Przeliczamy gramy.pdf

(28 KB) Pobierz
7452168 UNPDF
Przeliczamy gramy
W przepisach kulinarnych waga produktów najczęściej jest podawana w gramach lub
dekagramach. Szybciej lub gdy nie mamy w domu wagi, ilość tę odmierzymy
szklanką, łyżką albo łyżeczką. W tabelce podajemy przeliczniki często używanych w
kuchni produktów.
Szklanka to naczynie o pojemności około 250 ml.
Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml.
Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5 ml.
Produkty łyżeczkałyżkaszklanka
Bulion
5g
15g 250g
Bułka tarta
3g
8g 150g
Cukier kryształ
5g
15g 220g
Cukier puder
3g
10g 200g
Kakao w proszku 2g
5g
-
Kasza gryczana
-
20g 200g
Kasza manna
-
15g 180g
Majonez
4g
12g
-
Masło
4g
10g
-
Mąka pszenna
3g
10g 170g
Mąka
ziemniaczana
3g
9g 220g
Mleko
5g
15g 250g
Olej
4g
13g 220g
Proszek do
pieczenia
3g
10g
-
Przecier
pomidorowy
5g
15g
-
Ryż
5g
15g 220g
Smalec
-
20g
-
Starty żółty ser
3g
8g 125g
Śmietana
5g
12g 220g
Sól
5g
15g
-
Wiórki kokosowe 5g
10g
-
Żelatyna
3g
-
-
Zgłoś jeśli naruszono regulamin