli przekonaç si´, jak smakuje polskie rondo czy seyval
blanc nie tylko podczas imprez takich jak Konwent czy lokalne festiwale
wina, ale kupujàc je po prostu w sklepie.
ambitnych
Czerwcowy Konwent Polskich Winiarzy zgromadzi¸
grup´ zapaleƒców gotowych udowodniç Êwiatu, ˝e w
naszym kraju mo˝na zrobiç dobre wino. Trudniejsze ni˝
walka z niesprzyjajàcym klimatem jest dla nich tylko
pokonanie kuriozalnych przepisów podatkowych.
Tomasz Prange-Barczyƒski
oficjalnie zaliczeni w poczet paƒstw winiarskich Unii Europejskiej,
przez internetowe fora przewali¸a si´ fala z¸oÊliwych uwag,
zrównujàcych efekty pionierskich staraƒ polskich winiarzy z przemys ¸ owymi
produktami, do których przed laty przylgn´¸a ma¸o chlubna nazwa „siara”.
Cz´Êç internautów oburza ¸ a si´ dodatkowo sugerowanà cenà przysz ¸ ych
polskich win – ok. 20 z¸ za butelk´ – deklarujàc swe przywiàzanie do Sophii
Melnik i innych win z niskiej pó ¸ ki supermarketu. Po pierwszym Konwencie
ludzi
G dy przed rokiem gruchn´¸a w mediach wieÊç, ˝e zostaliÊmy
430380950.013.png 430380950.001.png 430380950.002.png
Konwent Polskich Winiarzy Dossier
19
Polskie winnice
by¸o oko¸o 2 tys. plantacji winoroÊli o ¸àcznej powierzchni 155 ha
(w 1961 r. by ¸ o obsadzonych tylko 37 ha). Najwi´kszà winnicà
w Polsce(o powierzchni 16,8 ha z 35 odmianami winoroÊli) jest obecnie za¸o˝ona
w 2000 r. Winnica Mi´kinia pod Wroc ¸ awiem. Je˝eli przyjàç stosowane przy
organizacji I Konwentu Polskich Winiarzy kryteria okreÊlajàce winnic´ jako
plantacj´ o wielkoÊci minimum 5 arów (lub 300 sadzonek), obsadzonà
autoryzowanymi odmianami winoroÊli przeznaczonymi wy¸àcznie do wyrobu
wina zgodnie z zasadami winifikacji dopuszczonymi w Unii Europejskiej, to
w Polsce jest obecnie ok. 200 winnic spe¸niajàcych te kryteria.
Polskie winnice znajdujà si´ we wszystkich województwach, tak˝e w Pomorskiem,
Warmiƒsko-Mazurskiem i Podlaskiem. Wed¸ug danych Polskiego Instytutu WinoroÊli
i Wina, najwi´cej upraw znajduje si´ w województwie ma ¸ opolskim (ok. 27 proc.),
podkarpackim (23 proc.), dolnoÊlàskim (16 proc.), lubuskim (12 proc.), mazo-
wieckim (5 proc.), lubelskim (4 proc.), Êwi´tokrzyskim (4 proc.), górnoÊlàskim
(3 proc.), kujawsko-pomorskim (2 proc.), zachodniopomorskim (2 proc.).
Do udzia ¸ u I Konwencie Polskich Winiarzy zg ¸ oszono 4 6 w i n n i c (oko ¸ o
1/4 wszystkich polskich winnic o powierzchni powy˝ej 5 arów),
obejmujàcych 21,25 ha upraw. Gospodarstwa te planujà w najbli˝szym
czasie powi´kszenie o kolejne 44,88 ha. 1 2 p r o d u c e n t ó w zg¸osi¸o na
I Konwent do oceny 2 8 w i n . Z danych przes ¸ anych przez uczestników
wynika, ˝e najwi´cej nasadzeƒ majà odmiany: cascade – 8780 sadzonek,
rondo – 6530, sibera – 2850, bianca – 2520, seyval blanc – 2220, riesling –
1950, muskat – 1660, chardonnay – 1410, hibernal – 1180, pinot noir –
1430, leon millot – 1120, wiszniowyj rannyj – 1050, regent – 1050, jutrzenka
– 990, aurora – 960, marechal foch – 720, pinot gris – 900, dornfelder – 520,
bacchus – 500, scheurebe – 500, cabernet sauvignon – 480, pollux – 350,
kristaly – 310, tintet-rubin – 300, dunaj – 260, einset – 250, traminer – 240,
modry portugal – 150, devin – 150, festival – 150, müller-thurgau – 150,
neronet – 150, marlen – 130, baltica – 120, palawa – 120, tempranillo – 110,
swenson red – 110, kerlin – 100, zweigelt – 100.
Uczestnicy I Konwentu Polskich Winiarzy:
Piotr Por´bski, Winnica Julia, 32-800 Brzesko, Por´ba Spytkowska
Grzegorz W¸odarczyk, Winnica Âw Urszuli, Kalina Wielka, gm. S¸aboszów
w o j . d o l n o Ê l à s k i e : Bo˝ena i Wies¸aw Abramowiczowie, Winnica Rakowice,
57-200 Zàbkowice Âlàskie, Rakowice
W¸adys¸aw Deptu¸a, Winnica Dewin, Pieszków, gm. Lubin
Leszek Gawroƒski, Winnica Stary Wielis¸aw, Stary Wielis¸aw, gm. K¸odzko
Przemys¸aw Kruszyƒski, Winnica Podgórze, RoÊcis¸awice, gm. Oborniki Âlàskie
Whitney Adams Sp. z o. o., Winnica Château KapuÊciƒski, Zachowice,
gm. Kàty Wroc¸awskie
Bogus¸awa Wolniewicz, Winnica D¸u˝ec, D¸u˝ec, gm. Lwówek Âlàski
w o j . m a z o w i e c k i e : Jacek Bogusz, Winnica Bogusz, 05-092 ¸omianki
Aleksander Bursche, Winnica Château Chyliczki, 05-500 Piaseczno, Chyliczki
Andrzej Kurpiewski, 05-092 ¸omianki, Dziekanów Polski
Pawe¸ Wieczorek, Winnica Wieczorków, Borek, gm. Gniewoszów
w o j . l u b u s k i e : Les¸aw Drzewiecki, Winnica Monika, 66-450 Bogdaniec, Rac¸aw
Roman Grad, Winnica Julia, 66-002 Stary Kisielin
Halina Kowalewska, Winnica Kinga, Stara WieÊ, gm. Nowa Sól
Jacek Szymaj¸o, Winnica Cieplice Zdrój
w o j . l u b e l s k i e : Marek KwaÊniak, 24-100 Pu¸awy, Bronowice – Ma¸y M¸ynek
Wojciech W¸odarczyk, Winnica Paƒska Góra, 24-313 Wilków, Podgórz
w o j . w i e l k o p o l s k i e : Robert Andrzejczak, 63-800 Gostyƒ
w o j . g ó r n o Ê l à s k i e : Roman GabryÊ, Winnica Mnich, 43-520 Chybie, Mnich
w o j . p o d l a s k i e : Jerzy Siemaszko, Winnica Villa Nova, 16-402 Suwa¸ki, Nowa WieÊ
woj. zachodniopomorskie: Adam Kubiak, Winnica Regina, 78-133 Drzonowo, Bogus¸awiec
woj. pomorskie: Feliks Karnicki, Gospodarstwo Sadownicze Feliks Karnicki, 76-200 G¸obino
w o j . w a r m i ƒ s k o - m a z u r s k i e : Wiktor Bruszewski, Winnica Kolonia Rusek
w o j . p o d k a r p a c k i e : Zygmunt Biega, 36-020 Tyczyn, Kielnarowa
Ryszard Cacaj, Winnica Dolina Nilu, Kolbuszowa
S¸awomir Cetnar, 38-207 Przysieki, Trzcinica
Ma¸gorzata i Maciej Czy˝, Winnica Pod SoÊninà, gm. Wojaszówka
Maria Grzech, Winnica Kosina, Wy˝ne, gm. Czudec
Janusz Grzesik, Winnica Królka, Kielnarowa, gm. Tyczyn
Wac¸aw Mat¸ok, Winnica Pod D´bem, 39-200 D´bica
Ma¸gorzata i Krzysztof Mruk, Winnica W´grzyn, W´gierka 196, gm. Roêwienica
Roman MyÊliwiec, Winnica Golesz, 38-200 Jas¸o
Marek Nowiƒski, Winnica Granica, Przysieki, gm. Sko¸yszyn
Marcin P¸ochocki, Winnica P¸ochockich, Daromin, gm. Wilczyce
Jerzy Stecki, Winnica W´gierka, 37-560 W´gierka
Pawe¸ i Magdalena Szynal, Winnica Zacisze, 38-207 Przysieki, Trzcinica
Marek i Anna Tomczyk, Winnica Âw. Roch, Rzeszów
Zbigniew Zbyradowski, Winnica W´gierka – gm. Wiàzownica i Winnica Ika – gm. Munina
w o j . m a ¸ o p o l s k i e : Marek Dereƒ, Winnica Paproç, ZamieÊcie, gm. Tymbark
Krzysztof Góra, Winnica Czak, 32-566 Alwernia, Regulice
Marek Górski, Smardzowice, gm. Ska¸a
Maciej Kaplita, Winnica Comte, 32-310 Klucze
Adam Kiszka (Rolniczy Zak¸ad DoÊwiadczalny Uniwersytetu Jagielloƒskiego ¸azy),
Winnica Nad Dworskim Potokiem, 32-765 Rzezawa
Aleksander Majerczak, 34-460 Szczawnica
Robert Nowak, Winnica Ma¸opolskie (Winnica I i Winnica Jurajska)
Kazimierz P¸ywacz, Winnica Na Kamieƒcu, Babica ko¸o Wadowic
I Konwent Polskich Winiarzy wspó¸organizowali Polski Instytut WinoroÊli i Wina oraz
Magazyn WINO przy wsparciu Krajowej Izby Gospodarczej
Sponsorami I. Konwentu Winiarstwa Polskiego byli:
W ed ¸ ug danych G ¸ ównego Urz´du Statystycznego w 2005 r. w Polsce
430380950.003.png 430380950.004.png 430380950.005.png 430380950.006.png 430380950.007.png
20
Konwent Polskich Winiarzy Perspektywy
W polskim
zaplàtani
Ostatnie lata pokaza¸y, ˝e w wielu regionach Polski
(przede wszystkim w po¸udniowej i zachodniej cz´Êci
kraju) mo˝na na towarowà skal´ uprawiaç winoroÊl
i produkowaç dobrej jakoÊci wina gronowe.
Roman MyÊliwiec
êród ¸ o dochodów i do dzisiaj w co najmniej kilkudziesi´ciu
gospodarstwach powsta¸y ju˝ mniejsze lub wi´ksze winnice.
Prowadzi si´ tam próby produkcji win gronowych. Nasze winogrodnictwo
ma ju˝ za sobà pionierski okres prób i b¸´dów, a dotychczasowe doÊwiad-
czenia pozwalajà bez wi´kszego ryzyka wybieraç lokalizacje winnic, odmiany
winoroÊli i metody uprawy tak, aby zapewniç op¸acalnoÊç i odpowiednià
jakoÊç produkcji winiarskiej.
J esteÊmy praktycznie jedynym krajem Unii Europejskiej posiadajàcym wi´ksze
tereny przydatne dla towarowej uprawy winoroÊli, w którym, przynajmniej
do koƒca 2010 roku nie obowiàzuje zaka˝ sadzenia nowych winnic. Nasi
rolnicy majà spore mo˝liwoÊci uzyskania pomocy finansowej, g ¸ ównie z funduszy
strukturalnych na zak¸adanie winnic i rozwój produkcji win gronowych (w tej
dziedzinie uzyskaliÊmy nawet pewne uprzywilejowanie w stosunku do trady-
cyjnych krajów winiarskich, np. mo˝liwoÊç refundacji zakupu niekwalifiko-
wanych sadzonek). Poczyniono pewne kroki w dzia ¸ aniach prawno-admini-
stracyjnych, stymulujàcych produkcj´ win gronowych (zniesienie zezwoleƒ
na produkcj´, wyznaczenie – zgodnie z przepisami UE – instytucji odpowie-
dzialnych za nadzór rynku wina, obni˝enie akcyzy do europejskiego poziomu
1 z ¸ za butelk´, opracowanie listy dopuszczonych odmian winoroÊli,
w¸àczenie Polski do tzw. strefy A uprawy winoroÊli).
Winiarstwem zainteresowa ¸ y si´ w ¸ adze ró˝nego szczebla, szczególnie
lokalne samorzàdy. Pojawi¸y si´ pierwsze regionalne programy wspierajàce
rozwój upraw winoroÊl i produkcji win gronowych (Podkarpacie, Ma ¸ opolska,
Kotlina K¸odzka).
Polskie winiarstwo i wina gronowe cieszà si´ coraz wi´kszym i zazwyczaj
bardzo przychylnym zainteresowaniem mediów i – co najwa˝niejsze – potencjalnych
konsumentów bezpoÊrednich oraz odbiorców poÊrednich (gastronomia,
dystrybutorzy, biura turystyczne).
Warunki dla rozwoju polskiego winiarstwa od bardzo dawna nie by ¸ y tak
korzystne, jak dziÊ. Po raz pierwszy od pó¸ wieku pojawi¸y si´ u nas du˝e, w pe¸ni
towarowe winnice o powierzchni kilku, a nawet kilkunastu hektarów, a przy
Roman MyÊliwiec | fot. Winnica Golesz
nich profesjonalnie wyposa˝one winiarnie. Wszystko wskazuje na to, ˝e w tym
roku poka˝à si´ na rynku pierwsze polskie wina. Zak ¸ adaniem winnic w Polsce
zainteresowali si´ nawet winiarze z krajów „starej” Unii i dzi´ki ich inwes-
tycjom area ¸ naszych upraw winoroÊli powi´kszy ¸ si´ ostatnio o kilkadziesiàt
hektarów.
W tym Êwietlanym obrazie rysuje si´ jednak bardzo wyraêna
skaza. Otó˝ zachodzi obawa, ˝e z dobrodziejstw tego „winiar-
skiego boomu” nie skorzysta grupa chyba najbardziej do tego
uprawniona, czyli w¸aÊciciele niewielkich gospodarstw rolnych. Powodem
tego sà po pierwsze: przepisy dotyczàce nadzoru akcyzowego i warunki
uzyskania zezwolenia na prowadzenie tzw. sk¸adu podatkowego, które sà
trudne do spe ¸ nienia w warunkach niewielkiego gospodarstwa. Po drugie:
koniecznoÊç zarejestrowania dzia¸alnoÊci gospodarczej na zasadach prowa-
dzenia ksià˝ki przychodów i rozchodów, co zgodnie z przepisami o ubezpie-
czeniach spo¸ecznych powoduje utrat´ prawa do ubezpieczenia w KRUS
i obowiàzek op ¸ acania sk ¸ adek w ZUS.
Przepisy dotyczàce nadzoru akcyzowego i warunków prowadzenia sk¸adu
podatkowego (a zgodnie z ustawà tylko na terenie takiego sk ¸ adu mo˝e si´
winie
W ielu polskich rolników dostrzeg¸o w winiarstwie potencjalne
Beczka miodu
¸y˝ka dziegciu
430380950.008.png 430380950.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin