30_36_Agrosimex_SN08.pdf
(
9351 KB
)
Pobierz
40066139 UNPDF
Przed kolejnym sezonem
Skrzynie pełne pięknych owoców i zasta-
wione komory chłodnicze to zwieńczenie
ciężkiej pracy sadowników. Aby dopro-
wadzić do takiego inału, trzeba pamiętać
o wielu czynnikach, które wpływają na
końcowy sukces. Produkcja owoców
składa się z zazębiających się elemen-
tów, jeżeli jeden z nich zawiedzie, pozo-
stałe nie funkcjonują prawidłowo i pro-
dukcja nie przebiega tak, jak należy.
Powoli nadchodzi czas przygotowań
do zbiorów owoców, który obejmuje
przede wszystkim odpowiednie nawoże-
nie i ochronę przed chorobami przecho-
walniczymi, wyznaczenie prawidłowego
terminu zbioru poszczególnych odmian
oraz przygotowanie obiektów do składo-
wania owoców. Nieustające starania
o jak najwyższą jakość owoców zmusza-
ją sadowników do prawidłowego przepro-
wadzenia zbiorów i zapewnienia opty-
malnych warunków ich przechowywania.
Od dawna dojrzałość określano, biorąc
pod uwagę: intensywność rumieńca
i wielkość owoców, łatwość odchodzenia
owocu od krótkopędu, kolor nasion oraz
ilość dni od pełni kwitnienia. Rozpoczęcie
zbiorów wyznaczane było przeważnie na
podstawie doświadczenia sadownika
i terminu kalendarzowego. Jednak te in-
formacje należy traktować jedynie jako
orientacyjne. Wskaźniki mogą ulegać
zmianom zależnym od wieku drzewa,
przebiegu wegetacji, typu gleby, a także
podkładki. Owoce zebrane w nieodpo-
wiednim terminie łatwiej ulegają choro-
bom izjologicznym w komorach przecho-
walniczych. Aby prawidłowo określić wła-
ściwy termin zbioru, możemy wykorzy-
stać bardziej skuteczne metody, do któ-
rych należą: test skrobiowy, badanie
jędrności owoców, zawartości ekstraktu
i etylenu w komorach nasiennych oraz in-
tensywności oddychania. Pomiar stęże-
nia etylenu w komorach nasiennych po-
zwala stwierdzić stadium klimakteryki.
Metoda ta nie nadaje się jednak do prze-
widywania pojawienia się tego stadium
na dostatecznie długi czas przed jego
wystąpieniem. Intensywność oddycha-
nia, czyli metoda indukowanego etylenu,
polega na pobieraniu w kilkudniowych
odstępach próbek owoców zerwanych
z drzewa i umieszczeniu ich w herme-
tycznie zamkniętych słojach. Następnie
mierzy się czas potrzebny do nagroma-
dzenia się etylenu na określonym pozio-
mie. W ten sposób możemy wyznaczyć
przewidywany wzrost poziomu tego gazu
w owocach w sadzie. Metoda oparta jest
bowiem na zjawisku przyspieszenia tem-
pa dojrzewania jabłek zerwanych z drze-
wa w stosunku do tych, które na nim po-
zostały.
Nie można wyznaczyć optymalnego
terminu zbioru wszystkich owoców na
drzewie równocześnie. Gdy kwitnienie
drzew przeciąga się, owoce dojrzewają
nierównomiernie, najpierw na obwodzie
korony. Nie nadają się one do przecho-
wywania i powinny być od razu sprzeda-
ne. Później dojrzewa większość plonu,
który przeznacza się do przechowywa-
nia. W czasie zbioru okazuje się zazwy-
czaj, że blisko 20% to jabłka niewyrośnię-
te, nie w pełni dojrzałe, zielone, położone
w głębi korony. Powinny one pozostać na
drzewie do dwóch tygodni dłużej, by mo-
gły wyrosnąć i nabrać rumieńca. Na ogół
bardzo szybko przyrastają i wybarwiają
się. Z reguły takie postępowanie jest
opłacalne, mimo że wymaga większego
nakładu pracy. Ustalenie terminu zbioru
owoców na podstawie jednego wskaźni-
ka dojrzałości wydaje się dość ryzykow-
ne, ponieważ może być obarczone du-
żym błędem. Aby zwiększyć dokładność
oceny stanu dojrzałości, wiąże się ze so-
bą różne parametry. W wielu krajach,
również w Polsce, wykorzystywany jest
indeks Streifa (nazwa pochodzi od na-
zwiska niemieckiego uczonego, który go
opracował) uwzględniający: jędrność
miąższu, zawartość cukrów (refrakcja)
oraz wartość próby skrobiowej.
Do przechowywania, a zwłaszcza do
kontrolowanej atmosfery (KA), nie po-
winny traić jabłka zebrane w ostatnich
terminach. Należy jednak pamiętać, że –
pomimo zbliżonej dojrzałości izjologicz-
nej – owoce inaczej wyglądające będą
się także różniły zawartością ekstraktu
(cukrów), kwasowością czy nawet jędr-
nością, co może stanowić problem han-
dlowy, o ile odbiorca będzie oczekiwał ja-
błek o określonych parametrach jako-
ściowych (wyrównanie partii handlowej).
Ważne jest zatem odnotowanie, jakie
owoce traiają do przechowywania. Do-
brze, gdy z każdej partii jabłek przygoto-
wywane są próbki do wyjmowania pod-
czas składowania.
Gdy określono już termin zbioru, na-
leży zadbać o odpowiednie przygotowa-
nie obiektów chłodniczych do sezonu
przechowalniczego. W tym celu należy
fot. 1–7 Agrosimex
Fot. 1.
Termin zbioru można określić, stosując m.in. badanie jędrności owoców
30
SAD NOWOCZESNY 8/2008
przechowalniczym
skontrolować stan techniczny urządzeń
chłodniczych, jakość uszczelek w drzwiach
oraz sprawdzić szczelność komór gazosz-
czelnych, co umożliwi utrzymanie odpo-
wiedniego stężenia tlenu i dwutlenku wę-
gla. Sprawdzić należy również zawory
bezpieczeństwa oraz szczelność prze-
wodów gazowych łączących je z płucz-
ką dwutlenku węgla lub generatorem
azotu. Po takim przeglądzie technicz-
nym należy schłodzić komorę na min.
24 godziny przed wstawieniem do niej
pierwszej partii owoców. Ich temperatu-
ra powinna wynosić mniej niż 20°C. Je-
żeli jest wyższa, należy je wstępnie
schłodzić lub pozostawić na noc na ze-
wnątrz. W innym przypadku istnieje
możliwość wystąpienia oparzelizny
owoców.
Gdy komory są zapełnione, a owoce
schłodzone do 3–4°C, można obniżyć
temperaturę do wymaganej dla danej od-
miany i ustalić skład atmosfery. Obniże-
nie zawartości tlenu może nastąpić
w sposób naturalny (owoce oddychając,
zużywają go i wydzielają dwutlenek wę-
gla) lub po zastosowaniu generatora azo-
tu, który wypiera jego nadmiar z komory.
W kolejnych etapach przechowywania
owoców usuwamy dwutlenek węgla za
pomocą płuczki lub używając wapna hy-
dratyzowanego.
Nie zapominajmy o zasadach bez-
pieczeństwa w obiektach o obniżo-
nym stężeniu tlenu i koniecznie uży-
wajmy aparatu tlenowego!
Owoce po zbiorze transpirują, czyli
tracą wodę w postaci pary, co w przecho-
walnictwie wyrządza znaczne straty.
W wyniku oddychania węglowodany (cu-
kry) w owocach zamieniane są na dwu-
tlenek węgla i wodę, czemu towarzyszy
wydzielanie określonej ilości energii. Jed-
nak blisko jej połowa jest uwalniana w po-
staci ciepła, które musi być usunięte za
pomocą urządzenia chłodniczego. Po-
wietrze jest ochładzane w parowniku,
gdzie następuje kondensacja części pary
wodnej. Następnie wentylatory wdmu-
chują schłodzone powietrze do wnętrza
komory, gdzie ogrzewa się, schładzając
owoce. Ponieważ jest ono zawarte
w przestworach międzykomórkowych
owoców i zwykle całkowicie nasycone
parą wodną, w komorze chłodniczej wy-
kazuje ono jej niedobór, co powoduje od-
bieranie jej z owoców. Ogrzane powie-
trze traia ponownie do parownika, gdzie
podczas ochładzania znów oddaje część
pary wodnej. Cykl ten powtarza się przez
cały czas przechowywania owoców w ko-
morze chłodniczej i ma niemałe znacze-
nie ekonomiczne. Jeśli jabłka stracą tylko
5% masy w wyniku obniżenia zawartości
wody, to w 100-tonowym obiekcie prze-
chowalniczym wynosi to 5 t (znacząca
pozycja kosztów przy obliczaniu rentow-
ności przechowywania owoców). Ubytek
ich masy nie jest jedyną szkodą na sku-
tek transpiracji. Owoce marszczą się
i więdną. Dlatego należy podejmować
różne działania, aby transpiracja była jak
najmniejsza.
Ochrona owoców przed zbiorami po-
winna być wynikiem analizy sytuacji w po-
przednim sezonie. W momencie gdy
przygotowujemy owoce do sprzedaży,
powinniśmy określić, z jakimi chorobami
przechowalniczymi mamy do czynienia
(warto mieć opisane skrzyniopalety: naz-
wa odmiany, termin zbioru, kwatera, imię
i nazwisko zrywającego). Po zidentyiko-
waniu chorób i patogenów lub zmian i-
zjologicznych w owocach określamy na-
silenie ich występowania, a tym samym
wiemy, z jakimi potencjalnymi zagroże-
niami przyjdzie nam walczyć w kolejnym
sezonie. Jeżeli te informacje zestawimy
z programem ochrony z poprzedniego
sezonu, będziemy mieli pełen obraz
działań, zweryikowany przez warunki
pogodowe. Analiza ta pozwoli nam do-
konać prawidłowego wyboru zastoso-
wanych preparatów i warunków prze-
chowywania owoców w danym sezonie.
Aby ją dokładnie przeprowadzić, warto
poznać objawy i cykle rozwojowe posz-
czególnych chorób oraz czynniki wpły-
wające na zburzenia izjologiczne owo-
ców. Wiedza ta pozwoli szybko i łatwo
identyikować poszczególne choroby
i zmiany.
Fot. 2.
Objawy gorzkiej plamistości podskór-
nej mogą wystąpić już w sadzie
Z czasem przebarwienia ciemnieją, stają
się brązowe. Miąższ w miejscu plam sta-
je się suchy, gąbczasty, jasnobrązowy.
Często zmiany znajdują się głębiej pod
skórką i w takich przypadkach nie widać
ich na owocu. Cechą charakterystyczną
jest gorzkawy smak miąższu jabłek wo-
kół plam. Na jednym owocu może ich
być od kilku do kilkudziesięciu. Przyczy-
ną opisanych zmian jest niedobór wap-
nia w owocach, a ich nasilenie często
wzrasta w czasie przechowywania ja-
błek. Do odmian najbardziej podatnych
należą ‘Ligol’, ‘Šampion’ i ‘Jonagold’.
Występowanie choroby obserwowane
jest na drzewach młodych, przy słab-
szym owocowaniu oraz w sezonach su-
chych i gorących.
Szklistość miąższu
Objawy choroby mogą pojawiać się już
w sadzie, pod koniec wzrostu jabłek –
miąższ przybiera szklisty wygląd, staje
się nasiąknięty i przezroczysty na sku-
tek gromadzenia się cieczy w przestwo-
rach międzykomórkowych. Objawy mo-
gą być czasami widoczne przez skórkę,
jeżeli obejmuje ona podpowierzchnio-
we partie miąższu. Częściej jednak
szklistość objawia się dopiero po przek-
rojeniu owoców w pobliżu komór na-
siennych. Jabłka z zaawansowaną cho-
robą w niewielkim stopniu wracają do
normalnego stanu. Częściej choroba
występuje na dużych, przerośniętych
owocach. Występowaniu choroby
sprzyjają upały i susza w czasie wege-
tacji, znaczne wahania tem peratury po-
wietrza przed zbiorami oraz przerośnię-
te owoce, zbyt niski ich stosunek do liś-
ci, mała ich liczba na drzewie oraz silne
cięcie.
Fizjologiczne choroby
przechowalnicze
Choroby izjologiczne jabłek są reakcją
owoców na niesprzyjające warunki ze-
wnętrzne, np.: braki wapnia, gwałtowne
zmiany temperatury, zbyt wczesny lub
zbyt późny zbiór, zły skład atmosfery,
zbyt niską lub zbyt wysoką temperaturę
w czasie przechowywania. Choroby izjo-
logiczne nie zawsze prowadzą do całko-
witego zniszczenia owoców, w wielu przy-
padkach powodują tylko pogorszenie ich
jakości.
Gorzka plamistość
podskórna (korek)
Objawy gorzkiej plamistości podskórnej
mogą wystąpić już w sadzie, pod koniec
okresu wegetacji, w postaci lekko zagłę-
bionych plam o średnicy kilku milime-
trów, w części przykielichowej owoców.
SAD NOWOCZESNY 8/2008
31
Objawy szklistości miąższu mogą wy-
stąpić na owocach każdej z odmian ja-
błoni. Obecnie przyjmuje się, że przyczy-
ną bezpośrednią szklistości jest zachwia-
nie równowagi między sorbitolem, wap-
niem i azotem.
się suchy i kaszowaty. Przy znacznym za-
awansowaniu choroby skórka owocu pę-
ka, odsłaniając miąższ. Rozpad mączysty
występuje częściej na owocach przero-
śniętych, pochodzących z młodych drzew,
oraz w sadach silnie nawożonych azotem.
wanych wokół przetchlinek jabłek. Skór-
ka w ich miejscu zapada się. Często ne-
kroza jest atakowana przez grzyby po-
wodujące gnicie. Jak dotąd przyczyny
opisanych zmian nie są poznane.
Oparzelizna
powierzchniowa (czekolada)
Objawy choroby widoczne są na skórce
jabłek, najczęściej po stronie pozba-
wionej rumieńca, w postaci brunatnych
plam o nieregularnych kształtach, które
początkowo są małe, jasne, stopniowo
powiększają się, ciemnieją i stają się
brunatne. Choroba zwykle nie daje ob-
jawów w miąższu owoców. Zmiany te
obserwuje się po kilku miesiącach prze-
chowywania. Jej nasilenie wzrasta po
przeniesieniu jabłek z obiektu przecho-
walniczego do temperatury pokojowej.
Jeżeli po pewnym czasie przetrzymy-
wania owoców w domu zaobserwujemy
objawy oparzelizny powierzchniowej,
powinniśmy myśleć o szybkiej sprzeda-
ży, zanim wystąpi choroba. Najczęściej
występuje na odmianach ‘Cort land’
i ‘Idared’.
Choroba nasila się, jeśli przed zbio-
rem kilka tygodni jest suchych i gorą-
cych, a także w sadach intensywnie na-
wadnianych i nawożonych azotem.
Rozpad wewnętrzny
Miąższ owoców opanowanych przez roz-
pad wewnętrzny jest miękki i zbrązowiały.
W początkowej fazie rozwoju choroby
ciemnieje tuż pod skórką owocu, a później
także i ona zmienia barwę. Często choro-
ba opanowuje tylko jedną stronę jabłka.
•
Mogą pojawiać się na początku przecho-
wywania w KA. Na owocach pojawiają
się ciemnozielone, zapadające się plam-
ki o wyraźnych brązowych brzegach.
Z upływem czasu zasychają, brązowieją
i w końcowym etapie rozwoju choroby
przybierają czarną barwę.
Wewnętrzne
Zbrązowienie przygniezdne
Objawem choroby jest zbrązowienie
miąższu, głównie przy gnieździe nasien-
nym, szczególnie dobrze widoczne mię-
dzy komorami nasiennymi. Pierwsze
oznaki zmian występują po kilku miesią-
cach przechowywania i nasilają się
z upływem czasu. Zbrązowienie przy-
gniezdne częściej występuje po chłod-
nych i pochmurnych latach. Chorobie
sprzyjają również wysokie nawożenie
azotem i zbyt wczesny zbiór owoców.
•
Pierwszymi objawami infekcji są zbrązo-
wienia miąższu owoców wokół wiązek
przewodzących. Z upływem czasu ciem-
nieje i zmienia konsystencję na gumowa-
tą oraz pojawiają się w nim pęknięcia
i puste przestrzenie.
Wpływ czynników
zewnętrznych na
występowanie chorób
izjologicznych
Gorący, słoneczny i suchy okres wegeta-
cji sprzyja występowaniu: szklistości
miąższu, oparzelizny powierzchniowej,
rozpadu starczego.
Duży stosunek liści do owoców sprzy-
ja: szklistości miąższu, gorzkiej plamistości
podskórnej, oparzeliźnie powierzchniowej,
rozpadowi starczemu, rozpadowi chłodni-
czemu, zbrązowieniu przygniezdnemu.
Wysokie nawożenie azotowe sprzyja:
szklistości miąższu, gorzkiej plamistości
podskórnej, oparzeliźnie powierzchnio-
wej, rozpadowi starczemu, rozpadowi
chłodniczemu, zbrązowieniu przygniezd-
nemu.
Opóźniony termin zbioru sprzyja:
szklistości miąższu, gorzkiej plamistości
Rozpad chłodniczy
Objawy choroby są zlokalizowane na
zewnątrz wiązek sitowo-naczyniowych
jabłek i widać je doskonale na przekroju
poprzecznym owocu w postaci zbrązo-
wienia miąższu. Często bezpośrednio
pod skórką jest on biały i niezmieniony.
W końcowym stadium rozwoju choroby
skórka jabłka przyjmuje barwę wodni-
stoszarą. Miąższ chorych jabłek ma
smak sfermentowanych owoców. Przy-
czyną zmian jest przechowywanie
w zbyt niskiej temperaturze.
Miękka oparzelizna owoców
Charakterystycznym objawem choroby są
szerokie, bardzo rozległe, jasnobrunatne
plamy. Zmiany chorobowe obejmują tylko
skórkę owoców i miąższ na głębokości do
4 mm, który w tym miejscu staje się mięk-
ki. Zmiany te są łatwo infekowane przez
grzyby powodujące zgnilizny.
Rozpad mączysty
Choroba ta jest objawem starzenia się ja-
błek. Miąższ owoców traci jędrność, staje
Plamistość przyprzetchlinkowa
Choroba objawia się w postaci brązo-
wych, nekrotycznych plamek zlokalizo-
reklama
32
SAD NOWOCZESNY 8/2008
Uszkodzenia spowodowane
dwutlenkiem węgla
Zewnętrzne
podskórnej, rozpadowi starczemu, roz-
padowi chłodniczemu.
Opóźnienie schłodzenia owoców po
zbiorze sprzyja: gorzkiej plamistości pod-
skórnej, oparzeliźnie powierzchniowej,
rozpadowi starczemu, rozpadowi chłod-
niczemu, zbrązowieniu wewnętrznemu.
Sucha zgnilizna przykielichowa
Objawy występują mniej więcej 1,5–2
miesiące po kwitnieniu, najpierw jako
czerwonoioletowe przebarwienie skórki
wokół kielicha zawiązka. Następnie roz-
wija się mała plamka gnilna otaczająca
cały kielich. Zasycha ona, a skórka w jej
miejscu wykrusza się.
Miękka zgnilizna przykielichowa
W drugiej połowie lata z suchych plam
może rozwinąć się miękka zgnilizna obej-
mująca kielich. Jabłka gniją już na drze-
wach. Przejście suchej zgnilizny w mięk-
ką jest uzależnione od warunków pogo-
dowych latem. Mokra i ciepła pogoda
sprzyja rozwojowi tej choroby.
Gniazdowe gnicie jabłek w okresie
przechowywania
Szara pleśń w czasie przechowywania
najczęściej zaczyna się od plam gnilnych
wokół kielicha. Zgnilizna jest miękka,
jędrna, szybko powiększa się, obejmując
cały owoc. Jabłko pokrywa się białosza-
rym nalotem grzybni. Zgnilizna może roz-
wijać się w zagłębieniu szypułkowym lub
w dowolnym miejscu zetknięcia owocu
zdrowego z chorym.
Grzyb
Botrytis cinerea
atakuje po-
nad 100 gatunków roślin, w tym niemal
wszystkie gatunki sadownicze, stąd wy-
nika powszechność choroby i jej źródeł
infekcji.
Z
imuje w postaci sklerocjów
bądź grzybni w glebie, zasiedlając mar-
twe szczątki roślin. Znane są przypadki
porażania przez grzyb także pędów
i gałęzi drzew – ostatnio obserwowane
na odmianie ‘Ligol’.
Na wiosnę patogen zaczyna obicie
zarodnikować, zarodniki konidialne prze-
noszone są z wiatrem, deszczem i przez
pszczoły na kwiaty jabłoni. Grzyb zasie-
dla je, nie dając na początku żadnych ob-
jawów chorobowych ani nie hamując za-
wiązywania owoców. Mogą być zainfeko-
wane wszystkie generatywne i wegeta-
tywne elementy kwiatu. Początkowo jest
to typowa infekcja ukryta. Po blisko
dwóch miesiącach od kwitnienia może
rozwinąć się najpierw sucha, a później
miękka zgnilizna przykielichowa. Najczę-
ściej jednak strzępki grzyba ukryte są
w kielichu jabłka, czekając na korzystne
do rozwoju warunki. Mają one miejsce
zwykle w czasie przechowywania. Przy
wysokiej wilgotności powietrza
B. cinerea
uaktywnia się, wnika do tkanek owoców
i powoduje ich gnicie. Zainfekowane jabł-
ka zakażają sąsiednie – zdrowe, tworząc
typowe dla tej choroby gniazda gnilne.
Patogeny mogą również wnikać przez
uszkodzenia skórki. Szkodliwość suchej
zgnilizny polega na tym, że porażone
jabłka wcześniej dojrzewają i opadają.
Owoce z objawami choroby są oszpeco-
ne, o niskiej jakości i wartości handlowej.
Czasami suche plamy przechodzą
w miękką zgniliznę i jabłka ulegają znisz-
czeniu już na drzewach. Sucha zgnilizna
najczęściej występuje na odmianach:
‘Fantazja’, ‘Lobo’, ‘Paulared’, ‘Alwa’,
‘McIntosh’, ‘Idared’ i ‘Gloster’.
Szara pleśń rozwijająca się w czasie
przechowywania prowadzi do całkowi-
tego zniszczenia owoców. Im dłużej je
przechowujemy, tym większe są straty,
ponieważ gniazda gnilne obejmują ko-
lejne sąsiadujące jabłka. Choroba wy-
stępuje zarówno w przechowalniach,
jak i chłodniach. Jej rozwojowi sprzyja:
deszczowa pogoda w czasie kwitnienia
i zbiorów jabłek, opóźnione schładzanie
owoców po zbiorze, zła wentylacja po-
mieszczeń przechowalniczych. Warto
pamiętać, że ilość owoców zgniłych
w okresie przechowywania jest większa
od ilości jabłek porażonych umieszczo-
nych w obiekcie przechowalniczym –
choroba rozprzestrzenia się podczas
przechowywania.
Infekcyjne choroby
przechowalnicze
Infekcyjne choroby przechowalnicze są
efektem porażenia owoców przez pato-
geny. Zwykle do infekcji dochodzi już
w sadzie lub bezpośrednio w obiekcie
przechowalniczym.
W składowanych owocach zależnie
od lokalizacji sadu, sezonu, odmiany
i programu ochrony możemy znaleźć
wiele chorób, takich jak:
szara pleśń jabłek,
•
gorzka zgnilizna jabłek,
•
parch przechowalniczy,
•
brunatna zgnilizna jabłek – monilioza,
•
mokra zgnilizna jabłek,
•
pleśnienie gniazda nasiennego,
•
odśrodkowe gnicie jabłek,
•
czarna zgnilizna jabłek,
•
brudna plamistość jabłek,
•
kropkowana plamistość jabłek,
•
różowa pleśń jabłek,
•
gnilne „rybie oko” jabłek,
•
zgnilizny powodowane przez grzyb
Mucor piriformis
.
Szara pleśń jabłek
Sprawcą choroby jest grzyb
Botryotinia fuc-
keliana – Botrytis cinerea
(stadium konidial-
ne). W rozwoju choroby uczestniczy tylko
stadium konidialne grzyba, stąd powszech-
nie używana nazwa
Botrytis cinerea
.
Choroba może występować w trzech
formach i dawać następujące objawy:
sucha zgnilizna przykielichowa,
•
miękka zgnilizna przykielichowa,
•
gniazdowe gnicie jabłek w czasie prze-
Gorzka zgnilizna jabłek
Sprawcami choroby są grzyby:
Pezicula
alba i Pezicula malicorticis
. Podobne ob-
jawy może powodować rzadko występu-
jący w Polsce patogen o nazwie
Glome-
rella cingulata
.
Choroba daje dwa typy objawów:
zgorzele kory jabłoni,
chowywania.
•
•
„oczkowanie” jabłek podczas przecho-
Fot. 3.
Owoce porażone przez szarą pleśń jabłek
wywania.
Zgorzel kory objawia się powstawa-
niem eliptycznych ran zgorzelowych na
pędach drzew. Na zamarłej korze wi-
doczne są wzniesienia, będące skupie-
niami zarodników konidialnych. Zarodni-
kowanie grzybów na martwych sęczkach,
krótkopędach i ranach zgorzelowych jest
źródłem zakażenia owoców.
SAD NOWOCZESNY 8/2008
33
•
•
a
b
Fot. 4.
Gorzka zgnilizna jabłek – charakterystyczne „oczkowanie” jabłek (a) oraz zgorzele kory (b)
Objawy chorobowe powodowane
przez oba patogeny są prawie identycz-
ne i pojawiają się na jabłkach osiągają-
cych dojrzałość konsumpcyjną. Począt-
kowo są to małe plamki gnilne wokół
przetchlinek zwane potocznie oczkowa-
niem jabłek. Plamki te często niesłusznie
traktowane są jako zjawisko naturalne.
Początkowo drobne, z czasem powięk-
szają się i zlewają. Zgnilizna sięga głę-
bokim stożkiem w głąb owocu. Jego
zdrowa część przylegająca do zgnilizny
jest gorzka w smaku. Skórka gnijącego
jabłka w miejscu plam jest początkowo
gładka, napięta, często pęka i tworzy się
podłużna szczelina. Kolor zmian może
być silnie zróżnicowany. Ich liczba na
jednym owocu waha się od jednej do kil-
kudziesięciu. Na dużych plamach gnil-
nych z czasem pojawiają się pod skórką
drobne wypukłości rozmieszczone niere-
gularnie. Są to owocniki grzybów
Pezicu-
la
. Przy wysokiej wilgotności powietrza
wydobywają się zarodniki w postaci sza-
rokremowego śluzowatego wycieku.
Źród łem zakażenia owoców są saproi-
tyczne i pasożytnicze formy grzybów
z rodzaju
Pezicula
rozwijające się na ra-
nach zgorzelinowych, martwych sęcz-
kach i krótkopędach. Zarodniki te są
przenoszone w kroplach deszczu na za-
wiązki i owoce. Zakażenie może nastą-
pić od końca czerwca aż do zbiorów.
O jego terminie decydują tylko warunki
pogodowe. Choroba rozwija się począt-
kowo w formie utajonej. Zarodniki kiełku-
ją na powierzchni owoców, dostają się
do przetchlinek, ale początkowo nie są
zdolne do przenikania przez nie i wywo-
łania zgnilizny. Grzybnia przez kilka mie-
sięcy żyje saproitycznie w ich pobliżu
i dopiero, gdy jabłko uzyskuje dojrzałość
konsumpcyjną w obiekcie przechowalni-
czym, strzępki przerastają przez prze-
tchlinki do miąższu i powodują szybki
rozpad gnilny. Nowoczesne metody
przechowywania owoców nie ogranicza-
ją „oczkowania” jabłek. Grzyby wywołu-
jące chorobę rozwijają się doskonale
w niskich temperaturach i warunkach
modyikowanej atmosfery.
Gorzka zgnilizna jabłek należy do
najgroźniejszych chorób jabłek i gruszek
w przechowalniach, wyrządzając corocz-
nie duże szkody. Najbardziej podatne
odmiany to: ‘Golden Delicious’, ‘Koksa
Pomarańczowa’, ‘Landsberska’, ‘Gala’,
‘Elstar’, ‘Rubin’, ‘Ligol’ i ‘Fiesta’. Choroba
nasiliła się w ostatnich latach, jej wystę-
powaniu sprzyja deszczowa pogoda
przed zbiorem owoców oraz obecność
ran zgorzelowych na pędach drzew
w koronie.
Parch przechowalniczy
Grzyb
Venturia inaequalis
jest sprawcą
najgroźniejszej choroby jabłoni – parcha
jabłoni. Patogen może porażać liście,
szypułki, zawiązki i same owoce oraz pą-
ki i pędy.
Choroba objawia się powstaniem na
skórce jabłek ciemnoszarych lub czar-
nych plam o różnej wielkości, mają naj-
częściej 1–5 mm średnicy. Na jednym
owocu może być od kilku do kilkudziesię-
ciu przebarwień.
Jabłka mogą być zakażane przez ca-
ły okres wegetacji. Wczesne infekcje pro-
wadzą do powstawania na nich dużych
strupów. W miarę wzrostu owoców kolej-
ne zakażenia ujawniają się powstawa-
niem coraz drobniejszych plam parcha
późnego. Natomiast infekcje przed zbio-
rem mogą ujawnić się dopiero podczas
przechowywania w postaci parcha prze-
chowalniczego. Źródłem późnych zaka-
żeń owoców są zarodnikujące plamy par-
reklama
34
SAD NOWOCZESNY 8/2008
Plik z chomika:
everesta
Inne pliki z tego folderu:
Pokochac ogrod - Popielarska Maja.rar
(5829 KB)
Budowa Grillo - Wedzarni.pdf
(781 KB)
Poradnik ziolowy dla chorych na żołądek i wątrobę_Andrzej Szymański_.txt
(194 KB)
leksykony.rar
(703215 KB)
Poradnik ogrodniczy.pdf
(1592 KB)
Inne foldery tego chomika:
ogrodnictwo
Ogrodnictwo i rośliny
Ogrody
Porady ogrodnicze
Rośliny - Ogrodnictwo
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin