Bananowiec.doc

(66 KB) Pobierz
Bananowiec

Bananowiec


ciasto:

    * 2 jajka
    * 40 g cukru
    * 60 g mąki

masa:

    * 1 kg bananów
    * 3 żółtka
    * 3 białka
    * szczypta soli
    * 1 ½ kostki masła
    * 1 szklanka cukru pudru
    * 3 opakowania galaretki - cytrynowa, pomarańczowa i wiśniowa

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć, zostawić do wystudzenia.

Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany (przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub rozgniecione widelcem). Jeden cały owoc zostawić do dekoracji.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.

 

Spaghetti alla carbonara

Jakie potrawy najczęściej gotujesz?

 

Początek formularza

Dietetyczne Szybkie Kuchni domowej

Dół formularza

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin