Sałatka ogrodowa.pdf

(41 KB) Pobierz
36430354 UNPDF
Sałatka ogrodowa
Składniki
4-5 mięsistych twardych pomidorów, 4-5 cebul białych lub
czerwonych, 2-3 ogórki sałatkowe, 2 pęczki szczypiorku, 2-3
strąki papryki w różnych kolorach, 15 dag bryndzy lub startego
rokpolu, pęczek koperku, słoiczek majonezu, słoiczek sosu
tatarskiego, oliwa, sok z cytryny lub ocet winny, cukier, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Przygotować szklane naczynie (najlepiej w kształcie walca) o średnicy ok. 20 cm.
Pokroić warzywa: pomidory - na cząstki lub na półplasterki, cebulę - w kostkę, obrane
ogórki - w półplasterki, paprykę - w paski lub grubą kostkę, szczypior - bardzo drobno. W
szklanym naczyniu ułożyć produkty warstwami. Z wierzchu posypać warzywa
pokruszoną bryndzą lub rokpolem, posiekanym koperkiem i ustawić naczynie na stole na
jakimś podwyższeniu. Wokół surówki ustawić sosjerki lub miseczki z majonezem, sosem
tatarskim, dzbanuszki z oliwą i sokiem z cytryny albo octem winnym oraz przyprawy.
Każdy uczestnik posiłku doprawia swoje porcje surówki tak, jak lubi. Taką surówkę
można podać zarówno na przystawkę, jak i do drugiego dania. (100 g - 95 kcal).
 
36430354.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin