Ciastka Różyczki
Ciasto kruche:
40 dkg mąki tortowej30 dkg masła 5 żółtek10 dkg puder1 cukier waniliowyszczypta soli
Dodatkowo:marmoladabiałko do smarowania
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm (nie może być za cienkie) i kieliszkiem do wódki wykrajamy kółka. Na wykonanie dwóch różyczek potrzeba 5 kółek. Kółka układamy tak aby jedno zachodziło brzegiem na drugie - łączenia smarujemy białkiem.
Jeżeli różyczki mają być z marmoladą to również kładziemy na środek paseczek marmolady.
Zwijamy w rulonik...
...i przekrajamy po środku ...tak powstają dwie różyczki :)Wszystkie kwiatki układamy na blaszce i pieczemy w (koniecznie)nagrzanym do 180 st piekarniku przez około 20 min.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem :)Smacznego!
sarenka.xx