Sałatka makaronowa z grzybami.pdf

(41 KB) Pobierz
36430254 UNPDF
Sałatka makaronowa z grzybami
Składniki
25 dag grzybów świeżych lub kiszonych (borowików, koźlarzy,
podgrzybków), 20 dag makaronu (świderków, muszelek lub
kokardek), 20 dag gotowanej szynki, 2 pomidory, 2 jaja, 5-6 łyżek
majonezu, natka pietruszki, odrobina cukru, sok z cytryny, liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Grzyby oczyścić, wypłukać, zalać wrzącą lekko posoloną wodą, dodać liść laurowy, ziele
angielskie i ugotować (kiszone osączyć na sitku). Makaron ugotować w osolonej wodzie,
osączyć i wystudzić. Osączone grzyby, pomidor i jajo dość grubo pokroić, szynkę pociąć
na krótkie paski, wymieszać z makaronem, posiekaną pietruszką, majonezem.
Przyprawić do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Udekorować cząstkami
jaj, pomidora i natką pietruszki. (100 g - 145 kcal).
 
36430254.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin