Galaretka drobiowa
kurczak 0.5 szt
pietruszka 1 szt
marchew 2 szt
cebula 1 szt
przyprawa kucharek lub vegeta 1 łyżeczka
jajka na twardo 2 szt
żelatyna 1 op
groszek zielony z puszki 4-5 łyżek
Kurczaka oczyścić włożyć do garnka zalać wodą dodać wegete
włożyć marchewki pietruszkę i cebulkę przypieczoną nad ogniem, doprawić solą i ugotować do miękkości wyjąc wszystko z rosołu wystudzić.
Jedną dużą lub dwie mniejsze miseczki wyłożyć pokrojonym jajkiem, marchewką pokrojoną w kostkę i groszkiem na to włożyć pokrojone mięso z kurczaka i jeszcze można posypać groszkiem.
Rosół przecedzić przez geste sito , podgrzać i dodać żelatynę według proporcji podanych na opakowaniu i sok z cytryny doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać roztworem przygotowane w miseczce mięso z warzywami, wystudzić i odstawić do stężenia.
Wyjąć galaretkę na liście salaty, udekorować listkami pietruszki.
pracownia27