30_36_Agrosimex_SN08.pdf

(9351 KB) Pobierz
40066139 UNPDF
Przed kolejnym sezonem
Skrzynie pełne pięknych owoców i zasta-
wione komory chłodnicze to zwieńczenie
ciężkiej pracy sadowników. Aby dopro-
wadzić do takiego inału, trzeba pamiętać
o wielu czynnikach, które wpływają na
końcowy sukces. Produkcja owoców
składa się z zazębiających się elemen-
tów, jeżeli jeden z nich zawiedzie, pozo-
stałe nie funkcjonują prawidłowo i pro-
dukcja nie przebiega tak, jak należy.
Powoli nadchodzi czas przygotowań
do zbiorów owoców, który obejmuje
przede wszystkim odpowiednie nawoże-
nie i ochronę przed chorobami przecho-
walniczymi, wyznaczenie prawidłowego
terminu zbioru poszczególnych odmian
oraz przygotowanie obiektów do składo-
wania owoców. Nieustające starania
o jak najwyższą jakość owoców zmusza-
ją sadowników do prawidłowego przepro-
wadzenia zbiorów i zapewnienia opty-
malnych warunków ich przechowywania.
Od dawna dojrzałość określano, biorąc
pod uwagę: intensywność rumieńca
i wielkość owoców, łatwość odchodzenia
owocu od krótkopędu, kolor nasion oraz
ilość dni od pełni kwitnienia. Rozpoczęcie
zbiorów wyznaczane było przeważnie na
podstawie doświadczenia sadownika
i terminu kalendarzowego. Jednak te in-
formacje należy traktować jedynie jako
orientacyjne. Wskaźniki mogą ulegać
zmianom zależnym od wieku drzewa,
przebiegu wegetacji, typu gleby, a także
podkładki. Owoce zebrane w nieodpo-
wiednim terminie łatwiej ulegają choro-
bom izjologicznym w komorach przecho-
walniczych. Aby prawidłowo określić wła-
ściwy termin zbioru, możemy wykorzy-
stać bardziej skuteczne metody, do któ-
rych należą: test skrobiowy, badanie
jędrności owoców, zawartości ekstraktu
i etylenu w komorach nasiennych oraz in-
tensywności oddychania. Pomiar stęże-
nia etylenu w komorach nasiennych po-
zwala stwierdzić stadium klimakteryki.
Metoda ta nie nadaje się jednak do prze-
widywania pojawienia się tego stadium
na dostatecznie długi czas przed jego
wystąpieniem. Intensywność oddycha-
nia, czyli metoda indukowanego etylenu,
polega na pobieraniu w kilkudniowych
odstępach próbek owoców zerwanych
z drzewa i umieszczeniu ich w herme-
tycznie zamkniętych słojach. Następnie
mierzy się czas potrzebny do nagroma-
dzenia się etylenu na określonym pozio-
mie. W ten sposób możemy wyznaczyć
przewidywany wzrost poziomu tego gazu
w owocach w sadzie. Metoda oparta jest
bowiem na zjawisku przyspieszenia tem-
pa dojrzewania jabłek zerwanych z drze-
wa w stosunku do tych, które na nim po-
zostały.
Nie można wyznaczyć optymalnego
terminu zbioru wszystkich owoców na
drzewie równocześnie. Gdy kwitnienie
drzew przeciąga się, owoce dojrzewają
nierównomiernie, najpierw na obwodzie
korony. Nie nadają się one do przecho-
wywania i powinny być od razu sprzeda-
ne. Później dojrzewa większość plonu,
który przeznacza się do przechowywa-
nia. W czasie zbioru okazuje się zazwy-
czaj, że blisko 20% to jabłka niewyrośnię-
te, nie w pełni dojrzałe, zielone, położone
w głębi korony. Powinny one pozostać na
drzewie do dwóch tygodni dłużej, by mo-
gły wyrosnąć i nabrać rumieńca. Na ogół
bardzo szybko przyrastają i wybarwiają
się. Z reguły takie postępowanie jest
opłacalne, mimo że wymaga większego
nakładu pracy. Ustalenie terminu zbioru
owoców na podstawie jednego wskaźni-
ka dojrzałości wydaje się dość ryzykow-
ne, ponieważ może być obarczone du-
żym błędem. Aby zwiększyć dokładność
oceny stanu dojrzałości, wiąże się ze so-
bą różne parametry. W wielu krajach,
również w Polsce, wykorzystywany jest
indeks Streifa (nazwa pochodzi od na-
zwiska niemieckiego uczonego, który go
opracował) uwzględniający: jędrność
miąższu, zawartość cukrów (refrakcja)
oraz wartość próby skrobiowej.
Do przechowywania, a zwłaszcza do
kontrolowanej atmosfery (KA), nie po-
winny traić jabłka zebrane w ostatnich
terminach. Należy jednak pamiętać, że –
pomimo zbliżonej dojrzałości izjologicz-
nej – owoce inaczej wyglądające będą
się także różniły zawartością ekstraktu
(cukrów), kwasowością czy nawet jędr-
nością, co może stanowić problem han-
dlowy, o ile odbiorca będzie oczekiwał ja-
błek o określonych parametrach jako-
ściowych (wyrównanie partii handlowej).
Ważne jest zatem odnotowanie, jakie
owoce traiają do przechowywania. Do-
brze, gdy z każdej partii jabłek przygoto-
wywane są próbki do wyjmowania pod-
czas składowania.
Gdy określono już termin zbioru, na-
leży zadbać o odpowiednie przygotowa-
nie obiektów chłodniczych do sezonu
przechowalniczego. W tym celu należy
fot. 1–7 Agrosimex
Fot. 1. Termin zbioru można określić, stosując m.in. badanie jędrności owoców
30
SAD NOWOCZESNY 8/2008
przechowalniczym
40066139.006.png
skontrolować stan techniczny urządzeń
chłodniczych, jakość uszczelek w drzwiach
oraz sprawdzić szczelność komór gazosz-
czelnych, co umożliwi utrzymanie odpo-
wiedniego stężenia tlenu i dwutlenku wę-
gla. Sprawdzić należy również zawory
bezpieczeństwa oraz szczelność prze-
wodów gazowych łączących je z płucz-
ką dwutlenku węgla lub generatorem
azotu. Po takim przeglądzie technicz-
nym należy schłodzić komorę na min.
24 godziny przed wstawieniem do niej
pierwszej partii owoców. Ich temperatu-
ra powinna wynosić mniej niż 20°C. Je-
żeli jest wyższa, należy je wstępnie
schłodzić lub pozostawić na noc na ze-
wnątrz. W innym przypadku istnieje
możliwość wystąpienia oparzelizny
owoców.
Gdy komory są zapełnione, a owoce
schłodzone do 3–4°C, można obniżyć
temperaturę do wymaganej dla danej od-
miany i ustalić skład atmosfery. Obniże-
nie zawartości tlenu może nastąpić
w sposób naturalny (owoce oddychając,
zużywają go i wydzielają dwutlenek wę-
gla) lub po zastosowaniu generatora azo-
tu, który wypiera jego nadmiar z komory.
W kolejnych etapach przechowywania
owoców usuwamy dwutlenek węgla za
pomocą płuczki lub używając wapna hy-
dratyzowanego.
Nie zapominajmy o zasadach bez-
pieczeństwa w obiektach o obniżo-
nym stężeniu tlenu i koniecznie uży-
wajmy aparatu tlenowego!
Owoce po zbiorze transpirują, czyli
tracą wodę w postaci pary, co w przecho-
walnictwie wyrządza znaczne straty.
W wyniku oddychania węglowodany (cu-
kry) w owocach zamieniane są na dwu-
tlenek węgla i wodę, czemu towarzyszy
wydzielanie określonej ilości energii. Jed-
nak blisko jej połowa jest uwalniana w po-
staci ciepła, które musi być usunięte za
pomocą urządzenia chłodniczego. Po-
wietrze jest ochładzane w parowniku,
gdzie następuje kondensacja części pary
wodnej. Następnie wentylatory wdmu-
chują schłodzone powietrze do wnętrza
komory, gdzie ogrzewa się, schładzając
owoce. Ponieważ jest ono zawarte
w przestworach międzykomórkowych
owoców i zwykle całkowicie nasycone
parą wodną, w komorze chłodniczej wy-
kazuje ono jej niedobór, co powoduje od-
bieranie jej z owoców. Ogrzane powie-
trze traia ponownie do parownika, gdzie
podczas ochładzania znów oddaje część
pary wodnej. Cykl ten powtarza się przez
cały czas przechowywania owoców w ko-
morze chłodniczej i ma niemałe znacze-
nie ekonomiczne. Jeśli jabłka stracą tylko
5% masy w wyniku obniżenia zawartości
wody, to w 100-tonowym obiekcie prze-
chowalniczym wynosi to 5 t (znacząca
pozycja kosztów przy obliczaniu rentow-
ności przechowywania owoców). Ubytek
ich masy nie jest jedyną szkodą na sku-
tek transpiracji. Owoce marszczą się
i więdną. Dlatego należy podejmować
różne działania, aby transpiracja była jak
najmniejsza.
Ochrona owoców przed zbiorami po-
winna być wynikiem analizy sytuacji w po-
przednim sezonie. W momencie gdy
przygotowujemy owoce do sprzedaży,
powinniśmy określić, z jakimi chorobami
przechowalniczymi mamy do czynienia
(warto mieć opisane skrzyniopalety: naz-
wa odmiany, termin zbioru, kwatera, imię
i nazwisko zrywającego). Po zidentyiko-
waniu chorób i patogenów lub zmian i-
zjologicznych w owocach określamy na-
silenie ich występowania, a tym samym
wiemy, z jakimi potencjalnymi zagroże-
niami przyjdzie nam walczyć w kolejnym
sezonie. Jeżeli te informacje zestawimy
z programem ochrony z poprzedniego
sezonu, będziemy mieli pełen obraz
działań, zweryikowany przez warunki
pogodowe. Analiza ta pozwoli nam do-
konać prawidłowego wyboru zastoso-
wanych preparatów i warunków prze-
chowywania owoców w danym sezonie.
Aby ją dokładnie przeprowadzić, warto
poznać objawy i cykle rozwojowe posz-
czególnych chorób oraz czynniki wpły-
wające na zburzenia izjologiczne owo-
ców. Wiedza ta pozwoli szybko i łatwo
identyikować poszczególne choroby
i zmiany.
Fot. 2. Objawy gorzkiej plamistości podskór-
nej mogą wystąpić już w sadzie
Z czasem przebarwienia ciemnieją, stają
się brązowe. Miąższ w miejscu plam sta-
je się suchy, gąbczasty, jasnobrązowy.
Często zmiany znajdują się głębiej pod
skórką i w takich przypadkach nie widać
ich na owocu. Cechą charakterystyczną
jest gorzkawy smak miąższu jabłek wo-
kół plam. Na jednym owocu może ich
być od kilku do kilkudziesięciu. Przyczy-
ną opisanych zmian jest niedobór wap-
nia w owocach, a ich nasilenie często
wzrasta w czasie przechowywania ja-
błek. Do odmian najbardziej podatnych
należą ‘Ligol’, ‘Šampion’ i ‘Jonagold’.
Występowanie choroby obserwowane
jest na drzewach młodych, przy słab-
szym owocowaniu oraz w sezonach su-
chych i gorących.
Szklistość miąższu
Objawy choroby mogą pojawiać się już
w sadzie, pod koniec wzrostu jabłek –
miąższ przybiera szklisty wygląd, staje
się nasiąknięty i przezroczysty na sku-
tek gromadzenia się cieczy w przestwo-
rach międzykomórkowych. Objawy mo-
gą być czasami widoczne przez skórkę,
jeżeli obejmuje ona podpowierzchnio-
we partie miąższu. Częściej jednak
szklistość objawia się dopiero po przek-
rojeniu owoców w pobliżu komór na-
siennych. Jabłka z zaawansowaną cho-
robą w niewielkim stopniu wracają do
normalnego stanu. Częściej choroba
występuje na dużych, przerośniętych
owocach. Występowaniu choroby
sprzyjają upały i susza w czasie wege-
tacji, znaczne wahania tem peratury po-
wietrza przed zbiorami oraz przerośnię-
te owoce, zbyt niski ich stosunek do liś-
ci, mała ich liczba na drzewie oraz silne
cięcie.
Fizjologiczne choroby
przechowalnicze
Choroby izjologiczne jabłek są reakcją
owoców na niesprzyjające warunki ze-
wnętrzne, np.: braki wapnia, gwałtowne
zmiany temperatury, zbyt wczesny lub
zbyt późny zbiór, zły skład atmosfery,
zbyt niską lub zbyt wysoką temperaturę
w czasie przechowywania. Choroby izjo-
logiczne nie zawsze prowadzą do całko-
witego zniszczenia owoców, w wielu przy-
padkach powodują tylko pogorszenie ich
jakości.
Gorzka plamistość
podskórna (korek)
Objawy gorzkiej plamistości podskórnej
mogą wystąpić już w sadzie, pod koniec
okresu wegetacji, w postaci lekko zagłę-
bionych plam o średnicy kilku milime-
trów, w części przykielichowej owoców.
SAD NOWOCZESNY 8/2008
31
40066139.007.png
Objawy szklistości miąższu mogą wy-
stąpić na owocach każdej z odmian ja-
błoni. Obecnie przyjmuje się, że przyczy-
ną bezpośrednią szklistości jest zachwia-
nie równowagi między sorbitolem, wap-
niem i azotem.
się suchy i kaszowaty. Przy znacznym za-
awansowaniu choroby skórka owocu pę-
ka, odsłaniając miąższ. Rozpad mączysty
występuje częściej na owocach przero-
śniętych, pochodzących z młodych drzew,
oraz w sadach silnie nawożonych azotem.
wanych wokół przetchlinek jabłek. Skór-
ka w ich miejscu zapada się. Często ne-
kroza jest atakowana przez grzyby po-
wodujące gnicie. Jak dotąd przyczyny
opisanych zmian nie są poznane.
Oparzelizna
powierzchniowa (czekolada)
Objawy choroby widoczne są na skórce
jabłek, najczęściej po stronie pozba-
wionej rumieńca, w postaci brunatnych
plam o nieregularnych kształtach, które
początkowo są małe, jasne, stopniowo
powiększają się, ciemnieją i stają się
brunatne. Choroba zwykle nie daje ob-
jawów w miąższu owoców. Zmiany te
obserwuje się po kilku miesiącach prze-
chowywania. Jej nasilenie wzrasta po
przeniesieniu jabłek z obiektu przecho-
walniczego do temperatury pokojowej.
Jeżeli po pewnym czasie przetrzymy-
wania owoców w domu zaobserwujemy
objawy oparzelizny powierzchniowej,
powinniśmy myśleć o szybkiej sprzeda-
ży, zanim wystąpi choroba. Najczęściej
występuje na odmianach ‘Cort land’
i ‘Idared’.
Choroba nasila się, jeśli przed zbio-
rem kilka tygodni jest suchych i gorą-
cych, a także w sadach intensywnie na-
wadnianych i nawożonych azotem.
Rozpad wewnętrzny
Miąższ owoców opanowanych przez roz-
pad wewnętrzny jest miękki i zbrązowiały.
W początkowej fazie rozwoju choroby
ciemnieje tuż pod skórką owocu, a później
także i ona zmienia barwę. Często choro-
ba opanowuje tylko jedną stronę jabłka.
Mogą pojawiać się na początku przecho-
wywania w KA. Na owocach pojawiają
się ciemnozielone, zapadające się plam-
ki o wyraźnych brązowych brzegach.
Z upływem czasu zasychają, brązowieją
i w końcowym etapie rozwoju choroby
przybierają czarną barwę.
Wewnętrzne
Zbrązowienie przygniezdne
Objawem choroby jest zbrązowienie
miąższu, głównie przy gnieździe nasien-
nym, szczególnie dobrze widoczne mię-
dzy komorami nasiennymi. Pierwsze
oznaki zmian występują po kilku miesią-
cach przechowywania i nasilają się
z upływem czasu. Zbrązowienie przy-
gniezdne częściej występuje po chłod-
nych i pochmurnych latach. Chorobie
sprzyjają również wysokie nawożenie
azotem i zbyt wczesny zbiór owoców.
Pierwszymi objawami infekcji są zbrązo-
wienia miąższu owoców wokół wiązek
przewodzących. Z upływem czasu ciem-
nieje i zmienia konsystencję na gumowa-
tą oraz pojawiają się w nim pęknięcia
i puste przestrzenie.
Wpływ czynników
zewnętrznych na
występowanie chorób
izjologicznych
Gorący, słoneczny i suchy okres wegeta-
cji sprzyja występowaniu: szklistości
miąższu, oparzelizny powierzchniowej,
rozpadu starczego.
Duży stosunek liści do owoców sprzy-
ja: szklistości miąższu, gorzkiej plamistości
podskórnej, oparzeliźnie powierzchniowej,
rozpadowi starczemu, rozpadowi chłodni-
czemu, zbrązowieniu przygniezdnemu.
Wysokie nawożenie azotowe sprzyja:
szklistości miąższu, gorzkiej plamistości
podskórnej, oparzeliźnie powierzchnio-
wej, rozpadowi starczemu, rozpadowi
chłodniczemu, zbrązowieniu przygniezd-
nemu.
Opóźniony termin zbioru sprzyja:
szklistości miąższu, gorzkiej plamistości
Rozpad chłodniczy
Objawy choroby są zlokalizowane na
zewnątrz wiązek sitowo-naczyniowych
jabłek i widać je doskonale na przekroju
poprzecznym owocu w postaci zbrązo-
wienia miąższu. Często bezpośrednio
pod skórką jest on biały i niezmieniony.
W końcowym stadium rozwoju choroby
skórka jabłka przyjmuje barwę wodni-
stoszarą. Miąższ chorych jabłek ma
smak sfermentowanych owoców. Przy-
czyną zmian jest przechowywanie
w zbyt niskiej temperaturze.
Miękka oparzelizna owoców
Charakterystycznym objawem choroby są
szerokie, bardzo rozległe, jasnobrunatne
plamy. Zmiany chorobowe obejmują tylko
skórkę owoców i miąższ na głębokości do
4 mm, który w tym miejscu staje się mięk-
ki. Zmiany te są łatwo infekowane przez
grzyby powodujące zgnilizny.
Rozpad mączysty
Choroba ta jest objawem starzenia się ja-
błek. Miąższ owoców traci jędrność, staje
Plamistość przyprzetchlinkowa
Choroba objawia się w postaci brązo-
wych, nekrotycznych plamek zlokalizo-
reklama
32
SAD NOWOCZESNY 8/2008
Uszkodzenia spowodowane
dwutlenkiem węgla
Zewnętrzne
40066139.008.png 40066139.009.png 40066139.001.png 40066139.002.png
podskórnej, rozpadowi starczemu, roz-
padowi chłodniczemu.
Opóźnienie schłodzenia owoców po
zbiorze sprzyja: gorzkiej plamistości pod-
skórnej, oparzeliźnie powierzchniowej,
rozpadowi starczemu, rozpadowi chłod-
niczemu, zbrązowieniu wewnętrznemu.
Sucha zgnilizna przykielichowa
Objawy występują mniej więcej 1,5–2
miesiące po kwitnieniu, najpierw jako
czerwonoioletowe przebarwienie skórki
wokół kielicha zawiązka. Następnie roz-
wija się mała plamka gnilna otaczająca
cały kielich. Zasycha ona, a skórka w jej
miejscu wykrusza się.
Miękka zgnilizna przykielichowa
W drugiej połowie lata z suchych plam
może rozwinąć się miękka zgnilizna obej-
mująca kielich. Jabłka gniją już na drze-
wach. Przejście suchej zgnilizny w mięk-
ką jest uzależnione od warunków pogo-
dowych latem. Mokra i ciepła pogoda
sprzyja rozwojowi tej choroby.
Gniazdowe gnicie jabłek w okresie
przechowywania
Szara pleśń w czasie przechowywania
najczęściej zaczyna się od plam gnilnych
wokół kielicha. Zgnilizna jest miękka,
jędrna, szybko powiększa się, obejmując
cały owoc. Jabłko pokrywa się białosza-
rym nalotem grzybni. Zgnilizna może roz-
wijać się w zagłębieniu szypułkowym lub
w dowolnym miejscu zetknięcia owocu
zdrowego z chorym.
Grzyb Botrytis cinerea atakuje po-
nad 100 gatunków roślin, w tym niemal
wszystkie gatunki sadownicze, stąd wy-
nika powszechność choroby i jej źródeł
infekcji. Z imuje w postaci sklerocjów
bądź grzybni w glebie, zasiedlając mar-
twe szczątki roślin. Znane są przypadki
porażania przez grzyb także pędów
i gałęzi drzew – ostatnio obserwowane
na odmianie ‘Ligol’.
Na wiosnę patogen zaczyna obicie
zarodnikować, zarodniki konidialne prze-
noszone są z wiatrem, deszczem i przez
pszczoły na kwiaty jabłoni. Grzyb zasie-
dla je, nie dając na początku żadnych ob-
jawów chorobowych ani nie hamując za-
wiązywania owoców. Mogą być zainfeko-
wane wszystkie generatywne i wegeta-
tywne elementy kwiatu. Początkowo jest
to typowa infekcja ukryta. Po blisko
dwóch miesiącach od kwitnienia może
rozwinąć się najpierw sucha, a później
miękka zgnilizna przykielichowa. Najczę-
ściej jednak strzępki grzyba ukryte są
w kielichu jabłka, czekając na korzystne
do rozwoju warunki. Mają one miejsce
zwykle w czasie przechowywania. Przy
wysokiej wilgotności powietrza B. cinerea
uaktywnia się, wnika do tkanek owoców
i powoduje ich gnicie. Zainfekowane jabł-
ka zakażają sąsiednie – zdrowe, tworząc
typowe dla tej choroby gniazda gnilne.
Patogeny mogą również wnikać przez
uszkodzenia skórki. Szkodliwość suchej
zgnilizny polega na tym, że porażone
jabłka wcześniej dojrzewają i opadają.
Owoce z objawami choroby są oszpeco-
ne, o niskiej jakości i wartości handlowej.
Czasami suche plamy przechodzą
w miękką zgniliznę i jabłka ulegają znisz-
czeniu już na drzewach. Sucha zgnilizna
najczęściej występuje na odmianach:
‘Fantazja’, ‘Lobo’, ‘Paulared’, ‘Alwa’,
‘McIntosh’, ‘Idared’ i ‘Gloster’.
Szara pleśń rozwijająca się w czasie
przechowywania prowadzi do całkowi-
tego zniszczenia owoców. Im dłużej je
przechowujemy, tym większe są straty,
ponieważ gniazda gnilne obejmują ko-
lejne sąsiadujące jabłka. Choroba wy-
stępuje zarówno w przechowalniach,
jak i chłodniach. Jej rozwojowi sprzyja:
deszczowa pogoda w czasie kwitnienia
i zbiorów jabłek, opóźnione schładzanie
owoców po zbiorze, zła wentylacja po-
mieszczeń przechowalniczych. Warto
pamiętać, że ilość owoców zgniłych
w okresie przechowywania jest większa
od ilości jabłek porażonych umieszczo-
nych w obiekcie przechowalniczym –
choroba rozprzestrzenia się podczas
przechowywania.
Infekcyjne choroby
przechowalnicze
Infekcyjne choroby przechowalnicze są
efektem porażenia owoców przez pato-
geny. Zwykle do infekcji dochodzi już
w sadzie lub bezpośrednio w obiekcie
przechowalniczym.
W składowanych owocach zależnie
od lokalizacji sadu, sezonu, odmiany
i programu ochrony możemy znaleźć
wiele chorób, takich jak:
szara pleśń jabłek,
gorzka zgnilizna jabłek,
parch przechowalniczy,
brunatna zgnilizna jabłek – monilioza,
mokra zgnilizna jabłek,
pleśnienie gniazda nasiennego,
odśrodkowe gnicie jabłek,
czarna zgnilizna jabłek,
brudna plamistość jabłek,
kropkowana plamistość jabłek,
różowa pleśń jabłek,
gnilne „rybie oko” jabłek,
zgnilizny powodowane przez grzyb
Mucor piriformis .
Szara pleśń jabłek
Sprawcą choroby jest grzyb Botryotinia fuc-
keliana – Botrytis cinerea (stadium konidial-
ne). W rozwoju choroby uczestniczy tylko
stadium konidialne grzyba, stąd powszech-
nie używana nazwa Botrytis cinerea .
Choroba może występować w trzech
formach i dawać następujące objawy:
sucha zgnilizna przykielichowa,
miękka zgnilizna przykielichowa,
gniazdowe gnicie jabłek w czasie prze-
Gorzka zgnilizna jabłek
Sprawcami choroby są grzyby: Pezicula
alba i Pezicula malicorticis . Podobne ob-
jawy może powodować rzadko występu-
jący w Polsce patogen o nazwie Glome-
rella cingulata .
Choroba daje dwa typy objawów:
zgorzele kory jabłoni,
chowywania.
„oczkowanie” jabłek podczas przecho-
Fot. 3. Owoce porażone przez szarą pleśń jabłek
wywania.
Zgorzel kory objawia się powstawa-
niem eliptycznych ran zgorzelowych na
pędach drzew. Na zamarłej korze wi-
doczne są wzniesienia, będące skupie-
niami zarodników konidialnych. Zarodni-
kowanie grzybów na martwych sęczkach,
krótkopędach i ranach zgorzelowych jest
źródłem zakażenia owoców.
SAD NOWOCZESNY 8/2008
33
40066139.003.png
a
b
Fot. 4. Gorzka zgnilizna jabłek – charakterystyczne „oczkowanie” jabłek (a) oraz zgorzele kory (b)
Objawy chorobowe powodowane
przez oba patogeny są prawie identycz-
ne i pojawiają się na jabłkach osiągają-
cych dojrzałość konsumpcyjną. Począt-
kowo są to małe plamki gnilne wokół
przetchlinek zwane potocznie oczkowa-
niem jabłek. Plamki te często niesłusznie
traktowane są jako zjawisko naturalne.
Początkowo drobne, z czasem powięk-
szają się i zlewają. Zgnilizna sięga głę-
bokim stożkiem w głąb owocu. Jego
zdrowa część przylegająca do zgnilizny
jest gorzka w smaku. Skórka gnijącego
jabłka w miejscu plam jest początkowo
gładka, napięta, często pęka i tworzy się
podłużna szczelina. Kolor zmian może
być silnie zróżnicowany. Ich liczba na
jednym owocu waha się od jednej do kil-
kudziesięciu. Na dużych plamach gnil-
nych z czasem pojawiają się pod skórką
drobne wypukłości rozmieszczone niere-
gularnie. Są to owocniki grzybów Pezicu-
la . Przy wysokiej wilgotności powietrza
wydobywają się zarodniki w postaci sza-
rokremowego śluzowatego wycieku.
Źród łem zakażenia owoców są saproi-
tyczne i pasożytnicze formy grzybów
z rodzaju Pezicula rozwijające się na ra-
nach zgorzelinowych, martwych sęcz-
kach i krótkopędach. Zarodniki te są
przenoszone w kroplach deszczu na za-
wiązki i owoce. Zakażenie może nastą-
pić od końca czerwca aż do zbiorów.
O jego terminie decydują tylko warunki
pogodowe. Choroba rozwija się począt-
kowo w formie utajonej. Zarodniki kiełku-
ją na powierzchni owoców, dostają się
do przetchlinek, ale początkowo nie są
zdolne do przenikania przez nie i wywo-
łania zgnilizny. Grzybnia przez kilka mie-
sięcy żyje saproitycznie w ich pobliżu
i dopiero, gdy jabłko uzyskuje dojrzałość
konsumpcyjną w obiekcie przechowalni-
czym, strzępki przerastają przez prze-
tchlinki do miąższu i powodują szybki
rozpad gnilny. Nowoczesne metody
przechowywania owoców nie ogranicza-
ją „oczkowania” jabłek. Grzyby wywołu-
jące chorobę rozwijają się doskonale
w niskich temperaturach i warunkach
modyikowanej atmosfery.
Gorzka zgnilizna jabłek należy do
najgroźniejszych chorób jabłek i gruszek
w przechowalniach, wyrządzając corocz-
nie duże szkody. Najbardziej podatne
odmiany to: ‘Golden Delicious’, ‘Koksa
Pomarańczowa’, ‘Landsberska’, ‘Gala’,
‘Elstar’, ‘Rubin’, ‘Ligol’ i ‘Fiesta’. Choroba
nasiliła się w ostatnich latach, jej wystę-
powaniu sprzyja deszczowa pogoda
przed zbiorem owoców oraz obecność
ran zgorzelowych na pędach drzew
w koronie.
Parch przechowalniczy
Grzyb Venturia inaequalis jest sprawcą
najgroźniejszej choroby jabłoni – parcha
jabłoni. Patogen może porażać liście,
szypułki, zawiązki i same owoce oraz pą-
ki i pędy.
Choroba objawia się powstaniem na
skórce jabłek ciemnoszarych lub czar-
nych plam o różnej wielkości, mają naj-
częściej 1–5 mm średnicy. Na jednym
owocu może być od kilku do kilkudziesię-
ciu przebarwień.
Jabłka mogą być zakażane przez ca-
ły okres wegetacji. Wczesne infekcje pro-
wadzą do powstawania na nich dużych
strupów. W miarę wzrostu owoców kolej-
ne zakażenia ujawniają się powstawa-
niem coraz drobniejszych plam parcha
późnego. Natomiast infekcje przed zbio-
rem mogą ujawnić się dopiero podczas
przechowywania w postaci parcha prze-
chowalniczego. Źródłem późnych zaka-
żeń owoców są zarodnikujące plamy par-
reklama
34
SAD NOWOCZESNY 8/2008
40066139.004.png 40066139.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin