Galaretka drobiowa.doc

(20 KB) Pobierz
Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

 

kurczak 0.5 szt

pietruszka 1 szt

marchew 2 szt

cebula 1 szt

przyprawa kucharek lub vegeta 1 łyżeczka

jajka na twardo 2 szt

żelatyna 1 op

groszek zielony z puszki 4-5 łyżek

 

 

Kurczaka oczyścić włożyć do garnka zalać wodą dodać wegete

włożyć marchewki pietruszkę i cebulkę przypieczoną nad ogniem, doprawić solą i ugotować do miękkości wyjąc wszystko z rosołu wystudzić.

 

Jedną dużą lub dwie mniejsze miseczki wyłożyć pokrojonym jajkiem, marchewką pokrojoną w kostkę i groszkiem na to włożyć pokrojone mięso z kurczaka i jeszcze można posypać groszkiem.

 

Rosół przecedzić przez geste sito , podgrzać i dodać żelatynę według proporcji podanych na opakowaniu i sok z cytryny doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać roztworem przygotowane w miseczce mięso z warzywami, wystudzić i odstawić do stężenia.

 

Wyjąć galaretkę na liście salaty, udekorować listkami pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin